Нацрада оголосила попередження «Viasat Україна»

23 Лютого 2011
17384
23 Лютого 2011
17:53

Нацрада оголосила попередження «Viasat Україна»

17384
Нацрада оголосила попередження «Viasat Україна»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження компанії Vision TV (супутникова платформа «Viasat Україна»). Таке рішення регулятор ухвалив 23 лютого за результатами позапланової перевірки компанії, яка була проведена за скаргою одного з клієнтів.

 

Перевірка провайдера засвідчила збільшення кількості програм з 37-ми до 83-х, без дозволу Національної ради ретранслюються 55 програм, водночас не ретранслюються 8 програм, передбачених за ліцензією (зокрема, канали з групи «Інтер»). Однак найсуттєвішим порушенням, за словами членів Нацради, є ретрансляція неадаптованих каналів Adult Channel, Spice, «Детский» і Al Jazeera.

 

Генеральний директор «Viasat Україна» Оксана Ферчук звернула увагу на те, що перевірка проводилася за скаргою клієнта, за якою ніяких порушень виявлено не було.

 

Щодо неадаптованих Adult Channel і Spice вона сказала, що ці канали - європейські, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі визнала їх такими, що не порушують норми закону, вони транслюються виключно в закодованому вигляді. Окрім того, вони раніше були в «білому списку» Нацради (до травня 2010 року), відтак, записані і в ліцензії провайдера. «Але якщо Нацрада наполягає, ми готові виключити їх з програмної послуги», - додала пані Ферчук.

 

Перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко відповіла, що є процедура внесення телеканалів до списку адаптованих. Однак Нацарада не готова поки піти на зустріч еротичним каналам, тому що багато провайдерів намагаються їх ретранслювати вдень.

 

Щодо збільшення ресурсу Оксана Ферчук пояснила, що компанія неодноразово подавала до Нацради документи на переоформлення, але до врегулювання проблеми з методикою нарахування ліцензійного збору питання відкладалося. Тому директор компанії попросила відкласти питання про результати перевірки до переоформлення ліцензії.

 

За словами Оксани Головатенко, Нацрада приймає це пояснення, однак регулятора бентежать насамперед неадаптовані канали. Регулятора не переконала обіцянка «Viasat Україна» вимкнути Adult Channel і Spice протягом тижня, хоча за умовами своїх угод з абонентами провайдер повинен заздалегідь попередити клієнтів, і процедура заміни каналів триває 1-3 місяці. Оксана Головатенко заявила, що Нацрада прагне демонструвати до всіх однаковий підхід, а іншим провайдерам за неадаптовані канали оголошують попередження.

 

«Але "Волю" ви теж перевіряли за скаргою клієнтів, і в них теж є Adult Channel і Spice. Однак їм попередження ви не оголошували», - зауважила Оксана Ферчук (Нацрада в грудні 2010 року взяла до відома наявність порушень у ТОВ «Воля-кабель», зокрема трансляцію неадаптованих каналів).

 

Незважаючи на пропозицію заступника Нацради Лариси Мудрак перенести розгляд питання на тиждень, члени регуляторного органу проголосували за оголошення попередження «Viasat Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17384
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Н.Д.
4810 дн. тому
нечего было получать лицензию в Нацраде - закон не обязывает спутниковые платформы ни к каким отношениям с регулятором. тем более что наша Нацрада регулирует не эфир, а исключительно денежные потоки.
Sinister
4810 дн. тому
to // // Отберут компанию? Это как? Виасат отберут? Или спутник?) Или сет-топ боксы с тарелками?)))
кто ты
4810 дн. тому
продажная Нацрада...все знают в кулуарах огласили сумму денег за типа "эротические" каналы пусть поедут в Европу и посмотрят, что там происходит и как регулируется, а не пытаются заработать денег на честных правообладателях и инвесторах. кто транслирует днем. Головатенко нагло врет!!!
//
4810 дн. тому
Отберут компанию, как пить дать...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду