Комітет ВР з питань культури і духовності: переслідування Марії Матіос - це цензура на духовність (ЗАЯВА)

14 Січня 2011
19547
14 Січня 2011
13:14

Комітет ВР з питань культури і духовності: переслідування Марії Матіос - це цензура на духовність (ЗАЯВА)

19547
Комітет ВР з питань культури і духовності: переслідування Марії Матіос - це цензура на духовність (ЗАЯВА)

Парламентський комітет з питань культури і духовності висловлює стурбованість діями правоохоронних органів щодо письменниці Марії Матіос та інших працівників сфери культури. Відповідна відкрита заява, адресована президентові Віктору Януковичу, надійшла і до редакції ТК. Публікуємо її повністю:

 

Комітет з питань культури і духовності глибоко стурбований ситуацією, яка склалася у культурному житті країни. За останній час тривожні сигнали з різних царин культурного життя почали масово надходити фактично з усіх регіонів. Краплею стала заява відомої української письменниці, лауреата Шевченківської премії Марії Матіос про факти переслідування її працівниками внутрішніх справ за її творчу діяльність.

 

Такого прецеденту переслідування письменника за його книжки незалежна Україна ще не знала. Без перебільшення, Марія Матіос - це одна з найвідоміших письменниць сучасної української літератури, її книжки перекладено європейськими мовами, словами її героїв заговорили сцени наших театрів, а її твори наші діти вивчають у школі.

 

Виконуючи контрольну функцію над дотриманням законодавства про культуру, Комітет з питань культури і духовності розцінює таку поведінку правоохоронних органів як грубе порушення законодавства про культуру, а головно конституційних засад про свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Відповідно, вимагаємо від Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ надати офіційне пояснення українському суспільству про правові підстави таких дій їхніх підлеглих.

 

Ситуація, яка склалася у культурному житті країни за останній час швидше нагадує війну за виживання, в якій творча людина, на жаль, стала обеззброєна чиновницьким свавіллям. Спочатку ми боремося за збереження історико-культурного надбання нашого народу, мораторіями намагаємося захистити наші книгарні та видавництва від виселення з приміщень, згодом відстоюємо музеї та творчі майстерні на території історико-культурного національного заповідника Києво-Печерська Лавра, сьогодні ж під загрозою право громадянина на свободу літературної та художньої творчості.

 

Звертаємось до Президента України як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина стати на захист людей культури в Україні, убезпечити їх від свавілля чиновників та припинити вандалізм в Українській державі.

 

Голова Комітету                                                             В.ЯВОРІВСЬКИЙ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду