Нелегали і «мова ворожнечі»

23 Липня 2010
21481
23 Липня 2010
11:18

Нелегали і «мова ворожнечі»

21481
Відкритий лист Максима Буткевича, ГО «Центр Соціальна дія», щодо програми Нового каналу «Info-шок»
Нелегали і «мова ворожнечі»

«Детектор медіа» отримала відкритого листа до топ-менеджменту Нового каналу. Звернення Максима Буткевича, координатора проекту «Без кордонів»,  ГО «Центр Соціальна дія», стосується використання «мови ворожнечі» та соціальних стереотипів у програмі Нового «Info-шок». Друкуємо лист без змін і сподіваємося на відгук від адресатів звернення.

 

Генеральному директорові

Нового каналу

п. Ірині Лисенко

 

Генеральному продюсерові

Нового каналу

п. Оксані Панасівській

 

 

Шановна п. Лисенко,

 

шановна п. Панасівська,

 

Проект «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна дія» протягом кількох років працює у сфері забезпечення дотримання прав біженців та шукачів притулку в Україні, а також - протидії расизму та ксенофобії, як і їх проявам - поміж іншими, «мові ворожнечі». Протягом цього часу нами накопичено певний досвід, зокрема в тому, що стосується навчання, аналізу та протидії проявам ксенофобії у засобах масової інформації.

 

Ми звертаємося до Вас з приводу випуску програми «Info-шок», який вийшов ув ефір наприкінці червня 2010 року та запис якого можна знайти на сайті Нового каналу (перша частина, друга; як зазначено на сайті, вміщено 30 червня 2010 року).

 

Знайомство з цим продуктом спонукало нас звернутися до Вас із низкою запитань стосовно його змісту. Їх так багато, що, аби не перевантажувати це звернення, ми зупинимось на найсуттєвіших моментах, які викликали наше здивування та занепокоєння. Попри велику «навантаженість» відеоряду - він у великій частині дібраний за принципом «асоціативного монтажу» і не прив'язаний напряму до закадрового тексту; саме останнього і стосуватимуться запитання.

 

Автор чи автори даного матеріалу

- стверджують, що «за даними ООН, в Україні - 7 мільйонів нелегалів». Якими саме даними чи дослідженнями ООН керувався автор, оприлюднюючи таке твердження?

 

- стверджують, що метою «нелегалів» (так у програмі, як ми розуміємо, названо мігрантів із неврегульованим статусом) в Україні є «працювати під прикриттям на будівництвах і ринках, влитися у ватаги своїх земляків і торгувати наркотиками, непомічено перетнути кордон у Європу». На які дослідження чи повідомлення спирався автор, твердячи, що метою «нелегалів» є робота на будівництвах чи участь у торгівлі наркотиками? Скільки подібних випадків зафіксовано даними дослідженнями і який відсоток від усіх будівельників та збувачів заборонених наркотичних речовин, за даними, якими користувався автор, складають «нелегали»?

 

- повідомляють, що основними сферами працевлаштування «нелегалів» в Україні є такі: «це вони продають дешеві контрафактні речі, гарують на будівництвах, прибирають вулиці». Просимо надати інформацію, ідентичну до запитуваної у п. 2: на які дослідження чи повідомлення спирався автор, твердячи, що основними сферами працевлаштування мігрантів із неврегульованим статусом в Україні є продаж «дешевих контрафактних речей», робота на будівництвах чи прибирання вулиць? Який відсоток від усіх будівельників, продавців контрафактного товару та прибиральників вулиць в Україні, за даними, якими користувався автор, складають «нелегали»?

 

- твердять, що причиною трудової міграції громадян України за кордон є витіснення їх «нелегалами» з українського ринку праці через демпінг зарплатні (текст: «Наш Вася будувати за копійки не піде, а їхній Рашид - о, ще й як! От і залишився Вася без роботи, бо невигідно! І що йому робити? Правильно: їхати до Польщі або ж Чехії»). На які дані чи дослідження спирався автор, вказуючи, що саме присутність трудових мігрантів з інших країн на українському ринку праці спричинила виникнення та існування українського «заробітчанства»? За даними цих досліджень - наскільки масштабним, та з яких саме сфер працевлаштування, є витіснення українських громадян іноземними трудовими мігрантами?

 

- заявляють, що спроба затриманих мігрантів із неврегульованим статусом подати прохання про отримання статусу біженця в Україні є виключно спробою уникнути депортації (текст: «Любов до України починається з любові нелегалів до її законодавства - бо воно таке, що можна щось вигадати, щоб затриматися. Наприклад, перед самісіньким  вильотом на батьківщину подати прохання про статус біженця - і все, депортація відкладається»). Чи означає це, що поміж тими затриманими мігрантами із неврегульованим статусом, які подають прохання про отримання статусу біженця в Україні, немає осіб, які «внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стати жертвами переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебувають за межами країни своєї громадянської належності та не можуть користуватися захистом цієї країни або не бажають користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань» (формулювання ст.1 Закону України «Про біженців», ст. 1 Конвенції ООН «Про статус біженців»), і подібні заяви є «вигадками»? На які дані спирався автор, оприлюднюючи подібне твердження?

 

- твердять, що з Королівства Нідерланди усіх мігрантів, які повідомляють про походження з Афганістану, відразу відправляють назад до Афганістану (текст: «От, наприклад, у Нідерландах нелегалу вірять, як собі: схопили, відвезли до пункту, сказав там, що з Афганістану - і все: організовують коридор, і прямісінько тебе - до того Афганістану. А якщо ти з ворожої йому країни - це вже твої проблеми»). На які саме дані спирався автор, повідомляючи про таке? Чи означає це, що влада Королівства Нідерланди не розглядає прохання про надання статусу біженця, які надходять від вихідців з Афганістану, і натомість вдається до їх негайної депортації? Які саме країни автор мав на увазі під «ворожими [Афганістану] країнами»?

 

- називають перебування мігрантів із неврегульованим статусом під вартою - фактично, тимчасове позбавлення волі - «курортом». Чи означає це, що, на думку тих, хто виготовив та поширив даний продукт, умови примусового утримання мігрантів із неврегульованим статусом під вартою, усупереч українському законодавству та міжнародним зобов'язанням України, мають бути суттєво погіршені, і щодо них має застосовуватися, зокрема, примусова праця (текст: «Навіть якщо забажаєш - не примусиш працювати»)?

 

- використовують щодо мігрантів із неврегульованим статусом принизливі та образливі, а також такі, що викликають відразу, слова та вирази, нічим їх не обґрунтувавши (текст, поміж іншим: «Люди-непотріб»; «Невідомі хвороби, бруд - це напівлюди. Чи не такими ви їх бачите? Усі жахаються від цих кадрів: одна кімната на десяток узбеків, які розділили її із тарганами. Жах? Закрийте очі дітям»). Чи відображають ці висловлювання ставлення тих, хто створював та поширював даний продукт, до мігрантів? З якою журналістською метою їх було використано?

 

- вказують, як на неодмінні ознаки життя «нелегалів» в Україні, «невідомі хвороби» (цитоване раніше: «Невідомі хвороби, бруд - це напівлюди»). Скільки саме випадків занесення мігрантами із неврегульованим статусом «невідомих хвороб» до України відомо авторові матеріалу, на чиї дані при цьому він спирався, і як вони співвідносяться із даними МОЗ України?

 

- розкривають ситуацію тих трудових мігрантів, які працюють у Федеративній Республіці Німеччині, словами: «Арбайтен на бюргерів - що негром на плантаціях бути. Роботи чимало - та безкоштовно». Чи означає даний вислів, що німецькі роботодавці, які використовують працю трудових мігрантів, прирівнюються до рабовласників, а самі трудові мігранти - до рабів; і що дана праця не оплачується?

 

Виникли запитання і щодо інших моментів програми - але для зручності обмежимося цими десятьма.

 

На жаль, виходячи з наявної в нас інформації, ми змушені констатувати, що автор (чи автори) програми, втілюючи першу частину назви програми - «шок», - спотворили та, фактично, зігнорували другу частину - «інформація». Те, що подано у вигляді «інформації» в зазначеній програмі, на нашу думку, є насміханням над самим поняттям інформування та над будь-якими професійними журналістськими стандартами. Роблячи узагальнення та доносячи до аудиторії певні твердження, журналіст має спиратися на факти та, - якщо йдеться про такі складні соціальні процеси, як міграція, - наукові дослідження. Відповідно до наявної в нас інформації, попри загальну поширеність упереджень, які складають основну частину вказаної програми, жодне з них не відповідає ані фактам, ні висновкам досліджень.

 

Ми змушені зазначити, що програма, на нашу думку, подає перекручену або й просто неправдиву інформацію; принижує честь і гідність великої кількості людей; розпалює ксенофобські настрої, тобто ворожнечу до громадян інших країн, які живуть і працюють в Україні, або ж намагаються дістатися через територію України до країн - членів Європейського Союзу.

 

Ми будемо вдячні за повідомлення про те, хто є автором даного продукту і хто формував редакційне завдання на виготовлення саме такого матеріалу. Якщо його виготовлено не на виробничих потужностях Нового каналу - то яка саме продакшн-студія виготовила цей продукт, чи виготовляється він на замовлення Нового каналу, чи існує редакторський контроль з боку Нового каналу над тим контентом, який виходить в ефір на каналі, і якщо так - то яким чином виконувалося редагування даного матеріалу.

 

На жаль, оприлюднення подібних продуктів, які містять «мову ворожнечі», не є поодинокими випадками в українських засобах масової інформації, і нерідко вони мають причиною непоінформованість та непрофесіоналізм журналістів та редакторів. Однак наслідками цього стає поширення ксенофобських та расистських настроїв в аудиторії тих ЗМІ, які припустилися такої помилки. З метою попередження таких наслідків мусимо зазначити, що дане звернення є публічним і його буде поширено у відкритих джерелах.

 

Якщо Ви вважатимете за доцільне, проект «Без кордонів» буде радий співпрацювати з Новим каналом з метою недопущення подібних небезпечних інцидентів. Зокрема, ми радо, за потреби, надаватимемо наявну в нас інформацію для підготування матеріалів за темою становища біженців та шукачів притулку в Україні та проведемо для співробітників інформаційно-новинної служби та редакторської групи семінар із небезпек використання «мови ворожнечі» у журналістській роботі.

 

Будемо вдячні за відповідь за наведеними вище контактами.

 

З повагою,

 

Максим Буткевич, координатор Проекту «Без кордонів»,  ГО «Центр Соціальна дія»

 

Фото - Високий вал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21481
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
corneliu
5024 дн. тому
>знаю,що зазначена кількість 7 млн нелегалів-це не точно.Насправді,як кілька років тому звучало з вуст кількох відповідальних посадовців,їх набагато більше. 46 млн, точно.
Знавець
5031 дн. тому
"Пилип з конопель" - ви або зовсім пришелепкуватий, або навіть не знаю. :) Здорова ксенофобія ЗАВЖДИ була в українському суспільстві і ЗАВЖДИ буде. Моя бабця-покійниця говорили: "верещить, як циган на ярмарку", "скупий, як ж...д на млині". І такими прикладами рясніє і українська народна творчість, і українська література. Тарасові Шевченку читайте свої толєрантські лекціії - може, він хоч на тому світі порегоче! :))) Стосовно вашого письма. Буткевич заявив, що має "досвід спілкування " з нелегалами, і цей досвід у нього страшенно позитивний. Я теж маю досвід: нігерійці, ліванці, іранці... І дуже хочу, щоб їх у моїй країні НЕ БУЛО! Тому що сюди справді приїжджають в основному ледацюги, аферисти та секс-туристи. І я ЗАПЕРЕЧУЮ право грантоїда Буткевича чогось там вимагати від Нового каналу. Нехай мосьє Буткевич, як колишній телевіійник, САМ зніме об'єктивне кіно про нелегалів. Нехай поцікавиться міліцейською статистикою. Нехай зайде у гуртожиток, де живуть азіати та африканці. Нехай знайде матерів-одиначок, які виховують інтернаціональних байстрюків... І наостанок про те, що "ми створюємо ксенофобські настрої". Знаєте, чому в Бердичеві немає расизму? Бо там немає негрів! :)))
Westa
5032 дн. тому
Прикро,Максиме,що Ви виступаєте на захист "нелегалів" і зовсім не преймаєтесь проблемами самих українців в такому "соціумі".Передачу Нового не бачила,але знаю,що зазначена кількість 7 млн нелегалів-це не точно.Насправді,як кілька років тому звучало з вуст кількох відповідальних посадовців,їх набагато більше.Більшу кількість згадували і міліцейські служби.І мова йде не тільки про заробітчан-будівельників тощо.А хто врахуваав, скільки в Україні "легалізованих" нелегалів з Китаю-цілі ринки,підприємства,розгалужені інфраструктури.Вєтнамців,турків,афганців,які трохи відстають за чисельністю,але так саме характерні "організованорю спільністю".А чи хто порахував,скільки в Україну впродовж останніх років вїхало таджиків,які ведуть себе дуже агресивно й небезпечно.І згадувані "спільноти" часто-густо дуже швидко отримують статуси,купують житло-окуповуються.Чи хто хоч трохи зпрогнозував,чим це повернеться для України?!-Що несуть вони нам? за кого завтра голосуватимуть чи яку мову обиратимуть й тп? Запитань й невеселих відповідей на них ще більше! Звісно,ні ксенрфобії чи расизму,в Україні не повинно бути.Але ж часто він зумовлюється саме отаким засиллям!
Пилип з конопель
5032 дн. тому
Пане Знавець! Ви справді прочитали вищенаведеного листа!? Де ви там побачили вимогу українцям жити з чеченцями в одній квартирі? Може, ви не зрозуміли написане? Або ви нездатні дати раду власному язику? Буткевич вимагає від авторів статті 1) дотримання професійних журналістських стандартів; 2) достовірних джерел; 3) точних формулювань. Ви будете заперечувати таку необхідність? І не треба пересмикувати - голодні тисячами по вулицях не ходять! А от ксенофобські настрої в суспільстві створюєте саме ви!
Знавець
5033 дн. тому
Мосьє Буткевич! Ви можете поселити у своїй квартирі десяток чеченців и жити з ними у мирі та злагоді. Але ви не маєте жодного права вимагати цього ж від інших українців! Особисто я свою "школу інтернаціоналізму" пройшов у Радянській арміі CENSORED Ми живемо в бідній корумпованій країні, яка стоїть на порозі дезінтеграції та грізних національно-соціальних потрясінь; у нас десятки тисяч дітей сидять в концтаборах-інтернатах, а сотні тисяч - вештаються по вулицях напівголодними. У нас пенсіонери ледь животіють. А ви пропонуєте, щоб з наших податків держава видавала нелегалам талони на посилене харчування CENSORED... Совість маєте?
Mungojerrie
5033 дн. тому
Авторы этой "критики" сошли с ума. Либо просто спонсируются врагами государства. Какая вообще ксенофобия? Речь идёт о НЕЛЕГАЛЬНОЙ, т.е. ПРОТИВОЗАКОННОЙ иммиграции. Законы должны соблюдаться. Борьба с нелегальной иммиграцией - борьба с беззаконием. А лозунги типа "нет нелегальных людей" - это, извините, ксенофилия. И что это вообще за демагогия, "язык вражды"? Вообще остатки разума потеряли.
М. Буткевич
5034 дн. тому
s_brun, в тому ж і прикол. що немає ніякої навали, як і не буває трудових мігрантів з Афганістану чи Іраку - самі лише біженці. І не працюють вони "домушниками" - не тому, що добрі такі, а тому, що завелика ціна помилки. Або ж Ви вживаєте слово "біженець" у якомусь невідомому мені значенні... Не побачив, хто закликає до того, аби надавати всім українське громадянство - але для отримання громадянства в Україні треба так само прожити легально певну кількість років (і часто - ще й знати, кому дати хабаря) - законодавство таке. Тільки про це ніхто не знає - ані щодо того, хто такі біженці, що вони роблять, що у нас із громадянством, що - із трудовими мігрантами... Бо частіше розповідають про те, про що йдеться у даній програмі. Та й жити поруч із вихідцями з інших країн не страшно - жив, знаю.
s_brun
5034 дн. тому
Стосовно мігрантів, справді потрібно дивитися на їх статус. З-помііж них є люди, які зазнають політичних переслідувань на батьківщині, коли є загроза життю їхньому і їх родин. Інша річ числена навала заробітчан, які сунуть в Україну в пошуках легшого життя. І приїздять вони не лише з Афганістану, Іраку чи Африки. Чимало таких заробітчан із колишніх республік СРСР. Щоб переконатися в цьому, варто зайти на будь-який ринок. При цьому, ведуть вони себе далеко не як гості, а як господарі життя. Ще добра когорта таких біженців халтурять на ремонтах квартир, якщо взагалі не працюють домушниками - прикладів безліч. Дещо змінити цю ситуацію може ретельніший підхід у визначені хто насправді вважається біженцем, і зміна законодавство про громадянство, як у США, де щоб отримати статус громадянина необхідно легально прожити певну кількість років. А ті автори, які готові надавати українське громадянство всім підряд, хай поживуть бодай місяць із грузином, арою чи ще кимось із таких нелегалів по сусідству.
автохтон
5034 дн. тому
Андерсу. Занадто багато емоцій. А по суті, видно, сказати нема чого :) Підлікуйте печінку, і вам стане легше.
anders
5034 дн. тому
макс, респект! за послідовність і аргументовність
anders
5034 дн. тому
автохтону: спочатку почитайте французьке законодавство стосовно цього питання, а також вивчіть історію самого питання саме у франції. бо виглядаєте неадекватом з таким наїздом. звичайно доведеться напевно і французьку мову повчити і інтернетом навчитися користуватися не тільки в межах заходу на телекритику. але вам то буде точно на користь - знання зайвими не бувають. повертаючись до вашої репліки стосовно доречності питання "на які дані чи дослідження спирався автор" скажу вам однозначно - це питання доречне завжди, бо інформацію потрібно подавати об'єктивно навіть якщо вона є частиною публіцистичного тексту. в публіцистичному тексті висновки можуть бути авторськими, але ажніяк не факти. щодо присутності в україні виходців з інших країн, то довести шкідливість їхньої присутності (ви ж на це натякаєте) не можуть навіть статистичні дані мвс. злочинність в україні етнічно і за паспортом - українська. тож їбіть мозок собі і навчіться принаймні не переходити вулицю на червоне світло, не давати і не брати хабарів, а після цього навчіться скромності і тільки по тому можете пошепки говорити що може якийсь мігрант якому і так в україні страшно щось таки в ній порушує. а взагалі-то не знаю навіщо цей текст такому як ви. все одно ж не зрозумієте, бо ви ж все знаєте
автохтон
5034 дн. тому
Питання 'На які дані чи дослідження спирався автор?' доречне в науковому диспуті а не в публіцистичному тексті. А якщо панові Буткевичу дуже хочеться настіж відкрити кордони України для всіх волоцюг із бідних азіатських та африканських країн, то хай погляне хоча б на Гренобль і згадає, що такі заворушення у Франції - не дивина. А закони Франції щодо іммігрантів значно суворіші за українські.
Ger'у
5035 дн. тому
А по сути текста есть что сказать?
Ger
5035 дн. тому
Да, Максим, так конечно со СМИ не разговаривают, если хотите от них нормального освещения вашей деятельности...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду