Нацрада погодила відмову від частот 171 кГц і 873 кГц, якщо за Україною закріплять 549 кГц

15 Липня 2010
16521
15 Липня 2010
12:14

Нацрада погодила відмову від частот 171 кГц і 873 кГц, якщо за Україною закріплять 549 кГц

16521
Нацрада погодила відмову від частот 171 кГц і 873 кГц, якщо за Україною закріплять 549 кГц

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 14 липня погодила питання перерозподілу радіочастотного ресурсу мереж синхронного звукового мовлення (діапазон середніх і довгих хвиль).

 

Як пояснила член Нацради Оксана Єлманова, 9 липня відбулася координаційна нарада Нацради з Концерном РРТ і УДЦР, одним з питань якої була проблематика розподілу частот синхронних мереж.

 

«У спадок від СРСР країнам СНД дісталися частоти, що входили в цю синхронну мережу. Проблема полягає в тому, що якщо на одній частоті мовлять в одній країні, то в іншій країні на ній виникають завади», - зазначила вона.

 

Йдеться про частоти 549 кГц, 873 кГц і 171 кГц. Питання їх перерозподілу має намір вирішити Регіональна співдружність у галузі зв'язку (РСЗ) - організація, створена для співпраці адміністрацій зв'язку країн СНД. Наступне засідання робочої групи відбуватиметься в Києві 20-22 липня на базі УДЦР.

 

За словами Оксани Єлманової, робоча група підготувала декілька варіантів вирішення проблеми. Один з варіантів - преференційний розподіл, коли за країнами закріплюють різні частоти. «У зв'язку із цим кожна країна проаналізувала, які ліцензії на ці частоти в ній видані», - уточнила пані Єлманова.

 

Нацрада з'ясувала, що частота 549 кГц використовується Національною радіокомпанією України (друга програма Українського радіо - радіо «Промінь»), частота 873 кГц - Дніпропетровською і Вінницькою ОДТРК, а 171 кГц в Україні не використовується.

 

Відтак, Національна рада вирішила, що в разі преференційного варіанту розподілу радіочастотного ресурсу мереж синхронного звукового мовлення за Україною слід закріпити частоту 549 кГц, а відмовитися можна від 171 кГц і 873 кГц, але за умови заміни цієї частоти якоюсь іншою, щоб ліцензіати не опинилися без можливості мовити.

 

Нагадаємо, що Концерн РРТ разом із Національною радіокомпанією України восени 2008 року відновили мовлення на середніх хвилях другої програми Українського радіо (радіо «Промінь» на частоті 549 кГц. Для цього було увімкнено синхронну мережу трьох передавачів: Київського радіоцентру потужністю 150 кВт, Миколаївського радіоцентру потужністю 500 кВт, Львівського радіоцентру потужністю 70 кВт.

 

Відновлення українських програм на частоті 549 кГц припинило поширення на цій частоті програм «Голосу Росії», яке відбувалося з російського радіоцентру, розташованого у Придністров'ї.

 

Зазначимо, що на частоті 549 кГц у Росії мовить радіо «Маяк». В Україні ця мережа є, власне, залишком мережі «Маяка».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16521
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Радист
5039 дн. тому
И как теперь без частоты Виннице и Днепру?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду