Блогера викликали до СБУ через жарти у ЖЖ про Януковича, примусили вибачитися і відпустили

30 Липня 2010
35673
30 Липня 2010
16:18

Блогера викликали до СБУ через жарти у ЖЖ про Януковича, примусили вибачитися і відпустили

35673
Блогера викликали до СБУ через жарти у ЖЖ про Януковича, примусили вибачитися і відпустили

Блогера та письменника Олега Шинкаренка викликали до СБУ через записи  про Віктора Януковича у Livejournal. Про це ТК повідомив сам пан Шинкаренко.

 

За його словами, 29 липня у кіноклуб видавництва «Смолоскип», де він є модератором, прийшли люди, які представилися співробітниками Служби безпеки України і запропонували прийти на розмову зі слідчим. «Коли я поцікавився, про що саме буде розмова, він сказав, що розмова стосуватиметься записів в моєму ЖЖ, які "оставили неприятный след в душе"», - пише Олег Шинкаренко.

 

30 липня до нього додому знову прийшли ті ж  співробітники СБУ з повісткою і відвезли  до слідчого на пояснення. Олег зацитував у розмові з ТК зміст повістки: «Слідчим відділом прокуратури міста Києва проводиться перевірка за матеріалами департаменту захисту національної державності служби безпеки України щодо розміщення на інтернет-сайті повідомлення про погрозу щодо державного діяча України. Прошу вас прибути ддо слідчого відділу прокуратури міста Києва за адресою м.Київ вул..Антоновича, 114 кабінет № 9,  30.07.10 об 11.30, для надання пояснення. При собі потрібно мати документи, які засвідчують особу. Старший слідчий слідчого відділу прокуратури міста Києва Д.Кривояз».

 

 

 

Згідно зі словами Олега, занепокоєння співробітників СБУ викликали його колонки про політику. «Вони швидше емоційно-пародійні. Наприклад про відомий 16-секундний ролик про те, як Янукович збирається розмовляти з Азаровим. У мене на нього була емоційна реакція, і я написав у тегах до нього «убить гада». Я, звичайно, не збирався вбивати Януковича, в мене таких планів не було. Це була моя чисто емоційна реакція на побачене. Я розсердився. Тобто це все одно що стукнути кулаком по столу. Причому я розсердився, але ж я не вийшов на майдан Незалежності, не сказав це напряму Януковичу, просто написав у себе в інтернет-щоденнику», - сказав він.

 

Окрім цього СБУ звернула увагу на ще один запис, де пан Шинкаренко коментував  відеокадри з падаючим на Януковича вінком: «Я написав такий гумористичний пародійний коментар (ну там звичайно було багато такого чорного гумору): "Цікаво, чи є десь такі сили, типу українські націоналісти, які могли би вбити Януковича, Анну Герман і всю компанію". Звичайно, що це теж  жарт».

 

За словами Олега,  під час його пояснень слідчий  одразу запитав, як він докотився до такого життя. «Він питає навіщо я  таку гидоту пишу в своєму живому журналі. Я йому кажу, це ж мій ЖЖ, це не  ЗМІ, він не зареєстрований, я його не рекламую, нікому про нього не розповідаю, якщо ви хочете - читайте, не хочете - не читайте. Я нікому не погрожував».

 

Після цього, розповідає пан Шинкаренко, слідчий запропонував йому два варіанти: «Або вони мене затримують надовго і починають серйозні такі розбори, або я пишу роз'яснення, що я не мав наміру погрожувати, що  вибачаюсь і що такого більше ніколи робити не буду. Ну я все це написав. Але одразу виникло запитання, що саме я не буду робити? Погрози чи взагалі просто критично висловлюватися на адресу Януковича? Це мені не пояснили».

 

За словами Олега Шинкаренка, слідчий додав, що незадоволений й іншими записами про Віктора Януковича, якими саме не конкретизував.

 

Олег Шинкаренко розцінює такі дії СБУ як наступ на приватне життя. «Це мій особистий щоденник. Він відкритий, але я його не рекламую, і у нього можна потрапити тільки якщо знаєш адресу або  цілеспрямовано вишукуєш певну інформацію. Виходить, що СБУ цілеспрямовано шукає людей, які незадоволені режимом і шукає приводи для тиску на них. Тому що навіть жарти розцінюються як погрози чийомусь життю», - прокоментував Шинкаренко.

 

Як пізніше написав у своєму ЖЖ Олег, записи, які видалися СБУ-шникам найобраливішими, зокрема і згаданий пост про вінок,  з його ЖЖ зникли.

 

«Записи, які були найбільш образливими (з вінком та перепост російського Луркмора про Януковича) з мого ЖЖ зникли. Я їх звідти не прибирав. Висновок: СБУ зламала мій ЖЖ та видалила їх звідти самостійно», - пише Шинкаренко.

 

У коментарях ТК юрист  Олександр Заруцький наголосив, що  розглядати або порушувати справи щодо постів у ЖЖ  можна лише за умови, якщо висловлені погрози сприймаються особою, якій вони адресовані, як реальні. «У цьому випадку, щоб розглядати питання про погрозу життю президенту України, необхідно, щоб президент подав відповідну заяву, зазначив за яких обставин він дану погрозу почув і пояснив, чому він її сприйняв реально», - сказав він. В іншому випадку, за його словами, складу злочину немає, тому що блогер  не вчиняв ніяких додаткових дій, щоб реалізувати свій задум.

 

Тим часом  голова прес-служби СБУ Марина Остапенко  наголосила у коментарях ТК, що  служба у першу чергу виконує роботу щодо попередження злочинів.

 

«Якщо його вирішили опитати щодо того, що він мав на увазі під цим висловлюваннями, то він як законослухняний громадянин має прийти і розказати, чи це дійсно був жарт чи ні. Вони мають з'ясувати, бо це їх робота», - сказала вона. 

 

За її словами, записи в ЖЖ не можна вважати особистим щоденником: «Інтернет - це засіб масової комунікації, це ж не його особистий щоденник, у який хтось заліз. Він  виставляє його, щоб його хтось читав, це поширення якихось речей. Якщо  він каже, що пожартував, тоді все гаразд. А якщо це не жарт? І нормально, коли робиться все для того, щоб ніякого насильства не сталось».

 

Також прес-служба надала офіційний коментар на сайті СБУ:

 

«У ході проведення оперативно-розшукових заходів СБ України була отримана інформація щодо розміщення на сайті http://singing-foot.livejournal.com/ матеріалів, що містили погрози на адресу Президента України. Вжитими заходами встановлено, що їх автором є громадянин України - Шинкаренко Олег Іванович, 1976р.н. Враховуючи те, що в його діях містились окремі ознаки злочину, передбаченого ст.346 «погроза або насильство стосовно державного чи громадського діяча» Кримінального кодексу України, матеріали документування скеровано за компетенцією до органів прокуратури. За дорученням слідчого прокуратури м.Києва, співробітником СБ України 30 липня ц.р. Шинкаренку О.І. було передано відповідне запрошення для бесіди та доставлено його до приміщення прокуратури м.Києва».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35673
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вбити гада!
5008 дн. тому
З вікна бачу сбу-шника((( Щось погане зами....
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5010 дн. тому
Один з дописувачів "Народної правди" під ніком "взгляд из Киева" у своєму коментарі під статтею "В міносвіти Голодомор перестали вважати штучним і тепер навчатимуть цьому в школі", дискутуючи з автором замітки назвав жителів західних регіонів України "галіцайським бидлом", "тварями", заперечив їхню належність до української нації, а також послав їх "нахєр" з країни до Польщі і пригрозив АКМ-ом. Цитую: "Галицайское быдло – точно что не мой народ. Они вообще не украинцы, а галицаи. Примазалось быдло к чужой славе и истории Большой Украины... Своего-то ничего нет. Кроме бандитов и палачей. Нахер их из страны, в Польшу". Фраза про АКМ була адересована безпосердньо автору статті: "Это МОЯ СТРАНА а КИЕВ -МОЙ город. Если есть сомнения – АКМ рассудит кто прав. На такую тварь как ты рука не дрогнет". Потенційні жертви (а це галичани та всі патріотично налаштовані громадяни з інших територій) не мають такої охорони, як в Януковича. До того ж, "взгяд из Киева" не каже, "якби в мене був автомат, то тоді б...". Він згадує про АКМ так, ніби він в нього є. На відміну від Шинкаренківського "вбити гада" тут все максимально прямо, без ніяких метафор та алегорій. Чи не не є ця фраза прямою погрозою застосувати зброю в якомусь з громадських місць? Може є підстави для СБУ перевірити цю людину, а прокуратурі - порушити справу за приниження національної честі і гідності українців. Автор статті, посилаючись на розділ "етичні норми" Правил "НП", де "не допускаються дискримінація і образи за національною, расовою та релігійною ознаками" запропонував редакції НП позбавити "взгляд из Киева" права публікацій (а як ні - то пояснити свою позицію), а СБУ -первірити цю особу. Поки що мовчать і перші, і другі. Подробиці - тут: "Взгляд из Киева" – нахєр з НП! За українофобію і російський імпер-шовінізм! http://www.narodnapravda.com.ua/politics/4c5543eb99a98/
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5011 дн. тому
Taras2010 // 31.07.2010 00:12:04: "незадоволені мусять чекати наступних виборів, а не підбурювати через інтернет психічно неврівноважених до неадекватних дій". Дуже кореспондується з тим, про що йдеться в антиутопії "Комендантська країна, або УКРЛАГ". Наводжу цитату: "Зі свого боку українські медики - керівництво і персонал спеціалізованих закладів закритого типу - висловлюють готовність надати належну медичну допомогу особам з неврівноваженою психікою та з іншими діагнозами, легко встановлюваними на підставі аналізу їхньої поведінки на публічних заходах" 08.07.2010. Повністю - тут: http://spetskor.dp.ua/art_1326.php Може пан Тарас якраз саме з тих лікарів?
читаДтч
5011 дн. тому
"убить гада" ... Это же не то же самое что "убить президента"? Или в СБУ считают, что это аксиома: Янукович -гад ? Поржал.
Yullaa
5011 дн. тому
Хотіла запитати но бачу вже це зробили, про які 50 % йде річ?,мабуть знаходимося в різних вимірах.
ахаха
5011 дн. тому
"БОМБА" "ПРЕЗИДЕНТ" "ТЕРРОРИСТ" .......... "СБУ зламала мій ЖЖ" вот это интересно. Каким образом сбушники получили доступ к авторизационым данным? У нас инет превентивно прослушивается? Если конечно не попросили модеров ЖЖ
Авнер
5011 дн. тому
ТО: Taras2010 // 31.07.2010 00:12:04 у Вас как с математикой вообще? Откуда Вы взяли число в "Владу обрали люди, більше 50% громадян України, між іншим."... надеюсь, что Вы адекватный человек и понимаете, что за Якуневича не могли проголосовать более 50% граждан Украины... а что касается права каждого гражданина свободно высказывать свои мысли, так хочу Вам заметить, что в отличие от Вас блоггер Шинкаренко имеет что сказать и обладает способностью внятно излагать свои мысли "на бумаге"... в отличие от малограмотных представителей Власти, которую Вы и Вам подобные выбрали
Taras2010
5011 дн. тому
Дивні жарти у цього слизнюка Шинкаренка. І ще він викручується, що не поширює таку бридоту. Владу обрали люди, більше 50% громадян України, між іншим. І незадоволені мусять чекати наступних виборів, а не підбурювати через інтернет психічно неврівноважених до неадекватних дій.це наша країна, наша влада- самі обирали. І кращого нічого не знайшли, так що працюйте на благо країни.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5011 дн. тому
А якщо, приміром, написати "надерти Януковичу дупу" чи "жбурнути в Яника яйцем"? Це можна чи це теж підсудна справа?
кому треба - знайде
5011 дн. тому
От цікаво, а якщо я скажу, що хочу щоби Янукович помер. При цьому, звісно, я нікого вбивати не збираюсь і нікому не раджу про таке навіть думати. То це, вербалізувавши стан душі, тепер під оком СБУ? Достатньо сказати "щоб він здох"? А ТК попросять видалити?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5012 дн. тому
Президент України (рука не піднімається написати) Віктор Федоровия Янукови (фу, яка гидота) - зек-рецидивіст. І це не жарт. Думаю, що для користі країни цього урку потрібно за... Тихо! цеж треба... Тільки написав, а, здається, вже дзвонять у двері. Отакої! Швидко спрацювали: "Черные фары, у соседних ворот, лики, наручники, порванный рот" і т. д.
Eugene
5012 дн. тому
2Макс: Цікавим є не психічний стан блоггера, а сам інцідент як такий. Якщо б стало відомо, що СБУ приїхала в павлівку та взяла з Наполеона підписку про те що він не має нічого проти бандюковича, то мені взагалі-то було б байдуже, що там за хвороба в Наполеона. А тут голі факти ніби натякають нам, хто хворий
Юля
5012 дн. тому
ничего себе шуточки. таких горячих парней надо почаще вызывать в сбу
Розумна людина
5012 дн. тому
знайде інші слова крім "убить гада", щоб висловити свою реакцію на кучу гівна...
123
5012 дн. тому
наша власть воровская, человеконенавистническая и пр. и пр. Чего им еще желать? Сдержанность, интеллигентность - это здорово :)) , но не в отношении же этих борзых.
gapusia
5012 дн. тому
2 vladchuev * СБУ правы в этот раз. Такая у них работа. Но проверять нужно и другие блоги, сайты и так далее* в есесесері кожний четвертий в колективі був стукачем. але тоді не було інтернету і блогів. пропоную, щоб кожен другий слідкував за кожним першим (і навпаки). тоді не буде демократичнішої влади в світі, ніж наша...
Клон
5012 дн. тому
Нарешті розкрили невідомого терориста, який збирався здійснити замах на Урку. Тепер у гебйя буде багато роботи, а памперси на Печерських пагорбах будуть користуватися популярністю.
Макс
5012 дн. тому
Цей блогер має психічні вади. Хто з ним знайомий - підтвердить. Не треба робити бурю в стакані.
Tery
5012 дн. тому
Интересно, в каком это законе написано, что Интернет - это СМИ? Кто у него учредитель, например?
Bogda
5012 дн. тому
Публичная угроза убить кого то уже может стать поводом для возбуждения уголовного дела. Так что тут двоякая ситуация
vladchuev
5012 дн. тому
СБУ правы в этот раз. Такая у них работа. Но проверять нужно и другие блоги, сайты и так далее.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду