detector.media
16.08.2010 08:37
Російського журналіста затримали сомалійські силовики

Сомалійські силовики запідозрили журналіста видання «Русский Newsweek» Орхана Джемаля у причетності до діяльності ісламського угрупування «Аль-Шабааб», його затримали, допитали та запроторили до в'язниці. Інцидент стався під час того, як Орхан Джемаль перебував у відпустці в Сомалі. Про це повідомляє «Лента.ру».

 

Матеріали затриманого журналіста наразі опубліковані в останньому номері видання. За словами Орхана Джемаля, він прибув у Могадишо з наміром «ознайомитися з життям рядових сомалійців», потім журналіст планував відправитися на північ країни, щоб провести відпустку в піратському селищі Гаракад на березі Індійського океану. При собі у Джемаля був рекомендаційний лист від посла Сомалі в Росії Мохаммеда Хандуле, в якому останній попереджував уряд своєї країни про приватний візит російського журналіста.  

 

Однак, прилетівши в Могадишо, кореспондент «Русского Newsweek» був затриманий прикордонниками та відправлений до штаб-кваритири Національної служби безпеки Сомалі (НСБ), де у нього забрали всі речі та допитали. Зокрема, силовики цікавилися у Джемаля, чи не проходив він військову підготовку в одному з ісламських таборів. Після цього російського журналіста протримали у в'язниці наступні два дні.

 

Як повідомив Джемалю на допиті начальник НСБ, підозру сомалійський органів викликали сандалі журналісти, куплені ним у Москві. За словами полковника, саме таке взуття носять більшість ісламських бойовиків. Начальник столичної служби передав справу  Орхана Джемаля на розгляд директору НСБ Мохаммеду Шаху і дозволив журналістові поселитися у своєму кабінеті до з'ясування обставин.

 

Після розмови з Мохаммедом Шахом російському кореспонденту повернули усі речі та відпустили. При цьому порадили йому продовжити відпустку з приватною охороною або покинути країну, щоб уникнути проблем з бойовиками. У розмові з Джемалем сомалійські силовики зазначили, що, затримавши його, вони врятували журналіста від членів «Аль-Шаабаб», які регулярно викрадають іноземців з метою отримання викупу.

 

Із Могадишо Орхан Джемаль вилетів в Найробі, а звідти - в Момбасу.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY