Свобода слова по-білоруськи: журналістика у резервації

25 Жовтня 2010
26875
25 Жовтня 2010
12:04

Свобода слова по-білоруськи: журналістика у резервації

26875
Після різкого погіршення ситуації зі свободою слова Україна у рейтингу «Репортерів без кордонів» опинилася по-сусідству з Білоруссю, де авторитарний режим Лукашенка переслідує журналістів вже багато років.
Свобода слова по-білоруськи: журналістика у резервації

Про те, як сьогодні виглядає ситуація у Білорусі, які умови для роботи журналістів, Deutsche Welle спитала у Андрія Бастунця - одного з керівників Білоруської асоціації журналістів.

 

Пане Бастунець, що це означає на практиці - бути на 151-ій позиції у рейтингу свободи слова?

Ситуація у Білорусі відрізняється від української у гірший бік. Її дуже влучно охарактеризували «Репортери без кордонів»: ситуація «стабільно невтішна». У нас вибудувана міцна вертикаль державних ЗМІ - починаючи з національного, закінчуючи районним рівнем. Телебачення все під контролем влади. З більш як тисячі зареєстрованих друкованих видань незалежними можна назвати не більше тридцяти. Причому половину цих видань вже викинуто з мереж продажу. Тобто, на щастя, білоруська журналістика існує, однак існує вона у резервації, а також у віртуальному просторі, який залишається відносно вільним.

 

В інтернет-кафе без паспорта не потрапити

Коли Ви говорите про резервацію, Ви маєте на увазі інтернет-простір?

Інтернет-журналістика розвивається швидкими темпами. Утім, торік було ухвалено декілька нормативних актів, спрямованих на жорстке регулювання інтернет-простору. Їхнє порушення може нести за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Приміром, в інтернет-кафе потрапити без паспорта вже неможливо. Ведуться журнали обліку відвідування інтернет-ресурсів, правоохоронні органи можуть витребувати облікові записи з модемів. Запроваджуються «чорні списки» інтернет-сторінок, які неможливо відвідувати з комп'ютерів, розміщених у державних установах. Частково цей список обмежує і доступ з інших комп'ютерів. Тим не менше, інтернет залишається найвільнішим сектором інформаційного простору Білорусі».

 

Якщо роботи на телебаченні, радіо і в газетах для журналістів, які хочуть працювати вільно, немає, куди тоді йти?

А.Б. Білоруські журналісти шукають можливість співпрацювати з іноземними ЗМІ. До речі, влада на це вже відреагувала. Діяльність кореспондентів іноземних ЗМІ заборонена без акредитації, навіть якщо це громадяни Білорусі. Їх постійно переслідують прокуратура і КҐБ.

 

Наклад більшості незалежних видань - мінімальний

Виходить, журналісти у Білорусі «вимираючий вид»?

На щастя, так не можна сказати. Білоруська асоціація журналістів об'єднує близько 1200 членів. Це люди, які сповідують принципи професійної, вільної журналістики. Є чимало журналістів, які поділяють наші принципи, але не входять до нашої асоціації. Ми відстоюємо право на професію. Водночас, дуже багато людей, які працюють у ЗМІ у Білорусі, займаються не журналістикою, а пропагандою.

 

 

Бути журналістом у Білорусі небезпечно?

А.Б. Журналістом бути небезпечно скрізь. Але наші журналісти про це переважно не думають. На щастя, у нас немає війни. Однак у нас є чимало смертей журналістів, щодо яких ми не маємо відповідей: хто це зробив і чому.

 

 

Що би ви порадили українським колегам, аби ситуація не зайшла так далеко, як у Білорусі?

А.Б. Найголовніше - об'єднуватися. Відстоювати професійні принципи спільними зусиллями. Сподіваюся, в Україні ситуація не зайде так далеко, як у нас. В українців більше досвіду вільного життя і політична ситуація хоча й погіршилася, але порівнювати з Білоруссю не можна. Вірю, що  позиції України у рейтингу свободи слова повернуться на ті показники, які були рік-два тому.

 

Євген Тейзе, «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Тейзе, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду