Перший національний покаже документальний фільм про Шумського

17 Листопада 2010
8587
17 Листопада 2010
11:55

Перший національний покаже документальний фільм про Шумського

8587
Перший національний покаже документальний фільм про Шумського

18 листопада о 22:00 на Першому національному - прем'єра документального фільму про життя Олександра Шумського, українського революціонера, засновника партії есерів-боротьбистів. Про це повідомляє прес-служба каналу.

Фільм виходить в межах проекту «Українська мрія» і складається з трьох частин. Нагадаємо, «Українська мрія» - це  документальний цикл про діячів українського відродження, який буде висвітлювати історію періоду українізації (1920-30 роки). Хронометраж кожного випуску - 44 хвилини. Автори - Ірина Шатохіна та Юрій Шаповал.

 «Робота над фільмом була дослідженням зламів долі Шумського, в якій навіть для автора було багато несподіванок і відкриттів. Перша серія фільму називається «Ястжембець», від назви гербу Шумських, що у перекладі з польської означає «яструбок». У ній відтворюються події 1917-20 рр., коли Шумський стає фундатором партії українських комуністів - боротьбистів. Для них символічним кольором був блакитний. Автори стрічки застосовують цікавий художній прийом, вони граються на червоному і блакитному кольорах, застерігаючи глядачів від небезпеки  пофарбувати героя в червоний колір», - йдеться у повідомленні каналу. Друга серія фільму, яка називається «Битва за українізацію» і розповідає про конфлікт Шумського з тогочасним  генеральним секретарем КП(б)У Лазарем Кагановичем, сподвижником Сталіна. Третя частина «Смерть навздогін» - про період, коли Олександра Шумського було заарештовано та вбито.

За словами Ірини Шатохіної, найскладнішим у роботі над фільмом був етап дослідження подробиць життя і таємниць Олександра Шумського: «Біографічних матеріалів, фотографій, кінодокументів про нього майже немає. І тому найскладнішим було віднайти і осмислити нову інформацію, нові документи. А все заради того, щоб усвідомити, хто він був насправді і чого прагнула ця видатна людина, ім'я якої було старанно стерто з історії України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8587
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
крот
4924 дн. тому
Честное слово-раньше никогда не знал,что на Украине были свои эсеры.Интересно будет посмотреть.Я думал что они в основном в Российской территории были.
Савинков
4924 дн. тому
Ну вот и начинают сбыватся слова старрой поговорки;"Все новое-хорошо забытое старое"...;-)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду