Клопоти мільярдера Лебедєва виливаються сарказмом на адресу президента Януковича

12 Листопада 2010
39509
12 Листопада 2010
10:29

Клопоти мільярдера Лебедєва виливаються сарказмом на адресу президента Януковича

39509
Чи читає президент Віктор Янукович лондонську вечірню газету Evening Standard? Російський мільярдер Олександр Лебедєв, який цією газетою віднедавна володіє, вважає, що так. Або в оригіналі для удосконалення англійської, яку, він згідно з повідомленнями, вивчає, або у викладі, можливо, українською від Української служби Бі-Бі-Сі. :)
Клопоти мільярдера Лебедєва виливаються сарказмом на адресу президента Януковича

Саме так пояснює пан Лебедєв те, чому на курортний комплекс «Море» в Алушті минулого тижня здійснили рейд українські податківці, а наступного дня ще й Служба безпеки України.

 

Він каже, що ці рейди були результатом образи пана Януковича на статтю в Evening Standard про кримську дачу російського письменника - драматурга Антона Чехова.

 

Лондонська «вечірка» про Україну пише рідко. Це віднедавна безкоштовний столичний британський часопис, який багато лондонців читають у дорозі додому після роботи.

 

Не дуже великою несподіванкою минулого вівторка там виглядав заголовок «Будинок, який збудував Чехов». У статті розповідалося про те, як від браку грошей потерпає музей - будинок Чехова в Криму.

 

Але, напевно, не всім лондонцям було помітно глибину сарказму рядків про українського президента Януковича, щодо здатності якого забезпечити фінансуванню музею висловлювалися сумніви, тому що він колись помилково назвав Чехова «українським поетом».

 

Якщо вірити панові Лебедєву, то мало не одночасно з появою статті і почалися його неприємності, але спочатку в Москві, де службовці слідчих органів у масках і з вогнепальною зброєю завітали в його банк з гучною назвою Національний резерв.

 

Здається, колишній службовець КГБ Александр Лебедєв таки трохи налякався, бо переповів потім британським журналістам, що думав, буцімто, це прийшли заарештовувати його і вирішив «плавати далі» в басейні у будівлі банку, аби «насолодитися басейном востаннє."

 

З Москви офіційно повідомляють, що рейд озброєних людей був просто «частиною розслідування стосовно працівників іншого банку».

 

Україна - не Росія

 

Але минув день, і неприємностей у мільярдера - любителя англійських газет додалося. Тепер уже - в Україні.

 

У четвер представники податкової служби нишпорили в курортному комплексі «Море» пана Лебедєва в Алушті. Російського мільярдера називають одним з найбільших інвесторів у Криму.

 

Податківці, напевне, у «Морі» зробили не все, тому що наступного дня туди були змушені прийти працівники Служби безпеки України.

 

Одразу ж у п'ятницю у принаймні двох британських часописах з'явилося інтерв'ю Алекасандра Лебедєва, який поскаржився на клопоти.

 

За його словами, він уже кілька днів намагається зрозуміти, «що йому хочуть сказати»7 Наразі пан Лебедєв здогадується, що у гіршому це можна розшифрувати так: «геть із Росії».

 

Потім пан Лебедєв намагається розставити крапки над «ї».

 

Він дає зрозуміти, що на Кремль зла не тримає і Владіміра Путіна звинувачувати не хоче, а бачить своїх ворогів в інших впливових колах Росії.

 

Більше того, в п'ятничних інтерв'ю Александр Лебедєв каже, що не хоче проводити зв'язок між його неприємностями в Москві та в Алушті.

 

Натомість, президентові України від російського олігарха дістається окремо і щедро.

 

Заявивши, що саме Віктор Янукович віддав наказ здійснити рейди податківців та СБУ на його санаторій в Алушті, пан Лебедєв не стримується в сарказмі.

 

Відхрещуючись від особистої причетності до газетної статті зі згадкою літературознавчих помилок пана Януковича, Александр Лебедєв пояснює це «неосвіченістю» українського керівника.

 

Ось цитати з його висловлювань, які подає автор статті в британській газеті Guardian: «Він (Янукович) вважає, що я особисто готував ту статтю. Він вважає, що такий видавець, як я, має вплив на британські часописи.»   

 

Він, як переповідає Guardian, вів далі: «Янукович не знає, що таке світ. Він не дуже освічений. Я не думаю, що він насправді розуміє, яке життя в Москві, Парижі, чи в Лондоні».

 

Чому Александр Лебедєв стримується, коли мова заходить про владу у Кремлі і вважає за можливе щиро виливати зневажливу критику на українського президента?

 

Очевидно, що зі свого досвіду спецслужбіста і накопичувача мільярдів пан Лебедєв мав би краще ніж дехто знати, де і що варто сказати.

 

Дошкульні для президента Януковича зауваження російського підприємця з'явилися невдовзі по тому, як один з провідних російських телеканалів дозволив собі не менш саркастичні жарти про українського лідера.

 

Російське телебачення відоме тим, що важливі справи робить, як правило, з благословення Кремля.

 

То, отже, услід за кількаденними роздумами Александра Лебедєва про те, що йому намагаються дати зрозуміти рейдами на його бізнес, є підстави глибоких роздумів і для тих, хто переймається станом справ в Україні: що росіяни хочуть дати зрозуміти українському керівникові?

 

Богдан Цюпин, «Українська правда»

 

Фото - «Українська правда»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Богдан Цюпин, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду