Нацрада прив’язала ліцензійний збір до мінімальної зарплати

3 Вересня 2010
19224
3 Вересня 2010
16:25

Нацрада прив’язала ліцензійний збір до мінімальної зарплати

19224
Нацрада прив’язала ліцензійний збір до мінімальної зарплати

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 3 вересня вирішила направити проект розробленою нею методики нарахування розмірів ліцензійного збору до Державного комітету телебачення та радіомовлення для погодження та передачі до Кабінету Міністрів України.

 

Як пояснила перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко, на засіданні урядового комітету 26 липня було погоджено законопроект про внесення змін до статті 31 закону «Про телебачення і радіомовлення» та доручено Національній раді разом з Держкомтелерадіо та іншими органами розробити нову методику розрахунку розмірів ліцензійного збору та плати за переоформлення чи видачу дубліката ліцензії на мовлення та провайдерів програмної послуги.

 

Як повідомляла ТК, 29 липня був зареєстрований законопроект, що передбачає нову редакцію статті 31, за якою методику розрахунків ліцензійного збору затверджує Кабінет Міністрів України (у чинному законі вона частково прописана в самій статті 31).

 

Як відомо, прописана в законі з 1 січня 2010 року методика не охоплює всі види мовлення. За словами Оксани Головатенко, розроблений Нацрадою проект передбачає нарахування ліцензійних зборів для всіх технологій мовлення і провайдерів програмної послуги: і для супутникового, і для кабельного, і для проводового, і для мовлення в багатоканальній цифровій мережі, а також, приміром, для провайдерів цифрового мультиплексу та провайдерів IPTV.

 

«Це будуть посильні для ринку збори. За основу ми взяли 2007 рік, коли ліцензійні збори не були такими малими, як зараз, але й не такими великими, як це було до ухвалення антикризового закону», - пояснила на брифінгу пані Головатенко, уточнивши, що збори зростуть порівняно з нинішніми розмірами.

 

«Для місцевого мовлення розмір ліцензійного збору може становити 5-10 тисяч гривень без урахування можливих знижок за склад програмної концепції мовлення. Стосовно діяльності регіональних і загальнонаціональних телерадіокомпаній, то сума ліцензійного збору становитиме сукупність розрахунків за окремі канали, які мають ці компанії», - пояснив начальник фінансово-економічного управління Нацради Микола Карпунцов.

 

Відповідаючи на запитання ТК, від чого залежатиме формула обрахунку ліцензійного збору, Микола Карпунцов сказав: «Основний параметр у формулі - це мінімальна заробітна плата, на відміну від інших формул, де присутній показник мінімального неоподаткованого мінімуму, який незмінний з 2001 року (85 гривень) і не несе економічного навантаження. Мінімальна зарплата переглядається щонайменше раз на рік і відображає економічну ситуацію в державі, рівень інфляції, соціального розвитку. Тому не буде необхідності переглядати збір з року в рік: його розмір змінюватиметься відповідно до економічної ситуації. Це головна відмінність формули».

 

Проект методики ще буде доопрацьовуватися в Держкомтелерадіо та інших зацікавлених державних органах, після чого, в разі ухвалення Верховною Радою змін до статті 31, буде розроблена постанова Кабінету Міністрів України, яка затвердить методику, зазначив Микола Карпунцов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19224
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду