Нацрада оголошує попередження провайдерам, яким раніше відмовляла в переоформленні через ліцензійний збір

24 Листопада 2010
16084
24 Листопада 2010
12:56

Нацрада оголошує попередження провайдерам, яким раніше відмовляла в переоформленні через ліцензійний збір

16084
Нацрада оголошує попередження провайдерам, яким раніше відмовляла в переоформленні через ліцензійний збір

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 24 листопада оголосила попередження провайдеру ТОВ «ТРК "Рівне ТВМ"», що надає послуги під брендом «Воля» у Рівному. Позапланова перевірка зафіксувала, зокрема, що без дозволу Нацради компанія ретранслює 31 телеканал, у тому числі «Первый канал. Всемирная сеть» і РЕН-ТВ, але не ретранслює п'ять програм, передбачених ліцензією.

 

Представник компанії зауважив, що протягом 2009-2010 років рівненська «Воля» неодноразово подавала заяву на переоформлення ліцензії. Але 21 липня 2010 року Нацрада переоформила її лише в частині зміни юридичної адреси та адреси головної станції, зменшення кількості домогосподарств і перерозподілу часток статутного фонду, відмовивши в збільшенні ресурсу до 69-ти каналів, а кількості програм до 73-х та в зміні загальної концепції.

 

Члени Нацради на зауваження представника заявили, що компанія не мала права змінювати перелік програм де-факто, якщо відповідного рішення про зміни в ліцензії не прийняла Нацрада, та оголосила провайдеру попередження.

 

Також регуляторний орган розглянув результати планових перевірок трьох провайдерів з Первомайська Миколаївської області - ФОП Баланюка С. О., ФОП Баланюк А. П та ФОП Донченка С. О., які також збільшили кількість програм для ретрансляції.

 

За словами представниці цих провайдерів, вони кілька разів подавали до Нацради документи на переоформлення. «Але нам не вносили зміни, тому що сказали, що немає затвердженої методики. Ми робили все, що залежало від нас, і діяли в правовому полі», - сказала вона. Працівники апарату Нацради уточнили, що рекомендували підприємцям подавати заяви на отримання нових ліцензій. «А на якій підставі нам відмовили в переоформленні? У законі не сказано, що ми маємо отримувати нову ліцензію, якщо змінюємо перелік каналів», - відповіла на це представниця, додавши, що пакет документів знову поданий до Нацради.

 

За пропозицією голови Нацради Володимира Манжосова, регуляторний орган відклав питання про результати перевірок первомайських підприємців-провайдерів (проекти рішень передбачали оголошення попередження) і має намір розглянути їх разом із заявами про переоформлення.

 

Як писала ТК, Національна рада послідовно відмовляє провайдерам програмної послуги в переоформленні ліцензій, якщо йдеться про збільшення ресурсу, кількості програм, кількості домогосподарств і збільшенні території розповсюдження сигналу. Регулятор рекомендує подавати заяви на отримання нових ліцензій або чекати «правового врегулювання 31-ї статті закону про телебачення і радіомовлення», чинна редакція якої передбачає переоформлення за 85 гривень, але у Верховній Раді на розгляді перебуває законопроект, що змінить цю норму та може збільшити ліцензійні збори.

 

Але за словами керівника Центру законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників Ольги Большакової, вимоги ліцензіатів про переоформлення ліцензій з підстав збільшення ресурсу мережі або кількості домогосподарств є законними і Нацрада не має права відмовити та вимагати отримання окремої ліцензії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16084
Теги:
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дмитрий
5049 дн. тому
"У законі не сказано, що ми маємо отримувати нову ліцензію, якщо змінюємо перелік каналів" - Алина жжот :-))))) Знай наших!
krog
5056 дн. тому
А интересно, слабо ли Нацраде принять решение, что в связи с собственной импотенцией в уркаине запретить проектирование, строительство и какое-либо развитие сетей до придумки ими способа снятия дополнительного бабла за переоформление лицензий...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду