detector.media
23.03.2011 15:19
«Репортери без кордонів»: розслідування справи проти Кучми не повинно зайти в глухий кут

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» схвалила заяву Генеральної прокуратори України про порушення кримінальної справи проти екс-президента України Леоніда Кучми у зв'язку з роллю, яку він відігравав у вбивстві журналіста Ґонґадзе.

 

«Сьогодні Генпрокуратура вперше визнала речовими доказами записи колишнього охоронця Кучми Миколи Мельниченка. На записах чути, як голос, подібний до голосу Леоніда Кучми, говорить про необхідність позбутись Ґонґадзе», - йдеться у заяві «Репортерів».

 

Нагадаємо, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що Кучма підозрюється у перевищення влади, дачі незаконного розпорядження посадовим особам МВС, яке призвело до вбивства журналіста. Колишньому президенту також заборонено покидати Україну до завершення слідства.

 

«Ми вітаємо той факт, що одна з ключових фігур нарешті знаходиться під слідством у зв'язку з справою Ґонґадзе, - заявляє міжнародна організація. -  Судова влада України на правильному шляху. Вони не повинні зупинятись, оскільки на плівках Мельниченка згадуються імена ще кількох високопосадовців у зв'язку зі справою Ґонґадзе. Чи слід розглядати це розслідування як знак, що нарешті з'явилось справжнє бажання пролити світло на вбивство Ґонґадзе? Ми сподіваємось на це».

 

Водночас «Репортери» зазначають, що у них є всі підстави сумніватися у незалежності ГПУ у цій справі, у якій було так багато суперечливих подій за останні 10 років. Як приклад вони наводять той факт, що 3 березня Печерський суд Києва визначив вбивство Ґонґадзе не замовним. «Буде абсолютно неприпустимо, якщо це нове розслідування заведе у ще один глухий кут, або якщо воно буде проведено поспішно, з єдиною метою відбілити колишніх високо посадовців», - констатують «Репортери».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY