detector.media
23.03.2011 17:32
Кучму допитали у якості підозрюваного, але він пішов з очної ставки з Мельниченком

У Генеральнiй прокуратурi України пiдтверджують, що президент України (1994-2005 рр.) Леонiд Кучма пiшов з очної ставки з колишнiм офiцером управлiння Держохорони майором Миколою Мельниченком. Ставка мала вiдбутись 23 березня в Головному слiдчому управлiннi Генпрокуратури. Про це повідомляє «Iнтерфакс-Україна».

 

«Його (Л. Кучму - IФ) допитали в якостi пiдозрюваного. З очної ставки з Мельниченком пiшов», - розповiли агентству у прес-службi Генпрокуратури в середу.

 

Тим часом Микола Мельниченко наголосив: «О 13:10 я зайшов до кабiнету слiдчого Грищенка, де допитували президента Леонiда Кучму. Побачивши мене, Леонiд Данилович почав нервувати, схопився, на зауваження слiдчого про те, що тривають слiдчi дiї, не вiдреагував, кинув реплiку: "Можна мене затримувати, я нiяких слiдчих дiй не проводитиму"», - і після цього, за словами пана Мельниченка, Леонід Кучма  вийшов через чорний хід і о 13:20 залишив примiщення Генпрокуратури.

 

Перед допитом Леонід Кучма заявив, що не відчуває своєї провини у цій справі: «Ви добре знаєте, що 10 років я жив в умовах найжорстокішого психологічного пресу... Це справді так було. Тому я сьогодні морального готовий пройти через всі муки пекла для того, щоб довести, що я не винний».

 

Як вже писала ТК, Леонід Кучма не визнає плівки Миколи Мельниченка доказом у кримінальній справі, порушеній стосовного нього Генеральною прокуратурою України. 22 березня заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що плівки Миколи Мельниченка визнано речовими доказами у справах проти Пукача і Кучми.

Поки що ЗМІ не повідомили статтю, за якою порушена кримінальна справа проти Леоніда Кучми.

 

За інформацією «Української правди», швидше за все мова йде про статтю 365, пункт 3 чинного кодексу чи статтю 166, пункт 3 Кримінального кодексу 1960 року, який діяв на момент скоєння злочину проти Гонгадзе. Однак у такому разі обвинуваченому навіть у разі визнання його провини тюремне ув'язнення не загрожує. Адже термін давності як у старому кодексі, так і в нині чинному за цією статтею складає 10 років. І він добіг кінця восени минулого року.

 

Водночас вдова журналiста Георгiя Гонгадзе Мирослава заявила, що схвалює порушення кримiнальної справи стосовно другого президента України: «Такий крок, на мою думку, свiдчить про те, що Генеральна прокуратура має вагомi докази причетностi Кучми до вбивства Георгiя. Сподiваюся, що в прокуратури вистачить професiоналiзму та волi довести цю справу до кiнця». Однак додала, що її непокоїть те, що «Кучму на сьогоднi звинувачують не в убивствi, а в перевищеннi службових повноважень, що призвели до вбивства».

 

Нагадаємо, 21 березня Генеральна прокуратура порушила  кримінальну справу проти президента України (1994-2005 роки) Леоніда Кучми у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. За словами заступника генпрокурора Рената Кузьміна, Леонід Кучма підозрюється у причетності до вбивства Георгія Ґонґадзе і незаконних діях проти журналіста Олексія Подольського.

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY