Перший національний зменшує обсяги мовлення українською через Савіка Шустера

9 Лютого 2011
21840
9 Лютого 2011
15:13

Перший національний зменшує обсяги мовлення українською через Савіка Шустера

21840
Перший національний зменшує обсяги мовлення українською через Савіка Шустера

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 9 лютого переоформила ліцензію Національної телекомпанії України у зв\'язку зі зміною програмної концепції.

 

Державний мовник зменшує частку української мови з 95% до не менше 75% - мінімальної квоти, дозволеної законом для загальнонаціональних мовників. Як пояснив на засіданні заступник генерального директора Євген Буцан, це зумовлено співпрацею із «Савік Шустер студією», яка готує для Першого каналу три ключові проекти - «Шустер live», After Live і «Про що кіно?».

 

«Саме завдяки ним ми намагаємося привернути увагу глядачів до каналу. Савік не залишає спроб вивчити українську мову, але йому вона ще не дуже дається. Тому ми вважаємо, що краще не спотворювати українську мову», - сказав він.

 

На запитання членів Нацради, мовами яких національних меншин планує випускати програми Перший національний, Євген Буцан відповів, що НТКУ співпрацює з єврейською громадою та має намір вдосконалювати відповідний телепроект, а також веде переговори з польським державним телеканалом, щоб обмінюватися програмами. «Але всі проекти власного виробництва на Першому каналі виходять українською мовою», - наголосив він.

 

Перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко звернула увагу на результати останнього моніторингу ефіру Першого, який проходив 20 жовтня 2010 року. Тоді було зафіксовано 98% програм українською мовою та 80% (замість 35% за ліцензією) програм власного виробництва. «Ми бачимо, що компанія дотримується умов ліцензії, але змінилася сітка, і вона вносить зміни до ліцензії», - зазначила вона.

 

Окрім мови, у програмній концепції НТКУ змінився жанровий розподіл програм: зменшилася кількість культурно-мистецьких (з 2 год 10 хв до 1 год 10 хв) і науково-просвітницьких (з 1 год 59 хв до 1 год 29 хв), водночас зросла кількість розважально-музичних (з 2 год 48 хв до 3 год 29 хв) та інформаційно-аналітичних і публіцистичних (з 5 год 29 хв до 6 год 27 хв). Останнє - за рахунок іноземних проектів «Голосу Америки» та Euronews.

 

Оксана Головатенко також звернула увагу на те, що НТКУ має два попередження за 2001 і 2002 роки, та попросила представника компанії подати заяву на зняття цих санкцій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21840
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
4832 дн. тому
У нормальній країні ведучий підстроюється під канал який його наймає, а не канал під ведучого. Але це вся робиться заради русифікації. Таке враження що хохлий найтупіша нація у світі.
итель
4832 дн. тому
великий поліглот Шустер так і не спромігся вивчити українську -)
зритель
4832 дн. тому
Ничего страшного.Зато какое шоу интересное.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду