Фільм, якого українці очікують найбільше, — «Службовий роман. Наш час»

15 Січня 2011
29651
15 Січня 2011
10:46

Фільм, якого українці очікують найбільше, — «Службовий роман. Наш час»

29651
За прогнозами, у 2011-му збори українських кінотеатрів зростуть аж на 25%, порівняно з результатами року минулого
Фільм, якого українці очікують найбільше, — «Службовий роман. Наш час»
Попри кризові рецидиви, кінопрокат в Україні нарощує м’язи… За прогнозами генерального директора мережі кінотеатрів «Мультиплекс» Антона ПУГАЧА (за підсумками минулого року його компанія стала лідером на кінопрокатному ринку країни, відвоювавши собі 17,5% загального «пирога»), у 2011-му збори українських кінотеатрів зростуть аж на 25%, порівняно з результатами року минулого.

 — Переконаний, кінопрокат в Україні поточного року ще більше пожвавлюватиметься, — каже пан Пугач. — І 25% можливого «приросту» — не межа! Суджу про це лише з новорічної декади. Коли спостерігався помітний глядацький кінобум. У деяких кінотеатрах навіть не вистачало квитків! Це з урахуванням того, що в прокаті в цей період не було такого потужного хедлайнера, як, скажімо, «Аватар», що відгудів рік тому в такий самий зимовий період... І все ж інтерес до прокатного кіно зріс. Недавно у Хмельницькому наш «Мультиплекс» відкрив нові кінозали. Аншлаги зашкалюють.

 — Про що свідчить таке зростання активності кіноглядачів?
 — Можливо, про те, що люди раніше притримували гроші, готуючись витратити їх на святкові розваги... А можливо, про те, що українці надто втомилися від одноманітного телевізійного меню. І шукають себе в «іншому світі»: у кінотеатрі, в компанії друзів. Це такий, якщо хочете, соціопсихологічний чинник!

Зауважу, що саме в українських регіонах у новорічну декаду зростання кінопереглядів було особливо очевидне. Провінція ніби прокинулася. Поки що не можна стверджувати, що це якийсь історичний «тектонічний» зсув, але все-таки оптимізм такі процеси вселяють.

 — Не так давно особисто ви активно бунтували у зв’язку з «українізацією» кінопрокату. І ось — новий поворот... Багато фільмів, як і колись, демонструються українською мовою, при цьому касові збори не падають.
 — Переконаний, що ця тема все ще актуальна. Але не хотів би загострювати увагу на мовних питаннях... Оскільки українська мова для мене рідна, апріорна. Тут річ абсолютно в іншому... Через непередбачувану політику деяких українських чиновників (а це питання дублювання, субтитрування тощо) на вітчизняний кіно ринок, як і раніше, не потрапляє величезна кількість помітних нових картин! Я скажу більше... В Україні демонструється вдвічі менше прем’єрних стрічок, ніж у Росії, наприклад. Особливо це стосується арт-хаусної лінії кіно. Прокатний кіноринок у Росії — це, звісно, понад мільярд доларів на рік. Наш ринок у 2010-му — у межах 80 млн. дол. Я розумію різницю — в масштабах країн... Але однак переконаний: через спірність деяких рішень Мінкульту маємо, як і раніше, мізерний кінорепертуар...

 — На ваш погляд, тобто на погляд прокатника, які фільми 2011 року вже тепер можна було б розглядати як потенційні мегахіти, що більшою мірою цікаві і дистриб’юторам, і аудиторії?
 — Навіть думати на цю тему не буду. У мене є факти. У рамках своєї компанії ми недавно проводили соціологічні дослідження: які стрічки особливо очікувані українською аудиторією? І ось що виявилося... На першому місці, відповідно до наших опитувань, прем’єра «Службового роману» (під номером 2), де в головних ролях Володимир Зеленський, Павло Воля і Світлана Хотченкова (в ролі мимри Калугіної)...

 — Ну, це нормально... Українська аудиторія не тільки на виборах дивує...
 — На другому місці — за «індексом очікувань» — «Майстер і Маргарита». Це екранізація режисером Юрієм Кара роману Булгакова (з Анастасією Вертинською в ролі Маргарити і Валентином Гафтом у ролі Воланда). Стрічку було знято ще на початку 90-х. Потім, як ви знаєте, навколо неї закрутилася якась «чортівня». Говорили-писали: і плівка пропала, і нащадки письменника забороняють показ. У результаті такий медійний ажіотаж, вочевидь, і підігрів інтерес глядачів до проекту. Дарма що відносно недавно була гучна екранізація цього ж таки роману Володимиром Бортком.

А на третьому місці, відповідно до нашого опитування, фільм «Generation П». По-перше, це Віктор Пелевін. По-друге, довгоочікувана екранізація його знаменитого роману. І, по-третє, реалії сучасного життя великою мірою проступають у цій історії: реклама для головного героя, як відомо, стає не просто місцем роботи, а й сенсом його життя...

 — Отже, на прокатному п’єдесталі пошани-2011 тільки російські картини?
 — Ну, зрозуміло, не тільки... 2011-й мало чим відрізняється від 2010-го або 2009-го — у плані сиквелів, триквелів. Голлівуд останнім часом робить ставки переважно на успішні франшизи. Ніби побоюючись якихось нових ідей. Про це, до речі, недавно говорив в інтерв’ю навіть Джеймс Кемерон...

 — Він же й запускає «Аватар-2»...
 — Отож, 2011-й — черговий рік голлівудських «фільмів-продовжень». Особливі ставки на фінал історії про Гаррі Поттера — це липень, картина у форматі 3D. Безумовно, «народ підтягнеться» до виходу наступних «Сутінків» («Світанок. Частина 1»). На «порядку денному» також — «Шерлок Холмс 2» (реліз лише в грудні), «Хлопчачник у Вегасі 2» (реліз у червні). Безперечно, одним із касових хітів кіносезону 2011-го мають стати «Пірати Карибського моря. На дивних берегах» із Джонні Деппом у ролі Джека Горобця (реліз у травні).
 
 
Фото - www.dt.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Антон Хабаров, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29651
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Godo
4870 дн. тому
еще одна манипуляция .. или украинцы полные идиоты( если они этого ожидают) или соцопрос возник и проведен исключительно в голове пана Пугача, это про служебный роман .. а что касается Мастера от Кары, то любой желающий мог уже давно его посмотреть с помощью интернета .. в каком году живете, панове?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду