Форум видавців у Львові відкривається на тлі старих проблем

16 Вересня 2010
29421
16 Вересня 2010
12:35

Форум видавців у Львові відкривається на тлі старих проблем

29421
Сьогодні у Львові розпочинається 17 Форум видавців. Цього разу ще більше різноманітних акцій, презентацій і автограф-сесій – загалом понад 350. І ще більше учасників – літераторів і видавців. 17-ий Форум запросив і 17 спеціальних гостей із усього світу. Вже учора ввечері у рамках Форуму стартував 5-ий міжнародний літературний фестиваль.
Форум видавців у Львові відкривається на тлі старих проблем
На чотири дні Львів перетвориться на книжкове місто. Письменники та видавці з різних міст України, а також зі світу приїхали, щоб презентувати нові книжки, познайомитись, дискутувати про літературні процеси і, звісно, розповісти про проблеми. Для Львова Форум - це подія року. Львів'яни, не зважаючи на кризу у видавництві, підняли ціну за оренду помешкань у центральній частині міста удвічі.


Амбітна пропозиція: Львів - книжкова столиця світу


Письменники брати Капранови приїхали з доволі амбітною пропозицією: об'єднати львів'ян, владу, творчих особистостей довкола програми «Львів - книжкова столиця світу» у 2014 або 2015 році. Власне такий статус визначає ЮНЕСКО.

Попри те, що ідея чудова, вона б мусила отримати підтримку передусім уряду, зазначила президент Форуму Олександра Коваль. Бо мала б бути розвинена відповідна інфраструктура, відбуватись протягом року літературні фестивалі, ярмарки, словом - книжкові дійства.

Наразі Львів до надання такого статусу не готовий. До того ж, на державному рівні українська книжка в Україні не має належної пошанівки. За 17 років існування Форуму видавців так і не став впливовим. Бо дискусії, пропозиції, інтелектуальні розмови про нові книжки, авторів, податки, низький продаж книжок, високі ціни рік у рік влада не чує. Відтак для популяризації української книжки у державі практично нічого реального не робиться, про це щороку говорять учасники книжкового форуму. На одного українця у рік видається менше однієї книжки. Люди мало читають, про це постійно наголошується на Форумі.

На 17 книжковому Форумі знову помітно велику кількість перекладів на українську авторів зі світовими іменами. Натомість у світі майже не перекладають іноземними мовами сучасних українських письменників. Проблема не в тому, що немає гарних і яскравих українських літераторів, зауважила президент Форуму видавців Олександра Коваль.

«Справа в тім, що видавництва майже не займаються промоцією книжок і авторів. Тому ніхто й не знає. Варто пам'ятати, що у світі кожна країна передусім підтримує і любить свого письменника, а перекладають дуже уже відомих літераторів з інших країн», - каже Коваль.


Українським письменникам потрібна промоція


Натомість і в Україні знають дуже мало письменників, за винятком кількох імен. Цьогоріч на заходах Форуму найчастіше зустрічається прізвище письменника Юрія Андруховича, буде ще одне розкручене ім'я в сучасній українській літературі - Оксана Забужко, яка не закінчила до Форуму книжку-листування з Юрієм Шевельовим, а виступ матиме на сцені львівської філармонії.

Форум видавців не відкриває нових талановитих імен, не творить нових літературних зірок. Якщо презентації талановитих літераторів і відбуваються, то на них присутня невелика кількість людей. Бракує промоції, ці імена не розкручені. Так пояснюють видавці. Координатор літературного фестивалю Неллі Клос каже, саме їхній захід сприяє популяризації літературних імен.

Організатори форуму називають родзинками цьогорічного книжкового свята 17 спеціальних гостей. Серед них - Януш Леон Вишневський, автор бестселеру «Самотність у мережі», отець Ксаверій Кнотц, книжка якого «Секс, якого не знаємо. Для подружніх пар, які вірять у Бога» наробила шаленого галасу у Польщі. У рамках Форуму заплановані численні круглі столи, зокрема Радіо Свобода запрошує 18 вересня, о 15 годині в приміщенні Ратуші, на дискусію «Свобода як внутрішня необхідність» за участю відомих літераторів та публіцистів.
 
Галина Терещук,  «Радіо Свобода»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Терещук, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29421
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
feeling
4977 дн. тому
18 вересня об 11-й годині в рамках міжнародного Форуму видавців у Львові відбудеться презентація унікальної книги професора І. М. Данилова «Остеохондроз для професійного пацієнта» видавництва «Лотос» (м. Київ). Найважливіше про остеохондроз, «підводні камені» медицини, реальні результати використання різних методів лікування, фактичні результати лікування грижі диску без операції, найновіші розробки в царині вертебрології, регенерації тканин диску це та багато іншого в презентації «Остеохондроз для професійного пацієнта» нова книга, яка необхідна кожному пацієнтові». Час проведення презентації: з 11.00 до 11.45. Місце проведення: конферец-зала в Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17, м. Львів).
Drahoman
4978 дн. тому
Пані Коваль робить величезну, неоціненну справу, проте навряд чи свята й фестивалі поліпшать в Україні справу з таким раритетом, як українська книжка, що до того ж має захмарну ціну. Примітно також, що Україна принципово бойкотує вступ в електронну добу, бо до цього не готове й видавниче лобі. Мабуть, електронний прорив, котрий поволі посувається, трохи поскромить апетити видавців-монополістів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду