Лондонський суд відмовився розглядати позов Фірташа проти Kyiv Post (ДОПОВНЕНО)

24 Лютого 2011
15178
24 Лютого 2011
18:10

Лондонський суд відмовився розглядати позов Фірташа проти Kyiv Post (ДОПОВНЕНО)

15178
Лондонський суд відмовився розглядати позов Фірташа проти Kyiv Post (ДОПОВНЕНО)

Високий суд у Лондоні відмовив у розгляді позову про захист честі й гідності українського бізнесмена Дмитра Фірташа проти газети Kyiv Post. Таке рішення суд ухвалив сьогодні, 24 лютого. Про це ТК повідомили в редакції газети.

 

На думку суду, ця справа не підлягає його юрисдикції, оскільки «зв'язок позивача з Великою Британією практично невловимий».

 

«Я дійшов висновку, що зв'язок з Великобританією, про що згадується у позові, є надзвичайно слабкий. У пана Фірташа тут навіть нема маєтку чи якого діючого бізнесу. Мені не дали ніяких доказів його поїздок у цю країну, тривалості його перебування, якщо він сюди приїжджає і де він проживає. Нема нічого, щоб пов'язувало його з цією країною», - цитує слова судді Джона Леслі Kyiv Post.

 

Водночас суд відмовив у задоволенні клопотання адвокатів Дмитра Фірташа про апеляцію, оскільки «для цього немає достатніх підстав, і немає перспектив на успіх».

 

Нагадаємо, у листопаді 2010 року Дмитро Фірташ подав позов до лондонського суду проти української англомовної газети Kyiv Post.

 

Як уточнює міжнародна правозахисна організація «Артикль 19», позов стосувався чотирьох осіб - видавця, власника, головного редактора й автора статті у Kyiv Post.

 

Предметом позову стала стаття, опублікована в липні 2010 року, у якій ідеться про результати міжнародного арбітражу у справі «Росукренерго». Дмитро Фірташ стверджував, що стаття завдала шкоди його репутації у Великій Британії.

 

У день розгляду спору між Фірташем і Kyiv Post «Артикль 19» провела акцію під стінами суду проти так званого «наклепницького туризму» у Великій Британії, закони якої дозволяють засудити за наклеп журналістів з інших країн.

 

Газета Kyiv Post на знак протесту проти англійського дифамаційного законодавства наприкінці минулого року заблокувала доступ до сайту користувачам з Великої Британії.

 

«Рішення суду є важливою перемогою в боротьбі проти "наклепницького туризму". Ми вітаємо Kyiv Post із перемогою та закликаємо уряд Великої Британії змінити англійські закони про наклеп», - зазначила Агнес Калламард, виконавчий директор «Артиклю 19».

 

Головний редактор Kyiv Post Браян Боннер висловив сподівання, що Дмитро Фірташ припинить позиватися до газети та прийме пропозицію видання викласти свою версію подій. Пан Боннер зазначає, що автор статті Джон Марон зробив все належне, аби зв‘язатись з паном Фірташем та його речниками перед тим як статтю, де було викладено звинувачення на адресу Фірташа з боку екс-прем‘єр-міністра Юлії Тимошенко під час прес-конференції 1 липня, було здано в друк. Однак ані пан Фірташ, ані його представники так і не відповіли на запити Kyiv Post, а також не вказали на будь-які неточності в статті. 

 

Нагадаємо, що саме в Лондоні у Високому суді правосуддя у 2008 році бізнесмен Рінат Ахметов виграв справу про наклеп в інтернет-видання «Обозреватель», за якою видання мало сплатити позивачу 100 тисяч доларів.  Британська влада у січні висловила намір лібералізувати законодавство про відповідальність за наклеп, яке робить Велику Британію центром так званого судового туризму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду