Кущовська назавжди

1 Грудня 2010
32137
1 Грудня 2010
12:12

Кущовська назавжди

32137
Жорстоке серійне вбивство у маленькій краснодарській станиці на тривалий час зробило її одним із головних місць у сюжетах російських телевізійних новин
Кущовська назавжди

Це вже ситуація, яку не можна було приховати, замовчати. Серед убитих - і жінки, і маленькі діти, яких холоднокровно задушили виконавці розправи, 16-24-річні молодики!  Виявилось, що банда, яка позбавила життя відразу 12 людей у Кущовській, тероризувала станицю впродовж 15 (!) років. Були і вбивства, і зґвалтування, і знищення бізнесу. Правоохоронні органи не реагували. Сказати, що вони нічого не знали, було б смішно. Ще 2005 року на шпальтах урядової «Российской газеты» було опубліковано лист студентів, у якому йшлося, що члени злочинного угруповання постійно забирають у молодих людей гроші та ґвалтують дівчат. Автори листа повідомляли, що бандити у чудових стосунках із місцевою міліцією. Керівництво Краснодарського краю організувало у станиці серію перевірок, після завершення яких тодішній прокурор Кубані Сергій Єрьомін заявив, що ніякої організованої злочинності не знайшли.

Тепер губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов говорить саме про організовану злочинність. І не тільки у Кущовській. Він наголошує, що такі банди є в кожному муніципалітеті краю! Разом з тим Ткачов не пояснює, як таке могло відбуватися під самим його носом упродовж багатьох років та як це він не помічав, що бандити мають серйозну підтримку у правоохоронних органах. І у відставку губернатор не збирається. Тобто він пообіцяв, що піде у відставку, якщо когось із затриманих по резонансній справі виправдають, бо в них, мовляв, є покровителі й у Москві.

Ці слова Ткачова можна вважати сигналом комусь невідомому, однак дуже впливовому - краще його не чіпати, бо він може багато чого розповісти про тих, що «кришують» кубанську організовану злочинність. Але важко повірити в існування банди, яка так довго була фактичною владою в населеному пункті, і в те, що губернатор про це нічого не знав!

Тим більше що Кущовська - це модель сучасної Росії в мініатюрі. Цю Росію не показують по телевізору, але вона існує і не дає дихати й розвиватися чесним людям. Вона виникла не вчора, навіть не за Путіна, адже банді у Кущовській - 15 років, а у 1995 році Володимир Путін був скромним чиновником, який і не мріяв про президентську посаду. Сутністю управління у цій «непомітній» Росії є симбіоз криміналітету і правоохоронних структур. І над усім цим - впливовий чиновник, що не дає можливості розслідувати злочини дивовижного корумпованого союзу. Правоохоронці допомагають бандитам тримати у покорі район, бандити сприяють корупційним схемам чиновництва. Усі задоволені, окрім звичайних людей, які вже й не знають, кого їм більше боятися - людини з ножем чи людини з посвідченням працівника міліції. Іноді проводять кампанії по боротьбі зі злочинністю, знаходять перевертнів у погонах. Так відбувається і зараз. До Кущовської прибув голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, слідство займається не тільки серійним убивством, а й попередніми справами банди, завбачливо закритими її покровителями у правоохоронних органах. Однак виникає питання: скільки в Росії таких Кущовських? Чи дійсно потрібне серійне вбивство, щоб влада звернула увагу на бандитський терор, який триває роками?

І чи вистачить одного голови Слідчого комітету на кожний російський населений пункт, що став спільною здобиччю злочинців та їхніх друзів у погонах?

Звичайно, потрібно змінювати систему. Однак насправді боротися з організованою злочинністю може тільки суспільство вільних людей. Суспільство, яке має можливість обирати владу, а не погоджуватися з обраними кимсь кандидатурами на всі високі посади - від президента до губернатора. Суспільство, в якому є можливість займатися бізнесом, а не боятися, що завтра прийде черговий перевіряльник із бандитом чи прокурором за спиною, - і ніщо тобі не допоможе, хай ти олігарх Ходорковський, хай ти власник маленького кіоску в Москві, який цими днями місцева влада змела з вулиці за наказом нового мера. Суспільство, в якому по телевізору кажуть правду не лише тоді, коли вбивають 12 осіб...

Однак такого суспільства бояться не тільки бандити. Владі воно також не потрібне. А отже, Кущовська назавжди?

Залишається тільки сподіватися, що хоча б в Україні такої Кущовської не буде. Але будьмо чесними: те, що будує нова влада - із сервільним телебаченням, Податковим кодексом,  місцевими виборами та іншими успіхами останніх місяців, - може призвести до того, що й ми житимемо у Кущовській...

Віталій Портников, журнал «Главред»

Фото - «Главред»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Портников, журнал «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду