Книгою року Бі-бі-сі став роман Жадана «Ворошиловград»

11 Грудня 2010
9413
11 Грудня 2010
11:37

Книгою року Бі-бі-сі став роман Жадана «Ворошиловград»

9413
Книгою року Бі-бі-сі став роман Жадана «Ворошиловград»

Книгою року Бі-бі-сі -2010 став роман Сергія Жадана «Ворошиловград». Про це йдеться на сайті української служби Бі-бі-сі. Переможцю присуджено премію в еквіваленті 1000 фунтів стерлінгів.

 

За словами члена журі Ірини Словінської («Українська правда»), цього року була представлена «надзвичайно сильна добірка фіналістів»: «Вони зворушують і серце, й розум. Думаю, переміг найбільш гуманний погляд на життя».

 

Експерт Бі-бі-сі, професор УКМА Віра Агеєва розповіла, що роман «Ворошиловград» - про молоду людину, яку обставини виштовхують із узвичаєного щодення: «Це повернення стало для героя Жадана ностальгічною подорожжю в дитинство. І якраз спогади породжують відчуття зрідненості і з містом, і з людьми, які потребують допомоги й захисту, але й самі готові прийти на допомогу, коли тобі без неї не обійтися. "Ми змушені рятувати тих, хто нам близький, не відчуваючи іноді, як змінюються обставини і як нас самих починають рятувати близькі нам люди". Одна з героїнь вважає, що десь із цього і починається любов. У цій фразі, може, ключ до всього роману, жорстокого, іронічного й сумовито-просвітленого».

 

А от експерт Бі-бі-сі й журналіст і ведучий Андрій Куликов переконаний: «Книга Жадана - це рух по висхідній, це найрізноманітніші персонажі, це автобуси й авіація. Це будні, які завжди з тобою. Це сполох невидимого дзвону над долинами української Йокнапатофи. Я дуже чекаю на те, коли цей конкретний Карлсон прилетить знову до всіх своїх уявних товаришів по іграх».

 

Нагадаємо, попередніми переможцями премії були: «Весняні ігри в осінніх садах» Юрія Винничука (2005), «Капітал» Сергія Жадана (2006), «Андріївський узвіз» Володимира Діброва (2007), «Молоко з кров'ю» Люко Дашвара (2008) і «ТАКЕ» Юрія Іздрика (2009).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду