СБУ: Нікого не переслідуємо!

3 Серпня 2010
30409
3 Серпня 2010
09:59

СБУ: Нікого не переслідуємо!

30409
Служба безпеки України відкинула звинувачення опозиції в перевищенні повноважень і в утисках свободи висловлювань в мережі інтернет
СБУ: Нікого не переслідуємо!

Такі звинувачення пролунали від депутата БЮТ Андрія Шевченка. Він коментував випадок з блоґером Олегом Шинкаренком, якого нібито викликали на співбесіду до СБУ у зв'язку з його дописом у Живому журналі.

 

Речниця СБУ Марина Остапенко сказала в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що «враховуючи, що в словах пана Шинкаренка містилася ознака злочину, як передбачається статтею 346 Кримінального кодексу (це погроза, або насильство стосовно державного діяча) Прокуратура Києва вирішила опитати пана Шинкаренка на предмет його заяв, що й було зроблено»:

 

Марина Остапенко: Одна з найголовніших функцій СБУ - це попередження злочинів, у тому числі, i проти державних діячів. Якщо є якісь ознаки того, що державному діячу загрожує якась небезпека, то СБУ має це перевірити - за дорученням прокуратури. Те, що ми робимо і прокуратура робить, це є праця на попередження, щоб цього не сталося.

 

Бі-Бі-Сі: Як Ви прокоментуєте заяву, що СБУ з пана Шинкаренка взяла підписку про те, що він не буде гостро критикувати владу?

 

Марина Остапенко: По-перше, не СБУ, а прокуратура, бо він працював зі слідчим прокуратури. Це правове невігластво - звинувачувати СБУ. Я не читала, що написав пан Шинкаренко. Це просто слова пана Шинкаренка, які він, як письменник, міг і сам вигадати. Якби я бачила протокол опиту пана Шинкаренка, то могла б це коментувати, а так я не можу це коментувати.

 

Минулого тижня Олег Шинкаренко повідомив, що до нього приходили службовці СБУ, які викликали його на співбесіду і висловлювали невдоволення змістом його дописів про президента Януковича.

 

Згодом СБУ оприлюднила заяву, в якій мовилося, що у дописах автора містилися, як там сказано, «погрози стосовно державного діяча».

 

Олег Шинкаренко також повідомляє, що з його інтернетного щоденника невідомо ким були вилучені дописи зі згадками про президента Януковича.

 

В останніх дописах Олег Шинкаренко публікував статті з критикою української влади та нещодавнього візиту в Україну російського Патріарха Кирила.

 

У травні ректор Українського католицького університету Борис Ґудзяк в інтерв'ю Бі-Бі-Сі поскаржився на надмірну увагу з боку Служби безпеки України.

 

Бі-бі-сі

Фото -  Бі-бі-сі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Бі-бі-сі,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду