Чи смачніший Ющенко у склянці за Януковича із сиром?

7 Жовтня 2004
744
7 Жовтня 2004
14:05

Чи смачніший Ющенко у склянці за Януковича із сиром?

744
Надії посмакувати “вітренкою на розлив” чи “тризірковим Кінахом” виявились марними.
Чи смачніший Ющенко у склянці за Януковича із сиром?
Після появи листівок Януковича, які йшли на додаток до дешевого сиру (про це писала „Детектор медіа”), я припускав, що в разі збереження виниклого рекламного напряму в ході виборчої кампанії ми незабаром зможемо посмакувати “вітренкою на розлив” чи “тризірковим Кінахом”. І помилився. Не врахував, що у громадській свідомості існують лише два реальні конкуренти. А отже, жодні варіації на тему решти кандидатів широкому споживачеві рекламно-виборчої продукції не дуже й цікаві. Що мають розуміти технологи-винахідники зі штабів кандидатів другого ешелону.

Та виявилося, у своїх припущеннях не враховував я ще й того, що опозиція не обтяжуватиме себе вигадливістю і піде шляхом копіювання ходів конкурента. А відтак до Януковича з сиром на базарах додасться і Ющенко у склянках. Саме таку картину днями довелося спостерігати на одному з ринків Лівобережжя Києва. На прилавку перед тітонькою, що торгувала завезеною (судячи з кількості) скляною продукцією, серед іншого красувалися виставлені стовпчики складених одна в одну склянок, акуратно перекладених листівками з портретом Віктора Андрійовича.

Недорогі склянки купували охоче. От лише навряд чи поширення виборчих гасел опозиції на дні склянки сприяло формуванню її позитивного чи взагалі будь-якого іміджу. Адже запозичення неоковирних рекламних “технологій” у конкурента і переведення суперництва у площину базарного протистояння нав’язуваних покупцеві фотооблич мимоволі відсуває на другий план принципові ідеологічні й політичні розходження між суперниками. Чи оцінить покупець склянки з Ющенком і сиру з Януковичем переваги одного претендента над іншим? І чи така реклама спроможна сприяти свідомому, а хоч би й не свідомому, емоційному виборові громадянина?

Утім, можливо, я помиляюся й цього разу. Можливо, ніхто з піар-технологів опозиції подібних “зустрічних акцій” не розробляв, а все значно простіше і... брутальніше. Можливо, мимовільним творцем вторинного “ноу-хау” був хтось зі штабних тимчасовців, якими, на жаль, насичено команди обох головних кандидатів. Пошкодувавши свого робочого часу, відведеного на розповсюдження рекламної продукції “у роздріб”, раціоналізатор вирішив звітувати за виконану роботу, позбувшися її “оптом”. Однак суто українська заощадливість не дозволила йому кинути до смітника папір, який ще міг на щось та згодитися. І, щоб добро не пропадало, віддав його комусь із родичів. Судячи з того, що в цьому разі “рекламна акція” здійснювалася не цілеспрямовано, як це було з Віктором Федоровичем, і листівки не додавалися до продукції, а виконували прагматичну функцію обгортки, друге припущення видається ближчим до істини.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
744
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду