detector.media
29.07.2010 10:09
Нацрада не застосовує санкцій за порушення мовних квот і відхилення від програмної концепції

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 28 липня розглянула результати перевірок понад 30-ти мовників і провайдерів. Більшість із них взяла до відома, у випадках порушень - зобов'язала керівників усунути їх протягом місяця.

 

При цьому санкції не застосовано до ТРК «Екран» з міста Джанкой. Компанія мовить на 11 ТВК у Джанкої 4 години на добу (решту часу - Новий канал). При цьому українська мова становить лише 45,5% (за ліцензією - згідно з законом), а крім цього, зафіксована реклама російською мовою (заборонено законом про рекламу). Компанія попросила в Нацради зменшити квоту української мови. Регулятор одразу вніс ці зміни, записавши не менше 58% української мови та продовживши строк дії ліцензії на мовлення ТРК «Екран».

 

Так само перевірка зафіксувала порушення мовних квот в ефірі сімферопольського ТОВ «Студія Артекс». Українська мова в ефірі становить 23%, частка музичних творів українських авторів - 26% (а має бути не менше 50%), зафіксована реклама двома мовами - російською з українським перекладом. Водночас компанія збільшила обсяг власних програм з 10 до 24 годин на добу, вітчизняних - з 14 до 24 годин на добу та транслювала більше інформаційно-просвітницьких і культурологічних програм. Результати перевірки взяті до відома, а мовника зобовэязали протягом місяця усунути порушення.

 

При відхиленнях від програмної концепції Нацрада також берез результати перевірок до відома і зобов'язує усунути порушення за місяць.

 

Попередження за результатами перевірок винесені провайдеру ТОВ «ПанМедіа» з міста Бровари ( не ретранслюють 16 передбачених ліцензією каналів, натомість ретранслюють 27 не передбачених), ТРК «Терра-ТВ» (ліцензію на супутникове мовлення вже анульовано через відсутність мовлення, що ж до кабельної ліцензії - попередження, оскільки не повідомили Нацраду про зміну директора і початок мовлення), ТРК «Шанс» з міста Калуша (зменшили обсяги власного виробництва з 19 до 9,5 годин на добу), ТОВ «Ідана Юкрейн» з міста Києва (не повідомили про початок мовлення, про зміну фактичної адреси й адреси студії, мовили з іншим логотипом).

 

Також регулятор вирішив звернутися до суду про анулювання ліцензій двох провайдерів - ТРК «Телекомсервіс» з міста Чоп (відсутня діяльність провайдера) і ТК «Мелітопольське кабельне телебачення» (раніше виносилися попередження, компанія не виправилася), а також констатував відсутність мовлення й анулював ліцензію ТК «Сімейний екран» з міста Києва.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY