Прокуратура допитує журналістів, тому що «Юра Єнакієвський» хоче знати замовників фальшивого документу про нього

21 Квітня 2011
11827
21 Квітня 2011
12:34

Прокуратура допитує журналістів, тому що «Юра Єнакієвський» хоче знати замовників фальшивого документу про нього

11827
Прокуратура допитує журналістів, тому що «Юра Єнакієвський» хоче знати замовників фальшивого документу про нього

Депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко звернувся до прокуратури у зв'язку з появою у ЗМІ «фальшивого документу», який зачіпає його ім'я. Так пан Іванющенко прокоментував інформацію про те, що представники прокуратури запрошують на бесіди журналістів окремих інтернет-видань і фрілансерів. Коментар народного депутата наводить «Обозреватель».

 

«Останніми днями у засобах масової інформації з'явилися повідомлення про те, що прокуратура викликає журналістів ряду видань на співбесіди на... моє прохання. Таким чином, робиться висновок про те, що я - через силові органи - намагаюся чинити тиск на національні мас-медіа», - зазначає Юрій Іванющенко.

 

Як відомо, журналіст Артем Фурманюк у матеріалі для «Радіо Свобода» написав про те, що його як постійного автора донецького сайту PRO-TEST, а також редактора сайту «Острів» запрошували на бесіду співробітники прокуратури, щоб дізнатися навіщо вони передрукували статтю Станіслава Речинського «Кілери та бариги», розміщену в інтернет-виданні «ОРД». У статті розповідається про Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом «Юра Єнакієвський» та наводяться скан-копії деяких документів. Наразі на сайті ОРД матеріал і скани вже відсутні.

 

«Я справді звернувся до Генеральної прокуратури як народний депутат у зв'язку з появою в публічному обговоренні відверто фальшивого "документу", що так чи інакше зачіпає моє ім'я», - повідомляє народний депутат. На його думку, цей «документ», безперечно, містить у собі образливу вигадку і суттєво б'є по його репутації.

 

«Єдиний, на мій погляд, коректний формат поведінки в даній ситуації - це проведення офіційного розслідування - хто, навіщо, чому створив цю "фальшивку" і розповсюдив її. У своєму зверненні я попросив прокуратуру розібратися виключно в тому, як цей фальшивий документ був зроблений, де саме і з якою метою», - наголошує він.

 

Також він підкреслив, що ніяких дій відносно журналістів, незалежно від їхніх особистих оцінок і думок, він не вживав і не вживає. Оскільки, на його думку, «підробкою "документів" займаються зовсім інші люди і зовсім з іншою метою. Які до журналістики не мають жодного стосунку. А журналісти, які так чи інакше згадуються в цій історії, всього лише були використані у свою чергу для легалізації фальшивого документу».

 

Юрія Іванющенка цікавлять виробники і замовники: «Саме цим і продиктована моя заява до прокуратури. Більш того, на мою думку, все це нагадує ретельно продуману кампанію з дискредитації, яка переслідує цілком конкретні бізнес-цілі і яка також потребує адекватної юридичної оцінки».

 

Водночас він зазначає, що журналістська спільнота «м'яко кажучи, не завжди коректно оперує інформацією» про нього. «Якщо в мене виникне потреба що-небудь довести чи спростувати, то робити це я маю намір виключно у відкритому судовому процесі. Тут або за кордоном. Залежно від місця нанесення мені шкоди некоректними інформаційними публікаціями», - наголосив він.

 

Відтак депутат запропонував перестати згадувати його ім'я в прив'язці до дій слідчих прокуратури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11827
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
пенсиомер
4750 дн. тому
Юра Єнакієвський хоче знати замовників, щоб випустити їм кишки?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду