detector.media
01.12.2010 12:12
Кущовська назавжди
Кущовська назавжди
Жорстоке серійне вбивство у маленькій краснодарській станиці на тривалий час зробило її одним із головних місць у сюжетах російських телевізійних новин

Це вже ситуація, яку не можна було приховати, замовчати. Серед убитих - і жінки, і маленькі діти, яких холоднокровно задушили виконавці розправи, 16-24-річні молодики!  Виявилось, що банда, яка позбавила життя відразу 12 людей у Кущовській, тероризувала станицю впродовж 15 (!) років. Були і вбивства, і зґвалтування, і знищення бізнесу. Правоохоронні органи не реагували. Сказати, що вони нічого не знали, було б смішно. Ще 2005 року на шпальтах урядової «Российской газеты» було опубліковано лист студентів, у якому йшлося, що члени злочинного угруповання постійно забирають у молодих людей гроші та ґвалтують дівчат. Автори листа повідомляли, що бандити у чудових стосунках із місцевою міліцією. Керівництво Краснодарського краю організувало у станиці серію перевірок, після завершення яких тодішній прокурор Кубані Сергій Єрьомін заявив, що ніякої організованої злочинності не знайшли.

Тепер губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов говорить саме про організовану злочинність. І не тільки у Кущовській. Він наголошує, що такі банди є в кожному муніципалітеті краю! Разом з тим Ткачов не пояснює, як таке могло відбуватися під самим його носом упродовж багатьох років та як це він не помічав, що бандити мають серйозну підтримку у правоохоронних органах. І у відставку губернатор не збирається. Тобто він пообіцяв, що піде у відставку, якщо когось із затриманих по резонансній справі виправдають, бо в них, мовляв, є покровителі й у Москві.

Ці слова Ткачова можна вважати сигналом комусь невідомому, однак дуже впливовому - краще його не чіпати, бо він може багато чого розповісти про тих, що «кришують» кубанську організовану злочинність. Але важко повірити в існування банди, яка так довго була фактичною владою в населеному пункті, і в те, що губернатор про це нічого не знав!

Тим більше що Кущовська - це модель сучасної Росії в мініатюрі. Цю Росію не показують по телевізору, але вона існує і не дає дихати й розвиватися чесним людям. Вона виникла не вчора, навіть не за Путіна, адже банді у Кущовській - 15 років, а у 1995 році Володимир Путін був скромним чиновником, який і не мріяв про президентську посаду. Сутністю управління у цій «непомітній» Росії є симбіоз криміналітету і правоохоронних структур. І над усім цим - впливовий чиновник, що не дає можливості розслідувати злочини дивовижного корумпованого союзу. Правоохоронці допомагають бандитам тримати у покорі район, бандити сприяють корупційним схемам чиновництва. Усі задоволені, окрім звичайних людей, які вже й не знають, кого їм більше боятися - людини з ножем чи людини з посвідченням працівника міліції. Іноді проводять кампанії по боротьбі зі злочинністю, знаходять перевертнів у погонах. Так відбувається і зараз. До Кущовської прибув голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, слідство займається не тільки серійним убивством, а й попередніми справами банди, завбачливо закритими її покровителями у правоохоронних органах. Однак виникає питання: скільки в Росії таких Кущовських? Чи дійсно потрібне серійне вбивство, щоб влада звернула увагу на бандитський терор, який триває роками?

І чи вистачить одного голови Слідчого комітету на кожний російський населений пункт, що став спільною здобиччю злочинців та їхніх друзів у погонах?

Звичайно, потрібно змінювати систему. Однак насправді боротися з організованою злочинністю може тільки суспільство вільних людей. Суспільство, яке має можливість обирати владу, а не погоджуватися з обраними кимсь кандидатурами на всі високі посади - від президента до губернатора. Суспільство, в якому є можливість займатися бізнесом, а не боятися, що завтра прийде черговий перевіряльник із бандитом чи прокурором за спиною, - і ніщо тобі не допоможе, хай ти олігарх Ходорковський, хай ти власник маленького кіоску в Москві, який цими днями місцева влада змела з вулиці за наказом нового мера. Суспільство, в якому по телевізору кажуть правду не лише тоді, коли вбивають 12 осіб...

Однак такого суспільства бояться не тільки бандити. Владі воно також не потрібне. А отже, Кущовська назавжди?

Залишається тільки сподіватися, що хоча б в Україні такої Кущовської не буде. Але будьмо чесними: те, що будує нова влада - із сервільним телебаченням, Податковим кодексом,  місцевими виборами та іншими успіхами останніх місяців, - може призвести до того, що й ми житимемо у Кущовській...

Віталій Портников, журнал «Главред»

Фото - «Главред»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY