Вперше роман «Тихий Дон» вийде без цензури

27 Березня 2011
12283
27 Березня 2011
16:15

Вперше роман «Тихий Дон» вийде без цензури

12283
Вперше роман «Тихий Дон» вийде без цензури
Харківська книжкова фабрика «Глобус» уперше за 80 років надрукує «Тихий Дон» Михайла Шолохова таким, як його створив автор, пише «Україна молода». Спочатку у «Глобусі» надрукують пробну тисячу примiрників, а згодом запустять стотисячний тираж.  
 
Після втручання радянських цензорів роман втратив деякі лексичні відтінки та обсяг. Рукопис твору давно зник, і досі  видавці тиражували далекий від оригіналу текст.

У 1999 році один iз друзів письменника повідомив, що володіє текстом, написаним самим автором. Однак сума винагороди, яку він зажадав, була зависокою для наукових фондів. За ініціативи екс–прем’єр–міністра Росії Віктора Черномирдіна кошти виділили з бюджету РФ.

За інформацією видання, коли фахівці почали звіряти оригінал iз поправленим текстом,  виявилося, що цензори внесли до роману 15 тисяч правок і викинули 1800 слів, зокрема й цілу главу, в якій розповідається про Вешенкське повстання. Наприклад, їм не сподобався сюжет, де героїня Анна Погудко мріє про тихе сімейне життя у власній хаті зі шторами та геранню на вікнах. Така сентиментальність здалася редакторам надто міщанською. Чимало слів редактори замінили на простіші та сучасніші. У результаті, аби повернути «Тихому Дону» оригінальність і всіх його 800 героїв, письменнику Олександру Стручкову і старшій дочці Михайла Шолохова Світлані довелося працювати майже десять років.

Оновлена версія роману містить 450 тисяч слів. Її випустять однією книгою, що важитиме два кілограми. За словами директора фабрики Олександра Поповича, роман харків’яни друкуватимуть, змішуючи чорну і коричневу фарби — задля ефекту давнини.

«Історично склалося так, що 1932 року саме у Харкові вперше видали "Тихий Дон", — повідомив голова Спілки письменників Росії Валерій Ганичев. — І сьогодні харківська типографія була обрана не випадково — тут було видано багато класики. Та й співвідношення ціна—якість теж відіграло не останню роль».

«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12283
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь
4788 дн. тому
Если роман выйдет в его оригинальном виде, то какую фамилию автора поставят на обложке ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду