Угорщина сигналізувала готовність доопрацювати свій закон про ЗМІ, після перевірки ЄС

7 Січня 2011
27970
7 Січня 2011
09:42

Угорщина сигналізувала готовність доопрацювати свій закон про ЗМІ, після перевірки ЄС

27970
У суперечці довкола нового угорського закону про мас-медіа, уряд у Будапешті сигналізував готовність до співпраці з Брюсселем щодо перевірки закону Єврокомісією. Про це заявив угорський прем’єр Віктор Орбан
Угорщина сигналізувала готовність доопрацювати свій закон про ЗМІ, після перевірки ЄС
Орбан висловив жаль з того приводу, що через дискусію навколо нового закону було затьмарено старт піврічного головування Угорщини в ЄС. «Ми ухвалили закон, і вважаємо, що з ним нема проблем. Але весь світ нас критикує», - заявив водночас угорський прем’єр. Орбан зазначив також, що «французи й німці» не мають компетенції на те, щоб судити про відповідність угорського закону правовим нормам Євросоюзу. 

У такий спосіб Орбан відреагував на критику медійного закону з боку урядів Франції та Німеччини, яка лунала упродовж останніх днів. Окрім Парижа й Берліна стурбованість ситуацією з новим законом про мас-медіа в Угорщині висловила також єврокомісар Нелі Круз. Ще перед Різдвом вона направила до Будапешта лист, у якому йшлося про занепокоєння Єврокомісії й наміри провести експертизу закону на предмет відповідності його європейським нормам. 

Баррозу поки порушень не бачить, але хоче з’ясувати ситуацію 

Переклад з угорської закону, який викладено на 170 сторінках, тільки днями надійшов до Брюсселя. Тобто, перевірку ще не провели, вона може затягнутися на багато тижнів. Не в останню чергу з цієї причини президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив: «Давайте чітко усвідомимо: порушення норм ще не розпочалося. Це важливі політичні, але й правові питання, які ми маємо вирішити.Саме тому ми не можемо наразі спекулювати щодо приводу перебігу консультацій, які ми розпочали наприкінці минулого року, та їхнього результату. Хоча, звісно, проблема буде обговорюватися з угорською владою», - запевнив Баррозу. Це обговорення має відбутися вже в п’ятницю, під час особистої зустрічі Баррозу та Орбана.
 
Новий угорський закон про мас-медіа піддається критиці в зв’язку із заснуванням нового державного контрольного органу, діяльність і склад якого пов’язують із обмеженням свободи слова в Угорщині.
 
Леся Юрченко, «Німецька хвиля»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леся Юрченко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду