Українські музиканти повторно судитимуться з кабельними операторами

18 Січня 2011
10777
18 Січня 2011
12:03

Українські музиканти повторно судитимуться з кабельними операторами

10777
Українські музиканти повторно судитимуться з кабельними операторами

Вищий господарський суд повернув справу власників прав на продукцію вітчизняних музикантів («Український музичний альянс») проти кабельних операторів в суд першої інстанції, повідомляє «Дело».

 

Суд не взяв до уваги рішення судів першої та другої інстанцій, які відмовили в задоволенні позову правовласників, і повторно відправив справу на розгляд до суду першої інстанції. «Ми виграли суди двох перших інстанцій, але тепер справа знову повернеться в Господарський суд Києва», - каже генеральний директор «Союзу кабельного ТБ України» Олександр Швець. Розгляд справи призначено на 25 січня. 

Конфлікт між сторонами розпочався в липні 2009 року. «Український музичний альянс», який має права на твори понад 600 вітчизняних і зарубіжних артистів, почав судову війну з операторами кабельного телебачення.  Організація подала проти них близько 30 позовів. Альянс хотів довести, що кабельники незаконно, без спеціальної угоди, використовують музичні твори, права на які належать об'єднанню.

Найбільші з операторів, проти яких були подані позови, - харківські «Альфа-медіа» і «Прітекс», полтавський «Пошук-ТБ», столичні  «Інформаційні технології» і «Юнікаст Інвест» (ТМ «Київські Мережі» і «Тріолан»). Перші три входять до групи «Воля».

Війна музичних правовласників з кабельними операторами розпочалась після того, як  Кабмін вніс зміни до постанови від 18 січня 2003 року «Про затвердження розміру винагороди (роялті) за використання оприлюднених з комерційною метою фонограм і відеограм і порядку їх виплати». Згідно зі змінами, за ретрансляцію музики і кліпів у програмах кабельного телебачення оператори повинні перераховувати правовласникам до 5% свого річного доходу. Однак оператори відмовляються укладати відповідні угоди.

 

Представники профільної асоціації вважають виправданою відмову кабельників платити за використання музики. За словами генерального директора «Союзу кабельного ТБ України» Олександра Швеця, всі кабельні оператори сьогодні платять роялті за використання в програмах фонограм, наприклад, за трансляцію програм з музикою за кадром, напряму телерадіокомпаніям, які, в свою чергу, відраховують роялті правовласникам.


«Український музичний альянс» здійснює колективне управління майновими суміжними правами виробників музичної і відеопродукції: Universal Music Group, EMI Music International, Sony/BMG, «Артстарз Студія Союз», «Моноліт-АВК», «Диско Інтернешнл +», «Музичне видавництво "Ліга прав"», а також українських виконавців: Руслани, Каті Чілі, Альони Вінницької, Марії Бурмаки, Esthetic Education, «Гайдамаків», Mad Heads, «Таліта Кум», «Крихітки Цахес».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10777
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду