КДБ збирає дані про білорусів, що живуть в Україні, – правозахисники

8 Лютого 2011
20066
8 Лютого 2011
11:30

КДБ збирає дані про білорусів, що живуть в Україні, – правозахисники

20066
КДБ збирає дані про білорусів, що живуть в Україні, – правозахисники

Білоруське КДБ збирає дані про діяльність білоруських правозахисників в Україні. Про це ТК повідомила Ірина Коктиш, яка є дружиною опозиціонера, колишнього в'язня сумління Ігоря Коктиша. Нагадаємо, нині він мешкає в Житомирі і просить політичного притулку в Україні.

 

Як розповів подружжю Коктишів білоруський опозиціонер Артем Дубський, під час перебування в Білорусі його допитували представники КДБ і пропонували співпрацю. За його словами, 27 січня о 14:00 йому телефонував співробітник Мінського КДБ, який запитав, чи має Артем стосунок до заворушень 19 грудня 2010 року, коли в Білорусі відбувалися президентські вибори. «Пізніше, о 20:00, надійшов дзвінок із Осиповичського КДБ», - уточнив пан Дубський. Він стверджує, що 28 січня його змусили з'явитися на розмову до КДБ. Допит, що тривав 7 годин, проводив майор Олександр Козак. «Більша частина часу пішла на розпитування про білорусів, які зараз живуть в Україні. КДБ цікавили зв'язки з українськими організаціями, особливо з УНА-УНСО, з благодійними фондами тощо. Цікавила їх також інформація про українські силові структури, про колишнього в'язня сумління Ігоря Коктиша та про інших білорусів, які змушені жити в Україні», - розповів Артем Дубський.

 

Нагадаємо, в листопаді 2010 року білоруські опозиціонери і правозахисники, зокрема Ігор Коктиш, звернулися до регіонального представника Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні з вимогою надати їм міжнародну підтримку та захист від дій українських і білоруських силовиків.

 

3 листопада працівники обласного відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків прийшли до помешкання координаторів Міжнародної амністії в Житомирі Ігоря Коктиша та Ірини Тютюнник. Вони обшукали квартиру та затримали ще чотирьох білорусів: опозиційного активіста і визнаного Міжнародною амністією в'язня сумління Артема Дубського, опозиціонерів Тетяну й Віталія Тищенків та Олексія Закшевського, звинувативши їх у зберіганні наркотиків. Після цього їх відвезли до трьох різних РВВС, де протягом трьох діб утримували в умовах, які затримані прирівняли до тортур, без дозволу спілкуватися з адвокатом та рідними. Під час затримання Ігорю Коктишу зламали пальця на нозі, Артема Дубського вдарили в обличчя. За фактом перевищення службових повноважень працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу та розпочато досудове слідство. В коментарях ТК Ігор Коктиш заявляв про те, що опозиціонерам постійно погрожують.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду