Крістоф Рісс: Українським видавцям варто придивитися до мобільних телефонів

29 Жовтня 2010
12621
29 Жовтня 2010
16:56

Крістоф Рісс: Українським видавцям варто придивитися до мобільних телефонів

12621
Крістоф Рісс: Українським видавцям варто придивитися до мобільних телефонів

Генеральний директор Всесвітньої газетної асоціації (WAN-IFRA) Крістоф Рісс вважає, що в Україні видавці преси мають великий шанс на успіх у створенні додатків для мобільних телефонів. Таку думку він висловив під час Другого Всеукраїнського газетного конгресу в Києві 29 жовтня.

 

Пан Рісс звертає увагу на те, що в нашій країні мобільним зв'язком користуються 120% населення, як і в США. Тоді як проникнення інтернету складає лише близько 30% (у США - майже 100%). «У вас є чудові можливості для розвитку саме в цьому напрямі», - вважає голова WAN-IFRA.

 

Окрім глибшої пенетрацї до переваг мобільних телефонів над інтернетом він відносить готовність абонентів платити. Споживач не звик платити гроші в інтернеті, тоді як сплачувати за мобільний контент для нього є нормою. До недоліків мобільних телефонів він відносить недостатню розвиненість мобільних рекламних платформ: в інтернеті система реклами є більш зрілою. «Проте 60% інтернет-бюджетів йде Google, ще 10% - Yahoo. Видавці та їх сайти мають конкурувати з пошуковиками, але як це робити?», - зауважує Крістоф Рісс.

 

При цьому експерт вважає, що не варто вкладати усі гроші лише в одну розробку. На його думку, слід звертати увагу на різні новітні платформи, у тому числі на мобільні планшети, e-reader'и тощо.  

 

Необхідність шукати нових шляхів доступу до аудиторії та рекламних бюджетів виникає через зниження частки преси у рекламному ринку. Це загальносвітова тенденція: у 2009 році доходи від реклами в газетах, за даними WAN-IFRA, майже зрівнялися з доходами від реалізації накладу. Рекламні бюджети на пресу у США, за прогнозами, вже протягом найближчого року зрівняються з витратами на інтернет; у Європі це станеться через рік.

 

Проте навіть якщо видаці почнуть активно освоювати новітні платформи, цифрової реклами тривалий час буде недостатньо для того, щоб компенсувати зменшення доходів від принту, вважає Крістоф Рісс. Тому він радить поглянути на не задіяний потенціал преси. Це можуть бути проекти для невеликих громад та селищ: «У деяких країнах, зокрема в Індії, криза допомогла піднятися гіперлокальним виданням, особливо таким, що виходять місцевими мовами».

 

Загалом, на думку пана Рісса, Україна має «фантастичну базу для розвитку газет» - високоосвічене населення. Наразі, за даними WAN-IFRA, щоденно або щотижнево в Україні читають 25,2% населення. Враховуючи, що середньосвітовий показник становить 25%, показник читання в Україні має великий потенціал для зростання (при такому рівні освіченості), впевнений пан Рісс.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду