Головний критерій — «тусівка»?

27 Серпня 2010
45967
27 Серпня 2010
15:25

Головний критерій — «тусівка»?

45967
Національна телекомпанія провела перший етап відбору учасника від України на пісенний конкурс «Євробачення-2011»
Головний критерій — «тусівка»?

Біля виходу зі станції київського метро «Гідропарк» папірець зі стрілочкою на стіні підземного переходу вказував напрям до омріяного: «Кастинг «Євробачення-2011». Йду повз незаконні забудови, купи сміття, загороджені піски київських пляжів. Аж гульк - починається елітне життя: паркан, обшук, філіжанка поганенького чаю за ціною кілограму дуже непоганого та інші атрибути вітчизняного гламуру. Допоміжні автобуси та автобус ПТС вказують на готовність телевізійників «творити». Бажаючих взяти участь в дійстві старанно реєструють. Згідно зі списками їх - сотні. Утім, не думаю, що їх кількість збільшилася, коли був оприлюднений склад журі. Адже цей склад чітко повідомив про, так би мовити, орієнтацію цьогорічного відбору. Орієнтацію в сенсі музичної культури. Згідно з офіційним повідомленням НТКУ, до складу жюрі увійшли: «Валід Арфуш, заступник генерального директора НТКУ, Голова журі, Влад Багінський, музичний продюсер НТКУ, Руслана Писанка, акторка (оцінюватиме акторські дані конкурсантів), Дмитро Коляденко, хореограф (оцінюватиме танцювальні дані та вміння рухатися на сцені), Антон Цеслік, директор радіостанції Kiss FM (оцінюватиме сприйняття голосу та матеріалу слухачами), Камалія, співачка, Лілія Літковська, дизайнер (оцінюватиме стиль)». І жодних представників професійного цеху - фахівців саундпродюсінгу та аудіозапису. Знову ті самі граблі... Ігнорування фахівців у відборі 2010 року призвело до того, що НТКУ мало сплатити чималенький штраф, по суті, за непрофесійність тих, хто проводив відбір. Ще перед відбором-2010 журналісти, в тому числі й ваш покірний слуга, намагалися звернути увагу керівника НТКУ пана Бенкендорфа на серйозні проблеми саме з фонограмами потенційних учасників «Євробачення-2010». Але не склалося...

 

До речі, цьогорічні забави навколо відбору вже також встигли себе спровокувати. Один із представників керівництва НТКУ запустив в інтернет повідомлення про те, що заявку на участь в українському відборі на «Євробачення» подав гурт «Gogol Bordello»... Тут уже йдеться про незаконне використання всесвітньовідомого і офіційно зареєстрованого власного імені американського колективу. До того ж, не ким-небудь, а офіційним представником найпотужнішої державної телекомпанії.

 

Та повернімося до подій у Гідропарку. Першого дня танці виявилося нікому оцінювати. Так само не склалося і з дизайном, але за столом журі з'явився пан Ігор Ліхута. Журі «виправдало» покладені на нього сподівання: найбільше пожвавлення за столом автор цих рядків зафіксував при появі на сцені балалайки - україномовне виконання практично одноголосно було визнано «скучним».

 

Відбір однозначно виявив одну з сучасних «гуманітарних» тенденцій: керівництво НТКУ дозволяє брати участь у конкурсі виконавцям, які вже вибрали для себе, яку країну представляти - я маю на увазі пані Приходько, яка відстоювала честь Росії. Ще однією цікавою особливістю в роботі журі стало те, що всі його члени практично не дивилися на... телевізійне зображення виконавців і колективів на екрані спеціально встановленої плазми. Хоча «Євробачення», нагадаю, - конкурс телевізійний.

 

Щодо самих виконавців, то перші ж їхні виступи продемонстрували важливу особливість - потенційні учасники міжнародного пісенного змагання зовсім не орієнтуються в тому, що від них вимагається. До того всіх охочих довго запевняли в тому, що можна просто прийти, заспівати будь-яку пісню, а НТКУ обере найкращого, якому потім надають дизайнерів, стилістів, аранжувальників. Аж раптом на кастингу зазвучало: ця пісня - не формат «Євробачення», одяг не відповідає формату, ви не рухаєтесь на сцені і т.д і т.п. Тобто, претендентам не пояснили чітко, зрозуміло та доступно, яким критеріям вони повинні відповідати. Що, в свою чергу, робить абсолютно незрозумілими критерії, якими керувалися у своєму виборі члени жюрі. І це, до слова, вада багатьох українських конкурсних подій.

 

Ще один важливий аспект. Зрозумілий швидше професіоналам, але від того не менш вагомий. На євровізійному пісенному конкурсі фонограми мають бути записані без голосових партій. Тим часом, практично всі молоді вихованці тих або інших телевізійних «фабрик» використовували саме такі фонограми- і були відібрані. Виникає логічне запитання: а чи вміють вони, власне, співати? Багато розмов було і про те, що всі претенденти на відборі мають бути в рівних умовах. Виявилося, що це також прості балачки - персонаж, якого представляє артист Андрій Данилко, чомусь був допущений до фіналу без-будь яких переглядів. Це було рішення, яке відразу вказало на справжній рівень подібних відборів. Головний критерій тут - «тусівка»! Але за такі тусовочні підходи платити доводиться державній телекомпанії. І платити чималі гроші: за організацію, розворот та роботу на виїзній триденній телевізійній зйомці. Але навіщо? Що особливого було створено в Гідропарку з творчої точки зору? Адже все, що відбувалося там, могло бути спокійно створено в студії на Мельникова, 42. Напевно, не даремно (чи то пак не задарма) в кадрі з'явилися інтер'єри нічного клюбу... Буде нагода - обов'язково поцікавлюся цим аспектом у керівництва НТКУ.

 

Так чи інакше, а до другого етапу відбору (всього їх планується провести шість) пройшло 35 творчих одиниць. Серед них Джамала, Вєрка Сердючка (Андрій Данилко), гурт «Закльопки», Анастасія Приходько, Злата Огнєвіч, гурт «Армія», Іван Березовський, Аріна Домські, гурт «Даха Браха», Міка Ньютон, Маша Собко, дует «Пара Нормальних», Олексій Матіас, Міла Нітіч, El Кравчук, гурт «VRODA» та інші. Як бачимо, доволі «різнобарвна» компанія. І саме завдяки цьому різноманіттю виконавців з'являється надія на створення багаторівневого якісного сучасного телевізійного шоу. Але чи стане це шоу загальнонаціональним в усіх смислах цього слова?

 

Олександр Зирін, «День»

 

Фото -  «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Зирін, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45967
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду