У Росії інтернет-видання отримало попередження регулятора за коментар на форумі

24 Червня 2010
13311
24 Червня 2010
16:35

У Росії інтернет-видання отримало попередження регулятора за коментар на форумі

13311
У Росії інтернет-видання отримало попередження регулятора за коментар на форумі

Роскомнагляд  виніс інтернет-виданню «Агентство политических новостей» (АПН)  письмове попередження про неприпустимість порушення чинного законодавства Російської Федерації. Претензії стосуються опублікованого на інтернет-сайті читацького коментаря до однієї зі статей. Це перший випадок винесення попередження на адресу інтернет-ЗМІ відповідно до постанови Верховного суду РФ від 15 червня, пише інтернет-видання «Маркер.Ru».

 

У разі повторного порушення нового закону протягом року,  АПН  можуть закрити за рішенням суду. 

 

Хоча в Роскомнагляді вважають, що стежити за змістом форумів на сайтах мають редакції, а не наглядове відомство, російські чиновники обіцяли ставитися до судової ухвали з повагою і виконувати її. 

 

Згаданий комментар було залишено під статтею «Останкинский суд закрыл газету „К барьеру!"» . За інформацією «Маркер.Ru», вислів містив заклики до фізичного насильства стосовно суддів. 

 

Після цього відомство спрямувало на адресу електронної пошти головного редактора АПН Костянтина Крилова вимогу негайно видалити коментарі з ознаками порушення закону «О СМИ» або відредагувати їх. Однак ніхто з редакції АПН нічого на це не відповів, а коментар лишився незмінним. За добу після направлення вимоги про видалення коментаря Роскомнагляд виніс засновнику та редакції АПН письмове попередження про неприпустимість порушення чинного законодавства і знову зажадав негайно видалити з інтернет-сайту раніше зазначений допис. 

 


За російським законом «Про ЗМІ» після кількох (від двох)  порушень протягом року чинного законодавства наглядовий орган має право звернутися до суду з клопотанням про закриття ЗМІ.  У прийнятій 15 червня 2010 постанові «Про практику застосування судами закону РФ "Про засоби масової інформації"» Верховний суд роз'яснив, що якщо на сайті, зареєстрованому як ЗМІ, коментарі читачів розміщуються без попереднього редагування, то стосовно них слід застосовувати правила, встановлені законом для авторських творів, що йдуть в ефір без попереднього запису. 

 

Тобто здійснювати модерацію читацьких коментарів перед їх опублікуванням редакція не зобов'язана. Але якщо уповноважений держорган вкаже, що розміщені коментарі є зловживанням свободою слова, ЗМІ має негайно вжити заходів. Якщо ж такі коментарі і після вказівки контрольного органу залишаться доступними для користувачів сайту, інтернет-ЗМІ може бути притягнуто до відповідальності, у тому числі й до суду. 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду