На Закарпатті знову вимкнули українське радіо

12 Березня 2011
21770
12 Березня 2011
13:53

На Закарпатті знову вимкнули українське радіо

21770
Коли під’їжджаєш до західного кордону України з території Словаччини, тебе захоплює відчуття скорої зустрічі з Батьківщиною. Починаєш крутити ручку приймача, сподіваючись почути українське слово. Але...
На Закарпатті знову вимкнули українське радіо
Десятки словацьких, угорських, румунських і навіть російських радіостанцій вщерть заповнюють радіоефір, і тільки української пісні не чутно. Правда, прориваються іноді українські нотки, але, виявляється, це словацька радіостанція передає програму для місцевих русинів (українців) Пряшівщини.

Лише один канал радіо передає українську програму — УР-1 на УКХ-діапазоні. Та, на жаль, у переважній більшості імпортних радіоприймачів цей діапазон відсутній. Та ж програма на СХ-діапазоні знову припинила роботу. Сигнал українського радіо з континентальної України, з Києва, сюди не доходить.

На ФМ-діапазоні тіснота. Близько трьох десятків радіостанцій. Серед них є і такі, які позиціонують себе як українські, хоча такими не є. Підпорядковані двом російським медіахолдингам ФМ-станції фактично не транслюють української культури, і на одному лише каналі УР-1 (не найкращому в українському радіо, але найдоступнішому) української культури більше, ніж на всіх ФМ-каналах, разом узятих.

Дивно, але більшість людей (навіть патріотично настроєних українців), які щиро бажають слухати українське слово і українську пісню і нарікають, що по радіо і телебаченню цього не передають і що все українське "не в форматі", не знають про існування чотирьох програм Українського радіо, на яких українська культура, слово, пісня якраз у форматі.

Проводове радіо знищують, бо вважають анахронізмом, А кабельне (проводове) телебачення, навпаки, вважають сучасним. Парадокс. Тим більше, що українська культура залишилась тільки на радіо. Парадокс ще й у тому, що у багатьох кабельних мережах відсутній Перший канал українського телебачення. А телевізійні канали сусідньої держави присутні у всій красі.

Але це проводове радіо. Існує ще ефірна частина українського радіо. Це і вже відомий нам перший канал українського радіо, радіо "Промінь", радіо "Культура" і Всесвітня служба радіо України. Ці чотири канали щоденно транслюють величезний масив української культури — як сучасної, так і класичної. Але... В ефірному наземному мовленні ці канали недоступні. Позаторік у наземному мовленні був канал "Культура", але через рік його не стало. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення минулого складу постаралась, щоб ні одна програма українського радіо не одержала частот у ФМ-діапазоні. І тепер три програми Українського радіо фактично можуть слухати лише жителі Києва і Київської області. Правда, останнім часом ведучі і гості програм Українського радіо наголошують, що їхні програми доступні в мережі Інтернет, але чомусь думається, що небагато користувачів Інтернету є слухачами Українського радіо.

Є, правда, ще один спосіб долучитись до української культури через радіо. Принаймні у Західній Україні майже на кожній хаті чи будинку є супутникова антена. А через супутник Астра-4 (Сіріус) на одному з українських транспондерів (11766) передаються всі чотири програми українського радіо. Звичайно, супутникові тюнери мають вже проскановані ці канали. Потрібно лише знайти їх в меню радіо, і можете насолоджуватись українським з чудовою якістю.

Написати цей матеріал мене змусило те, що в Ужгороді у черговий раз відімкнено передавач УР-1 в діапазоні СХ. Після цього навіть через найкращий радіоприймач неможливо почути українське радіо.

Володимир Кухар, Закарпаття, «Високий замок»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Кухар, «Високий замок»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21770
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
епт
4794 дн. тому
в крыму вообще по 2-3 радиостанции в каждом городе. И что с этого? Это если не учитывать населенные пункты вообще без вещания. Фм-диапазон - преимущественно для крупных городов. вкладывать деньги в покрытие дорог и сел не рентабельно. И дело не в российской оккупации о которой вы намекаете. Спуститесь с небес на землю - украинские холдинги неспособны качественно вещать и оставаться в плюсе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду