У справі Лазаренка проти «Сегодня» і «Коммерсанта» подана апеляція, тому що першоджерелом був УНІАН

5 Серпня 2010
20035
5 Серпня 2010
11:33

У справі Лазаренка проти «Сегодня» і «Коммерсанта» подана апеляція, тому що першоджерелом був УНІАН

20035
У справі Лазаренка проти «Сегодня» і «Коммерсанта» подана апеляція, тому що першоджерелом був УНІАН

У справі за позовом колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка проти підприємця Геннадія Корбана та редакцій газет «КоммерсантЪ» і «Сегодня» та їхніх журналістів подано апеляційну скаргу. Копія документу є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

Рішення Солом'янського районного суду міста Києва, яким були задоволені вимоги позивача, оскаржує перший відповідач Геннадій Корбан. Він наводить кілька аргументів, зокрема, й той, що суд не дослідив належним чином, ким насправді була поширена інформація, яку пан Лазаренко вважає недостовірною.

 

«Насправді інформація, уривки з якої позивач вважає такими, що порочать його честь і гідність, була поширена 14.10.2009 року інформаційним агентством УНІАН на сайті (сторінка, на яку посилається відповідач, на сайті УНІАНу відсутня. - ТК), з посиланням на прес-конференцію Корбана Г.О. в УНІАН 14.10.2009 року», - йдеться в апеляційній скарзі. На ці обставини вказував також другий відповідач, ЗАТ «Комерсант-Україна», який клопотав про залучення УНІАН як третьої особи у справі, однак суд відхилив це клопотання.

 

Відповідач вбачає неможливим повний, всебічний та об'єктивний розгляд цього питання без дослідження судом першоджерела інформації, яким міг би бути відео-, аудіозапис з прес-конференції пана Корбана в УНІАНі 14 жовтня 2009 року. Зважаючи на це, а також на інші аргументи, викладені в скарзі, він просить Апеляційний суд міста Києва скасувати рішення Солом'янського райсуду та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

 

Суд прийняв скаргу до розгляду і просить позивача і відповідачів надати свої заперечення до 28 вересня.

 

Як повідомляла ТК, у лютому Павло Лазаренко подав до суду на Геннадія Корбана, редакцію «Коммерсанта» і її журналістів Валерія Кучерука та Олену Геду, а також редакцію «Сегодня» і її журналіста Ольгу Негодову позов про захист честі і гідності та відшкодування моральної шкоди через публікації про причетність Павла Лазаренка до вбивства дніпропетровського бізнесмена В'ячеслава Брагінського. Інформацію, озвучену Геннадієм Корбаном на прес-конференції в УНІАНі, поширили й інші ЗМІ, однак екс-прем'єр-міністр вибірково вибрав співвідповідачами пана Корбана лише два видання.

 

26 травня Солом'янського районний суд міста Києва задовольнив позовну заяву та призначив Корбанові виплатити позивачеві 170 тисяч гривень моральної шкоди, а «Коммерсанту» і «Сегодня» - надрукувати повний текст судового рішення як спростування неправдивої інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду