Відмовляємося від «паркету»

21 Серпня 2010
29337
21 Серпня 2010
10:47

Відмовляємося від «паркету»

29337
У перший день нового навчального року у Львові стартує телеканал Західної інформаційної корпорації (ZIK), що транслюватиметься на львівському 12-му телевізійному каналі. Про його особливості та відмінності від решти каналів «Дню» розповів генеральний продюсер проекту, він же — ведучий і журналіст Дмитро Добромов.
Відмовляємося від «паркету»

- Як виникла ідея створити власний канал?

- Ідея, за великим рахунком, сама напрошувалася. Фактично тільки інтернет-журналістика може займати нішу зручного та швидкого передавача інформації, а щось більш глибоке має подаватися в іншій формі. Тому всі програми, котрі ми пропонуватимемо нашій аудиторії, виконані у жанрі журналістських розслідувань. Наприклад, ми підготували програму для споживача «Книга скарг і пропозицій», в якій ітиметься не лише про продукти харчування, а й інші речі, що є в побуті - починаючи від пилососа та кондиціонера і закінчуючи всім тим, чим користуємося щодня. Є й програма абсолютно провокаційного характеру, основна ідея якої полягає в тому, що ми не просто констатуємо факт, а наголошуємо, що життя має розвиватися за певними правилами, тобто людина заслуговує, зокрема, на якісні послуги та відповідальне ставлення з боку державних службовців. Насправді ми знаємо, що відбувається, бо держслужбовці беруть хабарі, а, припустимо, медицина аж ніяк не є безкоштовною... Тому ми не ставимо собі за мету відкрити Америку - просто показуватимемо реальність. Не відкриватиму всіх таємниць, але скажу, що наші журналісти, наприклад, таксували... До речі, ця програма називатиметься «ПрАвокація» - від слова «право». Так, програма шокуватиме, але водночас вона буде корисною глядачеві, бо розповідатимемо, як чинити у тій чи іншій ситуації, вимагаючи те, на що будь-хто з нас має право. Буде у нашому ефірі й достатньо відома і популярна на Львівщині політична програма Остапа Дроздова «Прямим текстом», до якої долучимо пересувну телевізійну станцію, що стоятиме у центрі міста - перед Львівською оперою - і забезпечуватиме зв'язок телеглядачів із гостями студії. Також, переконаний, зацікавить аудиторію саркастично-корупційна програма «Хто тут живе?», у якій ми ставитимемо гостям дуже просте запитання: яким чином чиновники, правоохоронці, судді тощо набувають своїх неабияких статків? Запитання до конкретної особи підкріплюватиметься відеорядом. Проситимемо героя програми поділитися з аудиторією «секретом успіху».

 

- Вважаєте, що герої приходитимуть на ефіри?

- Я б рекомендував приходити - разом із адвокатом, другом, соратником по партії, аби комфортніше було відповідати на запитання. Також вважаю, що зацікавить глядача політичне ток-шоу «Доміно», де ведучий і троє його гостей ніби в ігровій, майже побутовій формі й під стукіт справжнього доміно говоритимуть про вкрай важливі речі - політику та партійні інтереси.

 

- Передбачаєте вихід в ефір новин?

- Обов'язково. Вважаю великим «плюсом» те, що ми - регіональний канал, хоча багато хто вбачає в цьому великий «мінус». Ми не показуватимемо, як інші канали, міжнародних новин, бо, за великим рахунком, телеглядачі тепер, завдячуючи новинам, набагато більше знають про сомалійських піратів, аніж про те, що відбувається у сусідньому дворі. Вже не говорячи про своє подвір'я. Ми вважаємо свою інформаційну програму близькими новинами, а називатиметься вона «Огляд дня». Взагалі відмовлятимемося від так званого паркету - я заборонив журналістам ходити на офіційні прес-конференції, оскільки це мало цікавить пересічного глядача. Шеф-редактор інформаційного відділу - Роман Вінтонів, який працював у «Подробицях» на «Інтері», згодом - в українській службі Бі-Бі-Сі. Матимемо також оглядову інформаційно-аналітичну програму «Погляд», що виходитиме в неділю. Вважаємо обов'язковими для таких програм гостей, які не тільки коментуватимуть ту чи іншу подію, а й говоритимуть, як змінити на краще ситуацію.

 

- Останнім часом звідусіль від журналістів чуємо про «перекриття кисню»...

- Мені наразі важко щось із цього приводу сказати. Поживемо - побачимо. Можу спрогнозувати тиск. Хоча... Вже зараз надходять телефонні дзвінки: «Не треба. Давайте поговоримо». Два дзвінки були з прямими погрозами. Відповідно, ми подали заяви в СБУ і прокуратуру. Намагатимемося робити професійні матеріали, тоді на нас важко буде тиснути.

 

- Скільки щодня матимете ефірного часу?

- Виходитимемо у прайм-тайм - з 21.00 до 24.00 на 12 каналі Львівського державного телебачення. Плануємо до кінця року взяти стовідсоткове покриття по кабельних мережах. Крім того, маємо цілодобове мовлення на супутнику Amos.

 

- Модель свого телевізійного проекту звідкись запозичували?

- Ні. Зі свого досвіду роботи у львівській газеті «Експрес», де я працював першим заступником головного редактора, та з досвіду роботи в агенції журналістських розслідувань «Інформатор» розумію, що саме такий жанр на сьогодні найліпше розкриває інформаційне поле: ми не просто констатуємо факт - прагнемо повністю розкрити тему. Якщо телеглядач після програми не матиме запитань - значить програма вдалася. Це - по-перше. По-друге, намагатимемося вирішити проблему, тобто повертатимемося до неї доти, доки не розставимо всі крапки над «і».

 

- Дозволю собі запитати, чи не під вибори організовано ваш проект?

- Ні, бо до ефіру ми почали готуватися у квітні, коли ще не була визначена дата виборів. Зрозуміло, що зараз буде багато розмов, що це суто передвиборний проект. Хочу сказати скептикам, що вибори дуже швидко минуть, а робота над створенням каналу тривала, системна і дорого коштує - ми придбали цифрову апаратуру, добрали хороших журналістів і активно працюємо над тим, аби створювати якісне телебачення. І нас передовсім цікавить не гарна картинка, а повноцінне змістове наповнення програм.

 

Тетяна Козирєва, «День»

 

Фото -  «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Козирєва, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду