Російського журналіста затримали сомалійські силовики

16 Серпня 2010
14291
16 Серпня 2010
08:37

Російського журналіста затримали сомалійські силовики

14291
Російського журналіста затримали сомалійські силовики

Сомалійські силовики запідозрили журналіста видання «Русский Newsweek» Орхана Джемаля у причетності до діяльності ісламського угрупування «Аль-Шабааб», його затримали, допитали та запроторили до в'язниці. Інцидент стався під час того, як Орхан Джемаль перебував у відпустці в Сомалі. Про це повідомляє «Лента.ру».

 

Матеріали затриманого журналіста наразі опубліковані в останньому номері видання. За словами Орхана Джемаля, він прибув у Могадишо з наміром «ознайомитися з життям рядових сомалійців», потім журналіст планував відправитися на північ країни, щоб провести відпустку в піратському селищі Гаракад на березі Індійського океану. При собі у Джемаля був рекомендаційний лист від посла Сомалі в Росії Мохаммеда Хандуле, в якому останній попереджував уряд своєї країни про приватний візит російського журналіста.  

 

Однак, прилетівши в Могадишо, кореспондент «Русского Newsweek» був затриманий прикордонниками та відправлений до штаб-кваритири Національної служби безпеки Сомалі (НСБ), де у нього забрали всі речі та допитали. Зокрема, силовики цікавилися у Джемаля, чи не проходив він військову підготовку в одному з ісламських таборів. Після цього російського журналіста протримали у в'язниці наступні два дні.

 

Як повідомив Джемалю на допиті начальник НСБ, підозру сомалійський органів викликали сандалі журналісти, куплені ним у Москві. За словами полковника, саме таке взуття носять більшість ісламських бойовиків. Начальник столичної служби передав справу  Орхана Джемаля на розгляд директору НСБ Мохаммеду Шаху і дозволив журналістові поселитися у своєму кабінеті до з'ясування обставин.

 

Після розмови з Мохаммедом Шахом російському кореспонденту повернули усі речі та відпустили. При цьому порадили йому продовжити відпустку з приватною охороною або покинути країну, щоб уникнути проблем з бойовиками. У розмові з Джемалем сомалійські силовики зазначили, що, затримавши його, вони врятували журналіста від членів «Аль-Шаабаб», які регулярно викрадають іноземців з метою отримання викупу.

 

Із Могадишо Орхан Джемаль вилетів в Найробі, а звідти - в Момбасу.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду