Житомирський журналіст заявив, що його побив депутат. Депутат – що це шантаж і провокація

8 Жовтня 2010
17516
8 Жовтня 2010
12:29

Житомирський журналіст заявив, що його побив депутат. Депутат – що це шантаж і провокація

17516
Житомирський журналіст заявив, що його побив депутат. Депутат – що це шантаж і провокація

Житомирський журналіст Дмитро Сінченко заявив, що його побив, а також відібрав диктофон із записами депутат Житомирської районної ради Юрій Вербилюк. Цю інформацію пан Сінченко підтвердив ТК особисто. Натомість пан Вербилюк спростовує слова журналіста і має намір подавати до суду за нанесення йому моральної шкоди.

 

За словами Дмитра Сінченка, 4 жовтня він зустрівся з Юрієм Вербилюком (депутатом фракції БЮТ, головою Житомирської обласної організації Всеукраїнської партії духовності і патріотизму) в приміщенні офісу його партії (за адресою вул. Перемоги, 47, у Житомирі). «На зустріч мене запросив сам Юрій Федорович, адже хотів надати мені матеріали і свій коментар стосовно, на його думку, корупційної діяльності Житомирської райради», - говорить пан Сінченко.

 

Дмитро Сінченко зазначає, що знайомий з Юрієм Вербилюком близько місяця, і раніше вже висвітлював його позицію стосовно останньої сесії Житомирської райради, а також відвідав конференцію Житомирської районної організації ВПДП, де відбувалось висунення кандидатів у депутати райради.

 

За словами пана Сінченка, під час розмови він відмовився робити матеріал про корупцію без належних доказів та обґрунтування, після чого депутат «заявив, що йому не сподобались статті, написані мною, а особливо те, що я оприлюднив перші п'ятірки до обласної і районної рад (адже він, всупереч закону, хотів внести зміни до списку вже після партійної конференції), хоча журналістів саме для цього на конференції і запрошують».

 

Як каже журналіст, Юрій Вербилюк попросив його увімкнути з диктофону запис конференції, після чого почав вимагати його стерти. «Я цього не зробив. Тоді він взяв у мене диктофон і поклав собі в кишеню, а мене звинуватив у шпигунстві на користь інших партій. З криками "На кого ти працюєш? Кому зливаєш інформацію?" він схопив мене за комір і кинув на диван. Помітивши на столі мій мобільний, почав кричати, що я записую нашу розмову, однак пересвідчившись, що в мобільному не було диктофону, повернув мені телефон», - говорить пан Сінченко. За його словами, потім депутат виштовхав його з офісу, пригрозивши, що якщо він розповість комусь про цю подію, то більше «ніколи і ніде» в Житомирі не зможе працювати.

 

З офісу Дмитро Сінченко пішов до Богунського райвідділу міліції, де написав заяву про вчинення правопорушення. «Дізнавшись про мою заяву і злякавшись відповідальності, Вербилюк за посередництва свого юриста запросив до себе на розмову, де хотів запропонувати вирішити все мирно», - говорить пан Сінченко. Журналіст стверджує, що юрист під'їхав до нього на автомобілі і відвіз до офісу, по дорозі повернувши диктофон та переконуючи забрати заяву, «натякаючи, що через неї у мене можуть виникнути проблеми».

 

За словами Дмитра Сінченка, коли у розмові з Юрієм Вербилюком останній почав вимагати, аби журналіст забрав заяву з міліції, Дмитро Сінченко попросив депутата вибачитись і визнати свою провину, на що той відмовив. «Тоді я вирішив припинити розмову і пішов до автомобіля юриста, який обіцяв мене відвезти на місце. Однак Вербилюк почав звинувачувати мене у наклепництві, кричати, що диктофон у мене і він нічого у мене не брав, силою витягнув мене з автомобіля і поволік до дільничного пункту міліції, де почав вимагати мене обшукати і затримати. Коли дільничний інспектор, перевіривши мої документи, відмовився це зробити, Вербилюк власноручно вивернув мої кишені і мою сумку, побивши мене, у приміщенні дільничного пункту міліції на очах у інспектора», - каже журналіст.

 

Після цього пан Сінченко знову звернувся до Богунського райвідділу, де слідчий описав диктофон і взяв у нього додаткові пояснення. Як зазначає журналіст, після огляду ним диктофона жодного запису на ньому виявлено не було. Дмитро Сінченко стверджує, що наступного дня пішов до травмпункту і зафіксував факт побиття його Юрієм Вербилюком.

 

Журналіст висловлює припущення, що одним із мотивів поведінки Юрія Вербилюка могла стати відмова Дмитра Сінченка балотуватись за списками його партії до місцевих рад. За словами пана Сінченка, він висунутий кандидатом в депутати Житомирської міської ради від «Української платформи». «На мою думку, дії Юрія Вербилюка можна розцінювати як грабіж, хуліганство, перешкоджання професійній діяльності журналіста, дискримінація за політичною ознакою та перешкоджання здійсненню виборчого права», - каже він.

 

Дмитро Сінченко працює позаштатним журналістом житомирської газети «Замок Володарів», є регіональним кореспондентом газети «День», а також дописує у видання «Дзеркало тижня», «Молодь України».

 

Депутат Юрій Вербилюк відкидає звинувачення Дмитра Сінченка у побитті чи відібранні диктофону та називає заяву журналіста «шантажем, погрозами та зароблянням грошей».

 

За словами депутата, зустріч з Дмитром Сінченком у його офісі і справді була, однак будь-яку сутичку чи побиття пан Вербилюк заперечує. Депутат стверджує, що журналіст у нього вимагав гроші за статтю, в якій він описував перебіг сесії Житомирської райради. «Він був присутній на ній, а потім написав статтю і приніс її в офіс, потім він приходить і каже мені: "Заплатіть мені за мою роботу". Я запитую: "За яку роботу? За що я маю платити? У нас ніякої домовленості не було, ні усної, не письмової"», - коментує пан Вербилюк.

 

Депутат стверджує, що не забирав у Дмитра Сінченка диктофон: «Я залишив його в офісі. Поїхав у справах. Через 1-2 мені подзвонив адвокат і повідомив, що прийшов Дмитро Сінченко з інспектором. Мені сказали, що він написав заяву. Тоді я взагалі був вражений цим. Це чистої води шантаж. Я впевнений, що диктофон у нього ніхто не забирав, що він мене нагло шантажує, вимагаючи гроші. Ні, ніякої бійки не було. У нього що, є якісь побої? Як потім виявилося, у нього в сумці знайшовся цей диктофон, це було при дільничному».

 

Юрій Вербилюк зауважив, що напередодні Дмитро Сінченко надрукував статтю «Передсмертний дерибан» у газеті «Інтерес» (стаття також розміщена на багатьох інших ресурсах - ред.), де подав інформацію про прокурора, цитуючи слова Юрія Вербилюка, сказані під час сесії райради. Однак, як каже пан Вербилюк, слова, зазначені у статті, йому не належали. Також депутат зазначив, що журналіст подавав неправдиву інформацію щодо затвердження від його партії першої п'ятірки кандидатів до обласної і районної рад.

 

Пан Вербилюк стверджує, що ніколи не пропонував журналістові балотуватися від його партії, а також повідомив, що збирається подати позовну заяву до суду на Дмитра Сінченка за моральну шкоду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду