Олена Білозерська: «Всі знають, що у нашій державі є право, але головне – ліво!»

16 Січня 2011
20482
16 Січня 2011
09:30

Олена Білозерська: «Всі знають, що у нашій державі є право, але головне – ліво!»

20482
Олена Білозерська: «Всі знають, що у нашій державі є право, але головне – ліво!»

Позавчора, 12 січня, громадськість здобула ще одну маленьку перемогу - відому блоґерку та журналістку Олену Білозерську після довгого допиту все-таки випустили (деталі - на http://bilozerska.livejournal.com/366310.html та http://bilozerska.livejournal.com/366394.html ). Про причини та наслідки таких дій силових органів нам вдалося порозмовляти вчора, хоча Олена вибачалася, посилаючись на те, що не спить уже другу добу.

 

- У себе в журналі ви вже виклали події останніх днів. Тепер хотілось поговорити про причини. Кому і для чого був потрібен цей обшук і цей допит?

- Я вважаю, що відеоролик із підпалом приймальні ПР - лише привід. Обшук у мене і допит відбувся в рамках тиску на опозиційних політиків, громадських діячів і журналістів. Це робиться тому, що падає економіка, тому що неминучі протестні виступи населення, і влада це розуміє. Зараз кажуть, що початок тиску на опозицію - це помста за підприємницький Майдан. А я думаю, що це не стільки помста, скільки попередження майбутнього Майдану. Залякують усіх, хто потенційно здатен очолити ці масові протести або взяти у них активну участь. Причому не дивляться - правий ти чи лівий, а просто якщо десь трошки висунувся над рівнем пересічного обивателя, який не цікавиться політикою - і все, починають тебе плющити. Від таких постатей, як Тимошенко, до таких, як я...

 

- Як ви вважаєте, чи досягне влада своєї мети, чи якраз навпаки - люди побачать, що цьому тиску можна протистояти, і перестануть боятися?

- Це залежить, по-перше, від того, наскільки далеко влада готова піти. Якщо людей просто будуть обшукувати і викликати на допити - це одне, а якщо почнуть ув'язнювати - це інше. По-друге - наскільки люди зможуть згуртуватися, щоб протидіяти цій владі. Попри наш національний менталітет «де два українці, там три гетьмани» Януковичу починає вдаватися неможливе: він потроху об'єднує проти себе всю Україну. І якщо йому це таки вдасться, то репресії матимуть тільки протилежний результат - люди повстануть.


Але найбільше це залежить від економіки. Бо добитися суттєвих результатів, які змінюють долю держави, ненасильницькими методами боротьби можна тільки майданами, з великою кількістю людей. А українці так масово виходять лише тоді, коли влада занадто глибоко і занадто цинічно залазить у їхні кишені. За мовні питання вийде двісті-триста, ну нехай тисяча людей, яким це не байдуже - цього замало. А от коли прийняли Податковий кодекс, вийшло 50 000.


- Що особисто ви винесли з учорашніх подій для себе, що зрозуміли?

- Головне, що я зрозуміла вчора - що далі буде гірше, але це теж треба пережити, рано чи пізно вони підуть. Цим не скінчиться - далі тиск поширюватиметься, тому треба не здаватися. І що потрібен якомога більший розголос (хоча я це й раніше знала). Погані справи таємно не робляться. Є велика надія, що якщо не замовчувати жоден випадок тиску, а розголошувати це і боротися з цим, то влада змушена буде відступити.


- Скажіть як не лише теоретик, а й практик опору: що б ви порадили тим, хто потенційно теж може зазнати такого тиску - до чого підготуватися, на що звернути увагу?

- Перше - не боятись і не мовчати. Що б не трапилось! Це банальна істина, але кращого за це ще ніхто не придумав. Піднімайте бучу - щоб якомога більше людей знали, де ви і що з вами, щоб організували передачу, якщо потрібно, щоб влаштували пікет перед райвідділком, якщо є змога - такого громадського тиску силовики дуже не полюбляють, дуже! І якщо на них не дуже пильно дивляться згори, то вони намагаються позбутися такої людини, швидше її випустити і не мати з нею справ.


Друге - не грати із силовими структурами (і взагалі з усіма, хто намагається тиснути) за їхніми правилами гри. Наприклад, «ви нам не потрібні, просто підпишіть оце й оце - і будете вільні» (є у них такий прийом) - а таким чином наводиш на свого товариша, хоча «йому нічого не буде, і вам нічого не буде». Третє: будь-яка людина знає, що вдома не можна тримати нічого незаконного, нічого компрометуючого. У більшості людей і так цього немає, але треба подумати і про найгіршу ситуацію - запитати себе: «Чи нема у мене чогось такого, до чого можна приколупатися, якщо дуже хотіти приколупатися?» Практично кожна людина щось таке у себе знайде, я думаю. Але головне - мати гарного адвоката. Гарний адвокат - це половина справи! Про це слід подбати заздалегідь.


- Може, ще тримати вдома примірник Конституції, Карного кодексу тощо?

- Про це всі кажуть, але це абсолютно не діє. Вони тебе вислухають - і все. Якщо йдеться, наприклад, про молодого хлопця, який раптом почне перераховувати, які його права вони порушують, то він може отримати і в зуби за це - скажуть: «Ти шо, сільна умний?» Але може і пощастити - на кого попадеш: можуть побачити, що ти людина підкута, тебе так просто з пантелику не зіб'єш, і починають поводитися чемно. Вчора ми почали з того, що я сказала: «Зараз при свідках я вам оголошую, що ви порушуєте статтю 17 закону України «Про підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів», де сказано, що службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення у нього зібраних, опрацьованих, підготованих ним журналістських матеріалів і технічних засобів, якими він користується у своїй роботі». Показую своє журналістське посвідчення, членський квиток Київської незалежної медіа-профспілки, акредитацію до ВР - і що, вони реагують на це? Так само вони не реагують на статті законів - у них все законно, бо суддя підписала ордер на обшук. А суддя підписала або тому, що від неї просто приховали, що особа, яку вони зібралися обшукати, є професійним журналістом, або просто ігнорує цю статтю. Всі знають, що у нашій державі є право, але головне - ліво! Тому права, звичайно, треба знати, але, безумовно, треба знати і це саме «ліво».

 

«Не будь байдужим»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Не будь байдужим»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20482
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду