СБУ шпигує за журналісткою Сюмар?

27 Вересня 2010
32539
27 Вересня 2010
12:42

СБУ шпигує за журналісткою Сюмар?

32539
Журналістка та громадська діячка Вікторія Сюмар заявила, що Служба безпеки України збирає про неї інформацію. У СБУ мету такої роботи не роз’яснили і самого факту не підтвердили. Тим часом, експерти відзначають, що активізація діяльності цього відомства в останні кілька місяців є наслідком поєднання бізнес-інтересів та посадових повноважень представників владної команди
СБУ шпигує за журналісткою Сюмар?

Працівники Служби безпеки України збирають інформацію про журналістку і громадську діячку, виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторію Сюмар. Про це вона повідомила Радіо Свобода.



«Я з цими людьми не спілкувалася. Консьєржка у будинку розповіла, що приходили люди, які представилися працівниками СБУ, показали посвідчення і запитували про мешканців моєї квартири, хто приходив, коли приходять, хто від них йде, коли йде, як вони живуть і таке інше. Я не думаю, що вона здатна це вигадати. Це треба мати надто глибоку фантазію», - розповіла журналістка.



Вікторія Сюмар не виключає, що інтерес СБУ пов'язаний із її професійною діяльністю журналіста і громадського діяча.


Служба безпеки не зізнається


Речниця служби безпеки України Марина Остапенко в інтерв'ю Радіо Свобода відмовилася підтвердитичи спростувати інформацію, надану журналісткою.



«Комусь хтось щось сказав. Я не буду робити PR нікому. Я не буду нічого коментувати... І взагалі, коментувати цю ситуацію просто, не буду. Тут нема що коментувати. Я не буду, знаєте, на «дурак», відповідати «сам дурак», - наголосила речниця Служби безпеки.



СБУ також не виявляє бажання коментувати й інші прояви своєї активності, адже протягом лише вересня стало відомо про цікавість спецслужби до громадської організації «Демократичний альянс», про перевірку грантів від фонду «Відродження», про обшук музею «В'язниця на Лонцького» у Львові.



Злиття бізнесу і влади



Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала в інтерв'ю Радіо Свобода зауважив, що зайва, на його погляд, активність Служби безпеки пояснюється злиттям бізнесу і влади.



«Дуже погано, коли в політику йдуть бізнесмени. Ще гірше, коли бізнесмени починають займатися спецслужбами. Той алгоритм ухвалення рішень, який був для них характерний у бізнесі, вони переносять на сферу діяльністю, якою зараз займаються. Тому ми маємо звідси такі «ляпи», - каже політолог.



Голові СБУ Валерію Хорошковському закидають те, що він є одним із найбагатших членів владної команди. Лише задекларований ним сукупний дохід за 2009 рік складає 5 мільйонів 800 тисяч гривень.

 

Дмитро Баркар, «Радіо Свобода»

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Баркар, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32539
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пророк
4962 дн. тому
Хто воює проти Служби Безпеки України - той ворог України! Або навпаки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду