detector.media
12.03.2011 13:53
На Закарпатті знову вимкнули українське радіо
На Закарпатті знову вимкнули українське радіо
Коли під’їжджаєш до західного кордону України з території Словаччини, тебе захоплює відчуття скорої зустрічі з Батьківщиною. Починаєш крутити ручку приймача, сподіваючись почути українське слово. Але...
Десятки словацьких, угорських, румунських і навіть російських радіостанцій вщерть заповнюють радіоефір, і тільки української пісні не чутно. Правда, прориваються іноді українські нотки, але, виявляється, це словацька радіостанція передає програму для місцевих русинів (українців) Пряшівщини.

Лише один канал радіо передає українську програму — УР-1 на УКХ-діапазоні. Та, на жаль, у переважній більшості імпортних радіоприймачів цей діапазон відсутній. Та ж програма на СХ-діапазоні знову припинила роботу. Сигнал українського радіо з континентальної України, з Києва, сюди не доходить.

На ФМ-діапазоні тіснота. Близько трьох десятків радіостанцій. Серед них є і такі, які позиціонують себе як українські, хоча такими не є. Підпорядковані двом російським медіахолдингам ФМ-станції фактично не транслюють української культури, і на одному лише каналі УР-1 (не найкращому в українському радіо, але найдоступнішому) української культури більше, ніж на всіх ФМ-каналах, разом узятих.

Дивно, але більшість людей (навіть патріотично настроєних українців), які щиро бажають слухати українське слово і українську пісню і нарікають, що по радіо і телебаченню цього не передають і що все українське "не в форматі", не знають про існування чотирьох програм Українського радіо, на яких українська культура, слово, пісня якраз у форматі.

Проводове радіо знищують, бо вважають анахронізмом, А кабельне (проводове) телебачення, навпаки, вважають сучасним. Парадокс. Тим більше, що українська культура залишилась тільки на радіо. Парадокс ще й у тому, що у багатьох кабельних мережах відсутній Перший канал українського телебачення. А телевізійні канали сусідньої держави присутні у всій красі.

Але це проводове радіо. Існує ще ефірна частина українського радіо. Це і вже відомий нам перший канал українського радіо, радіо "Промінь", радіо "Культура" і Всесвітня служба радіо України. Ці чотири канали щоденно транслюють величезний масив української культури — як сучасної, так і класичної. Але... В ефірному наземному мовленні ці канали недоступні. Позаторік у наземному мовленні був канал "Культура", але через рік його не стало. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення минулого складу постаралась, щоб ні одна програма українського радіо не одержала частот у ФМ-діапазоні. І тепер три програми Українського радіо фактично можуть слухати лише жителі Києва і Київської області. Правда, останнім часом ведучі і гості програм Українського радіо наголошують, що їхні програми доступні в мережі Інтернет, але чомусь думається, що небагато користувачів Інтернету є слухачами Українського радіо.

Є, правда, ще один спосіб долучитись до української культури через радіо. Принаймні у Західній Україні майже на кожній хаті чи будинку є супутникова антена. А через супутник Астра-4 (Сіріус) на одному з українських транспондерів (11766) передаються всі чотири програми українського радіо. Звичайно, супутникові тюнери мають вже проскановані ці канали. Потрібно лише знайти їх в меню радіо, і можете насолоджуватись українським з чудовою якістю.

Написати цей матеріал мене змусило те, що в Ужгороді у черговий раз відімкнено передавач УР-1 в діапазоні СХ. Після цього навіть через найкращий радіоприймач неможливо почути українське радіо.

Володимир Кухар, Закарпаття, «Високий замок»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY