Дочка Леоніда Бикова виграла суд щодо колоризації фільму «У бій ідуть одні "старики"»

20 Травня 2011
15082
20 Травня 2011
16:40

Дочка Леоніда Бикова виграла суд щодо колоризації фільму «У бій ідуть одні "старики"»

15082
Дочка Леоніда Бикова виграла суд щодо колоризації фільму «У бій ідуть одні "старики"»

Дочка українського режисера Леоніда Бикова Мар\'яна Бикова виграла суд щодо незаконності колоризації фільму свого батька «У бій ідуть одні "старики"». Таке рішення 16 травня виніс Голосіївський районний суд у місті Києві. Про це Мар\'яна Бикова повідомила «Детектор медіа» особисто.

 

Як розповідає адвокат Іван Картавий, представник пані Бикової у суді, колоризацію картини провела українська компанія Trade Entertainment. «Згідно нашого законодавства, та й у Європі і Росії теж є така практика,  спочатку отримують дозвіл від співавторів різного роду, режисерів і так далі. Цього зроблено не було. Trade Entertainment  просто вирішила заробити гроші через колоризацію», - зауважив він.

 

За словами адвоката, Леонід Биков вважав, що стрічка повинна бути тільки в чорно-білій плівці, оскільки використовувалися кадри воєнної хроніки (а вона була чорно-білою). Свого часу він повністю перероблював сценарій. «Знаючи принципову позицію Мар\'яни Бикової, як правонаступниці, і всієї її сім\'ї, Trade Entertainment вирішила її обійти, зробити колоризацію, не запитуючи дозволу», - припускає адвокат.

 

Як розповіла Мар\'яна Бикова, Trade Entertainment поставила її до відома, коли розфарбування картини уже відбулося і коли треба було підписати документи, щоб отримати прокатне посвідчення у департаменті кінематографії: «Ми не поставили підписи. І ось рівно два роки з травня 2009 року тягнеться конфліктна ситуація. Протягом року мене переконували, що державні органи вживають якихось заходів, а як виявилося, ніхто цих заходів не вживає, а картина кольорова продана через кіпрську компанію іншій державі. А колоризатори Trade Entertainment всі ці два роки оформлюють авторські права». За її словами, картина була ще кілька разів перепродана низкою кіпрських компаній, які, у свою чергу, продали фільм українським каналам СТБ, ТРК «Україна» та російському ОРТ.

 

Мар\'яна Бикова зазначає, що основна її ціль у цьому процесі - добитися, аби фільм «У бій ідуть одні "старики"» показували тільки в його автентичній формі, в чорно-білому варіанті, відповідно до волі автора: «Моральну шкоду ми оцінили в одну гривню, це просто принципова позиція. Я оцінюю в гривню честь і достоїнство тих, хто порушив авторське право».

 

За словами адвоката Івана Картавого, по Україні рішення суду виконуватися буде. Варіанти урегулювання питання щодо інших країн СНД вони з пані Биковою наразі розглядають.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15082
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Viktor
4732 дн. тому
Ерунда это все. Толку, что Быкова выиграла суд с компанией призраком? Единственное, что она получила - моральное удовлетворение. Фильм уже отработал свои деньги и теперь не имеет значения какие суды кто против кого выигрывал.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду