Депутати підтримали попередній звіт ТСК з питань цензури

24 Вересня 2010
13936
24 Вересня 2010
14:37

Депутати підтримали попередній звіт ТСК з питань цензури

13936
Депутати підтримали попередній звіт ТСК з питань цензури

24 вересня 357 депутатів проголосували за постанову Верховної Ради № 7165 «Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

 

Доповідач, голова ТСК Ірина Геращенко (фракція «НУ-НС») повідомила депутатів про те, що комісія протягом кількох місяців роботи отримла понад 60 звернень про тиск і перешкоджання професійній діяльності журналістів. Як приклад вона навели факти побиття Сергія Кутракова і Сергія Андрушка, зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва, стеження за генеральним директором ТВі Миколою Княжицьким. За її словами 75 % скарг стосуються тиску влади на журналістів, а 25 % - перешкоджання професійній дяльності.

 

ТСК направило низку запитів до прокуратури та правоохоронних органів, але відповідь отримує переважно відписки, зазначила пані Геращенко. В Україні журналістам дуже важко захистити свої права, оскільки прокуратура не порушує кримінальних справ про перешкоджання професійній діяльності.

 

«Члени ТСК від опозиції підтримали звернення медійних громадських організацій до президента України про призначення членом Нацради представника від громадських організацій», - зазначила Ірина Геращенко. Вона попросила депутатів підтримати постанову про звіт ТСК і якомога швидше розглянути медійні законопроекти, які покращать роботу журналістів.

 

Представники коаліції Ярослав Сухий та Олександр Стоян (фракція Партії регіонів) вимагали від доповідача назвати хоча б один факт цензури і тиску, а також наполягали «не виносити сміття з хати», тобто не повідомляти про утиски свободи слова Раду Європи, різні зарубіжні організації. На що народний депутат від БЮТ Степан Курпіль зауважив, щоб не виносити сміття з хати, не потрібно в ній смітити. «Хіба зникнення журналіста Климентьєва і стеження за Княжицьким не є фактами наступу на свободу слова», - запитав він. Курпіль не вважає появу в ефірі львіського телебачення сюжетів про відкриття офісів Партії регіонів на стільки важливим важливим фактом, щоб про це так багато говорити. У той час новини про більш важливіші і цікавіші події для львів'ян в ефір не потрапляють, зазначив він. 

 

Ще один бютівець Олег Ляшко повідомив присутніх про факти цензури на Луганщині, де в одній з районних газет редактор не дозволив публікувати матеріал про зустріч бютівців з місцевими жителями. «А редактор "Деснянської правди" взагалі заборонив згадувати в газеті БЮТ», - сказав він.

 

Член ТСК представник коаліції Володимир Зубанов висловив окрему думку щодо попереднього звіту. Він вважає, що ситуація зі свободою слова в Україні повільно, але покращується. «Справа Гонгадзе, яка розслідувала протягом 10 років, нарешті потрапить до суду, і це завдяки президенту Віктору Януковичу», - зазначив депутат, закликавши в цілому підтримати попередній звіт ТСК.

 

З проекту постанови були виключені пункти про вимогу призначення головою Комітету з питань свободи слова та інформації представника опозиції та про терміни діяльності ТСК. «ТСК, як і передбачено законодавством, працюватиме рік», - сказав заступник голови парламенту Адам Мартинюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду