Після обшуку та затримання житомирською міліцією білоруські опозиціонери просять міжнародного захисту в ООН

15 Листопада 2010
11105
15 Листопада 2010
17:20

Після обшуку та затримання житомирською міліцією білоруські опозиціонери просять міжнародного захисту в ООН

11105
Після обшуку та затримання житомирською міліцією білоруські опозиціонери просять міжнародного захисту в ООН

Білоруські опозиціонери, колишні в'язні сумління та члени Міжнародної амністії, звернулися до регіонального представника Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні з вимогою надати їм міжнародну підтримку та захист від дій українських і білоруських силовиків.

 

«Нам справді необхідний надійний захист до моменту перемоги на президентських виборах в Білорусі, - заявив координатор Міжнародної амністії Ігор Коктиш, - А поки що наші життя в серйозній небезпеці. Ми постійно отримуємо неймовірну кількість погроз від працівників міліції та невідомих осіб, тому жити, а тим більше працювати в таких умовах просто неможливо».

 

Як повідомляла ТК, 3 листопада працівники обласного відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків прийшли до помешкання координаторів Міжнародної амністії у Житомирі Ігоря Коктиша та Ірини Тютюнник. Вони обшукали квартиру та затримали ще чотирьох білорусів: опозиційного активіста і визнаного Міжнародною амністією в'язня сумління Артема Дубського, опозиціонерів Тетяну й Віталія Тищенків та Олексія Закшевського, звинувативши їх у зберіганні наркотиків. Після цього їх відвезли до трьох різних РВВС, де протягом трьох діб утримували в умовах, які затримані прирівняли до тортур, без дозволу спілкуватися з адвокатом та рідними. Під час затримання Ігорю Коктишу зламали пальця на нозі, Артема Дубського вдарили в обличчя. За фактом перевищення службових повноважень працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу та розпочато досудове слідство. У коментарях ТК Ігор Коктиш заявляв про те, що опозиціонерам постійно погрожують.

 

Під час інциденту 3 листопада були присутні журналістки Діана Мінаєва (з місцевої газети «20 хвилин») та Оксана Трокоз (спецкор 5-го каналу). Вони прибули до квартири після того, як дружина Ігоря Коктиша зателефонувала у ЗМІ та повідомила, що до їхньої квартири увірвались міліціонери у штатському та пов'язали усіх, хто там був. Під час спілкування з пані Трокоз представники БНОН відібрали у неї фотовідеокамеру.

 

У відділі зв'язків з громадськістю управління МВС у Житомирській області стверджують, що представники ЗМІ «втручалися у специфіку роботи правоохоронних структур». Втім, самі журналістки та мешканці квартири, які були свідками спілкування кореспонденток з оперативниками, з цим не погоджуються. Діана Мінаєва та Оксана Трокоз підкреслюють, що прибувши на місце інциденту, представилися та пред'явили посвідчення. На підтвердження вони надали аудіозапис розмови.

 

Газета «20 хвилин» оголосила бойкот відділу зв'язків з громадськістю управління МВС у Житомирській області та закликала колег зробити так само. Відповідаючи на запитання ТК про те, чи була якась реакція відділу зв'язків з громадськістю, головний редактор газети «20 хвилин» Вадим Павлюк зазначив: «абсолютно ніякої». Камеру, за його словами, і досі не повернули. «Минулого тижня ми подали заяву про злочин до Генеральної прокуратури України на ім`я новопризначеного генпрокурора Віктора Пшонки. Чекаємо розгляду», - сказав головний редактор.

 

 

УВКБ ООН в Україні - організація, що має на меті радити, допомагати та відслідковувати виконання країною власних зобов'язань щодо захисту біженців. Оскільки серед затриманих 3 листопада в Житомирі є саме шукачі політичного притулку та також їх сім'ї, УВКБ ООН уповноважене захистити цих білоруських опозиціонерів.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11105
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду