Фірташ подав до суду на Kyiv Post

16 Грудня 2010
19315
16 Грудня 2010
13:46

Фірташ подав до суду на Kyiv Post

19315
Фірташ подав до суду на Kyiv Post

Український бізнесмен Дмитро Фірташ подав позов до одного із судів Лондона проти української англомовної газети Kyiv Post. Про це пише видання «МедіаБізнес».

 

За інформацією газети, бізнесмен звинувачує її у тому, що журналісти «створюють про Фірташа враження як про корумповану особистість». У відповідь на позов Kyiv Post заблокувала доступ сайту до всього інтернет-трафіку, який надходить з Великобританії.

 

Як зазначив головний редактор газети Брайен Боннер (Brian Bonner) у Facebook, протест спрямований проти «драконівських законів про наклеп, які існують в Об'єднаному Королівстві і які перешкоджають законній свободі слова і ставлять під загрозу роботу незалежних журналістів, письменників, вчених та інших суспільних діячів у всьому світі».

 

У заяві редактор зазначає, що таке явище як «наклепницький туризм» дозволяє «статним позивачам з усього світу подавати позови в Лондоні, "світовій столиці наклепу", щоб використати тамтешні закони на свою користь, утискаючи журналістів і погрожуючи новинним організаціям дорогою судовою тяганиною».

 

Зазначимо, що в суди Великобританії за законодавством країни можна подати позов за наклеп на будь-якого автора, якщо його стаття або книга стала доступною читачам на території Британії: «Тобто достатньо, щоб кілька людей з Британії зайшли на сайт Kyiv Post, прочитали статтю про Фірташа, і він уже може судитися в британському суді. Від цього закону страждає багато авторів. Був випадок, коли хтось в Британії замовив через amazon.com декілька книг, які вийшли в Америці, і на автора цієї книги подали до суду в Британії», - йдеться у коментарі редакції Kyiv Post.

 

На захист газети виступила ініціатива OCCRP (Orginized Crime and Corruption Reporting project), партнером якої є Kyiv Post.

 

Нагадаємо, що саме в Лондоні у Високому суді Правосуддя у 2008 році бізнесмен Рінат Ахметов виграв справу про наклеп в інтернет-видання «Обозреватель», за якою видання мало сплатити позивачу 100 тисяч доларів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду