«Бандерівці» – прем`єра нового чеського документального фільму (+ВІДЕО)

7 Травня 2011
38189
7 Травня 2011
15:03

«Бандерівці» – прем`єра нового чеського документального фільму (+ВІДЕО)

38189
Цього тижня на чеському громадському телебаченні відбулася прем’єра нового документального фільму «Бандерівці». Над фільмом працювала група чеських фахівців – істориків і публіцистів. Головними його героями є учасники подій Другої світової війни – вояки Української повстанської армії, а також багато свідків – українців, чехів, словаків. Фільм розкриває широку панораму подій – від перший боїв УПА до рейдів через Словаччину і Чехію й до еміграції окремих формувань на Захід.
«Бандерівці» – прем`єра нового чеського документального фільму (+ВІДЕО)
В основу фільму чеські автори на чолі з режисером Алешем Коуделою поклали свідчення очевидців боротьби Української повстанської армії за незалежність України.

У споминах розкриваються складні переплетіння людських доль на тлі безперестанних боїв і драматичних стосунків із місцевим населенням в Україні, а потім у Словаччині та Чехії. 

«Я не хочу ворогувати ні з євреями, ні з німцями, ні навіть з росіянами. Їх теж там кривдили. Єдиний ворог - ота комуністична система і всі ті, які поневолюють мій народ», - говорить один зі свідків боїв УПА в Галичині.
 

«Організація українських націоналістів бере свій початок у Празі»
 

Для чеського глядача важливо було дізнатись також, що історія Організації українських націоналістів почала писатись саме в Чехії, зауважив один із авторів фільму, публіцистМілан Сіручек.

«Організація українських націоналістів бере свій початок у Празі, в Чехословаччині. Це були передусім українські офіцери, вояки, які як військовополонені, або, втікаючи від більшовиків, прийшли до нас і в 1919 році заснували тут Українську військову організацію», - зазначив Сіручек.
 

Відкинути ідеологічні стереотипи, шукати історичну правду
 
 
 
 
 
 

 
Чехи відшукали унікальні документальні кадри боїв, життя у криївках чи рейдів вояків УПА, інколи упівці пересувалися по кілька діб поспіль без відпочинку. Усе це у фільмі коментують чеські та українські історики. 

Потрібно розібратись і докладно вивчати історичні факти, зазначає режисер фільмуАлеш Коудела. «Питання, звичайно, полягає в тому, з якої основи починались події. Адже у 20-х роках сталінська система в Україні запровадила жахливий терор, нам відомо також про мільйони жертв Голодомору 30-х років. Сталін правив терором, він розстріляв майже всю українську інтелігенцію, середнє й вище керівництво своєї армії. А українці завжди воювали за свою незалежність, тому, потрапивши в залежність від більшовиків, вони прагнули самовизначення і своєї незалежності», - наголосив режисер фільму.

Чеський фільм «Бандерівці» торкається драматичних подій, він розповідає про людей, які в боротьбі за волю не раз переступали межу, йшли на крайні заходи. Одні загинули в бою, інших сталінських режим розстріляв чи запроторив до ГУЛАГу, комусь пощастило вижити. Та передусім автори кінострічки звертаються до сучасників, які мають знайти для себе відповіді на непрості запитання. Скинувши з пліч тягар витворених комуністичним режимом політичних стереотипів, саме вони повинні визначити для себе, ким були бандерівці - бандитами чи героями України.
 
Оксана Пеленська, «Радіо Свобода» 
Відео - www.radiosvoboda.org
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Пеленська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38189
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду