detector.media
08.02.2011 11:30
КДБ збирає дані про білорусів, що живуть в Україні, – правозахисники

Білоруське КДБ збирає дані про діяльність білоруських правозахисників в Україні. Про це ТК повідомила Ірина Коктиш, яка є дружиною опозиціонера, колишнього в'язня сумління Ігоря Коктиша. Нагадаємо, нині він мешкає в Житомирі і просить політичного притулку в Україні.

 

Як розповів подружжю Коктишів білоруський опозиціонер Артем Дубський, під час перебування в Білорусі його допитували представники КДБ і пропонували співпрацю. За його словами, 27 січня о 14:00 йому телефонував співробітник Мінського КДБ, який запитав, чи має Артем стосунок до заворушень 19 грудня 2010 року, коли в Білорусі відбувалися президентські вибори. «Пізніше, о 20:00, надійшов дзвінок із Осиповичського КДБ», - уточнив пан Дубський. Він стверджує, що 28 січня його змусили з'явитися на розмову до КДБ. Допит, що тривав 7 годин, проводив майор Олександр Козак. «Більша частина часу пішла на розпитування про білорусів, які зараз живуть в Україні. КДБ цікавили зв'язки з українськими організаціями, особливо з УНА-УНСО, з благодійними фондами тощо. Цікавила їх також інформація про українські силові структури, про колишнього в'язня сумління Ігоря Коктиша та про інших білорусів, які змушені жити в Україні», - розповів Артем Дубський.

 

Нагадаємо, в листопаді 2010 року білоруські опозиціонери і правозахисники, зокрема Ігор Коктиш, звернулися до регіонального представника Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні з вимогою надати їм міжнародну підтримку та захист від дій українських і білоруських силовиків.

 

3 листопада працівники обласного відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків прийшли до помешкання координаторів Міжнародної амністії в Житомирі Ігоря Коктиша та Ірини Тютюнник. Вони обшукали квартиру та затримали ще чотирьох білорусів: опозиційного активіста і визнаного Міжнародною амністією в'язня сумління Артема Дубського, опозиціонерів Тетяну й Віталія Тищенків та Олексія Закшевського, звинувативши їх у зберіганні наркотиків. Після цього їх відвезли до трьох різних РВВС, де протягом трьох діб утримували в умовах, які затримані прирівняли до тортур, без дозволу спілкуватися з адвокатом та рідними. Під час затримання Ігорю Коктишу зламали пальця на нозі, Артема Дубського вдарили в обличчя. За фактом перевищення службових повноважень працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу та розпочато досудове слідство. В коментарях ТК Ігор Коктиш заявляв про те, що опозиціонерам постійно погрожують.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY