Євген Кисельов: «Путін має рацію лише в одному — в Україні нема проросійських політиків»

19 Червня 2010
27245
19 Червня 2010
10:12

Євген Кисельов: «Путін має рацію лише в одному — в Україні нема проросійських політиків»

27245
Євген Кисельов: «Путін має рацію лише в одному — в Україні нема проросійських політиків»

Черговий телевізійний сезон опускає «завісу». І «по той бік рампи» лишається чимало «історичного»: переломні вибори, нові конфігурації, бетон коаліції тощо... У прийдешньому ж телесезоні деякі експерти передчувають тотальну перемогу нині домінуючого українського жанру, ім'я якому - «стабілізець».

 

Але це - завтра. А сьогодні - про «Велику політику». Вона на «Інтері» вігомоніла свій перший сезон (стартувала восени 2009-го). За цей сезон у Євгена Кисельова було майже сорок ефірів.

 

Програма потрапляла під обстріл опозиції. При цьому, природно, проект вибудовував і «комунікації» з коаліцією, враховуючи абсолютну «незаангажованість» телеканалу...

 

Про роботу на «Інтері», про свободу слова в Україні, про Януковича, Тимошенко, Тягнибока, Жириновського і Нємцова - ця розмова з Євгеном Кисельовим.

 

- Євгене Олексійовичу, вважаю, своєчасним буде запитання про свободу слова в Україні. Якщо конкретніше, то про нинішню акцію «Стоп цензурі!». Не хотіли б особисто взяти участь? І - суто на ваш погляд - все ж таки є реальною чи примарною загроза цензури для українських ЗМІ?

- Одразу скажу, українські журналісти - молодці. Те, що вони почали, справді, є і важливим, і потрібним. Але я й раніше казав, і зараз повторю: свобода преси буде під загрозою завжди. Причому в кожній країні. Навіть у найдемократичнішій. Хіба не відомі випадки, коли звільняли людей з відомих американських телеканалів тільки за їхні дуже різкі оцінні думки про події в Іраку? І хіба не було подібних випадків на Бі-бі-сі? На жаль, усе це було.

 

Можливо, висловлюся неполіткоректно... Однак навіть чимало західних лідерів, які спостерігали за Путіним, багато в чому (я в цьому впевнений) заздрили йому.

 

- Чому заздрили?

- Мовляв, зумів же Путін «нагнути» вічно кусючі ЗМІ у своїй Росії, а у нас це не вийде, оскільки пріоритетними є принципи демократії.

 

- Україна - не Росія.

- Так, звісно, Росія - це обмежена територія вільних ЗМІ. Ви про це знаєте. Кілька вільних газет, кілька радіостанцій. Але у результаті все залежить ще й від бажання людей: розширювати або звужувати рамки свободи-несвободи своєї преси?

 

- Не зовсім розумію, що ви маєте на увазі?

- Переконаний, що в цих питаннях необхідне почуття міри. Це чудово, якщо журналіст приходить на прес-конференцію президента Януковича в майці «Стоп цензурі!». Прикольно сказати, що ця майка підійде і президентові. Але тут же вимагати, щоб президент її надягнув... А це вже брак почуття міри. І, на мій погляд, такий крок перекреслює весь попередній ефект.

 

- І все ж таки, цензура в Україні - це реальність чи «технологія опозиції», про що говорять деякі гості ваших програм?

- Коли в Україні постійно говорять про цензуру, мені згадується історія про вовків і хлопчика. Коли цей хлопчик постійно кричав «Вовки, вовки!», ніхто на нього не звертав уваги. А потім, коли справді з'явилися ті вовки, було вже запізно.

 

- То що ж краще, Євгене Олексійовичу, з вовками вити чи вівцею жити?

- У вільної преси завжди є проблема вибору: не тільки бити на сполох, а й спробувати вибудувати цивілізовані відносини з владою.

 

Хоча сама влада, через природу свою, формує конфліктні відносини зі ЗМІ.

 

Але при цьому завжди залишається й вибір. Як, скажімо, лишався вибір у Олексія Венедиктова з радіостанції «Эхо Москвы». Свого часу в Олексія була спокуса піти, не погодившись з політикою нового власника. Але вистачило розуму цього не робити. Він артикулював відносини з новими акціонерами, дотримуючись законодавчого принципу невтручання власника в редакційну політику.

 

І «Эхо» виявилося одним із лідерів на радіопросторі Москви. Хоча це був для Олексія важкий тягар: доводилося й поступатися...

 

Але все ж таки Венедиктову і його команді вдалося зберегти обличчя, громадянську позицію. Вдалося зберегти колектив. Адже функцію посередника між журналістами і власником і мусить брати на себе редактор, менеджер. Оскільки журналіст, можливо, й не завжди повинен вникати в усі аспекти економічної життєдіяльності своєї редакції.

 

- Євгене Олексійовичу, у вас що, з'явилася «терпимість» до російських медіа? І до держполітики стосовно них? Раніше ж вас сприймали виключно як суворого критика?

- Знаєте, я дивлюся російське ТБ від нагоди до нагоди. І побачене там лише підтверджує істину: народ заслуговує на ту владу, яку сам і обрав.

 

Я ніколи не голосував за нині існуючу верхівку. Зв'язка Путін-Медведєв, така двоголова вертикаль, для мене неприйнятна. Окремі російські лідери також не викликають у мені ні людських, ні політичних симпатій.

 

Але, послухайте, воювати з вітряками? Заради Бога...

 

Я, безперечно, був свого часу полум'яним публіцистом. Але в якийсь момент зрозумів, що все це більше нагадує метання бісеру...

 

- Перед свиньми?.. Так чи що?

- Так, це жорстоко... Але. Як у Пушкіна - «Иные, лучшие, мне дороги права... Иная, лучшая, потребна мне свобода: зависеть от царя, зависеть от народа - не все ли нам равно? Бог с ними».

 

- «На свете счастья нет, но есть покой и воля»? І водночас, не сумніваюся, доводиться залежати і від акціонерів «Інтера»? Валерій Хорошковський часто «радить», кого залучити в спікери «Великої політики»?

- У Валерія Івановича Хорошковського є свої погляди. З деякими я знайомий. З деякими - не встиг. Спілкуємося вкрай рідко. І то переважно по телефону.

 

- Регулярна і вже нав'язлива присутність майже в усіх ефірах «Великої політики» деяких украй радикальних (і навіть одіозних) політсил - це ваш особистий вибір? І чи не стануть наші телемайданчики тією пляшкою, яка згодом випустить різних злостивих джинів, приручаючи таким чином електорат? Так, хай у них сьогодні півтора відсотка голосів, а завтра ви ж допіарите - до десяти. І поки це вітер. Але можлива й буря?

- Це делікатна тема. Я, наприклад, категорично проти того, щоб надавати телевізійну трибуну Владимиру Жириновському. Був проти, коли він ще не став парламентським політиком у Росії. І сьогодні проти, коли редактори «Великої політики» пропонують мені його - «заради рейтингу»...

 

- Послухайте, та для кого сьогодні небезпечний Жириновський? Він в народній уяві - як представник «розважального» жанру.

- Так, але ж не без підтримки російської влади він долає бар'єри до парламенту і стає шоуменом?

 

І, погодьтеся, той же Жириновський має отримувати ще й «доплату» - вже від української опозиції...

 

- Тому що в наших ток-шоу його виставляють виключно «російським страхопудалом»?

- Тому що тема російсько-українських відносин - не чорно-біла. І таким персонажам, як Жириновський, Затулін, Марков, на мій погляд, не повинна приділятися занадто пильна увага в українському телеефірі. Оскільки є й інші сучасні російські політики. І саме вони формують відносини між нашими країнами.

 

Деякі з таких політиків, до речі, були й у нас в програмі. А тільки заради рейтингу не збираюся запрошувати ні Жириновського, ні йому подібних.

 

- Чудово. Але у нас є й свої ягоди на цьому ж полі? Чого ж ми все про Жириновського?

- Стосовно, скажімо, «Свободи» Олега Тягнибока... Згоден, ця політсила має потенціал. Частина електорату Тимошенко може перейти саме до них.

 

Помітно також, що й сам він останнім часом прагне мати респектабельніший вигляд. Такого собі українського Ле Пена.

 

Та що ж вдієш, він такий є...

 

- Але й інші є. І вони набагато рідше у вашому ток-шоу з'являються.

- До речі, існує думка (частково вона відбита й у вашому запитанні), що саме в демократичних державах найчастіше диктатори і приходять до влади... Гадаю, існують люди, які сьогодні просто «грають» з тим же Тягнибоком. І навіть підозрюю, що ці люди - при владі. Але ж велика політика - річ жорстока. Там мало романтичного.

 

Є такий принцип: дробити опозицію. Отож влада і гратиме то з Тягнибоком, то з Яценюком. Буде надавати підтримку й Ющенку.

 

- Вважаєте, буде?

- Гадаю, так. Зрозуміло, що його 5% - це президентські відсотки. Оскільки частина електорату голосує за владу як таку.

 

- Чи не вийде, що в усіх цих «іграх» влада заграється, як ідіоти у відомому фільмі Ларса фон Трієра, а «фінал» виявиться не дуже радісним?

- Розумієте, на мій погляд, нинішня ситуація в Україні проста «як пістолет». Якщо у Віктора Федоровича Януковича вистачить політичної волі провести задумані реформи, якщо його це не налякає, якщо його не відрадить від послідовних кроків його ж оточення і якщо почнеться більш-менш помітний економічний підйом, то є шанс в недалекому майбутньому побачити абсолютно несподівану політичну конфігурацію в Україні...

 

Якщо ж Януковичу забракне такої політичної волі, значить усе завалиться. Одразу ж. Однак людям, які постійно кажуть, нібито Янукович - це «маріонетка Москви», я заперечив би...

 

- А особисто ви так не вважаєте?

- Глибоко переконаний, що це не відповідає дійсності. І коли в чомусь Путін і має рацію, то тільки в одному: в Україні нема проросійських політиків. В Україні - політики проукраїнські.

 

Я з Путіним не погоджуюся ніколи. Але в цьому разі він має рацію. І «формулу успіху» Януковича не так вже й складно вирахувати.

 

Його успіх на виборах - це тверезий розрахунок зовсім не на західноукраїнського виборця, який ніколи не буде йому близький і ніколи особливо його не полюбить. Це - його міцна присутність на південному сході України і - це головне - його популярність, що помітно зросла в центральній частині України. І саме ці відсотки визначили результат битви. Це «золота акція». Вважаю, саме за цю акцію й за цей кредит довіри йому і слід поборотися в майбутньому.

 

- Ваша програма називається «Велика політика». Але чи не здається вам українська політика карликовою, провінційною, тусовочною, коли гетьмани з околиць не можуть поділити булаву?

- Навіщо ж отак - про свій політикум?

 

- У запитанні - образність, а не твердження. Маю на увазі несумірність масштабів різних ваших «Итогов». Коли раніше - розквіт-занепад демократії, Чечня, Америка, Росія, доля світу. Тобто раніше у ваших російських «Итогах» - нібито шекспірівська «Буря», а нині на майданчику - водевіль «Москаль-чарівник».

- Ставлюся до цього спокійно. Переважно - і скрізь - політикум мало чим різниться.

 

Розумієте, я все ж таки спостерігаю за українськими політиками більше як іхтіолог. Ніби крізь скло акваріуму. Нібито за рибками стежу...

 

- Не тільки ж золоті рибки там плавають, а й піраньї.

- Краще все ж таки вивчати їх на відстані. Ось вам особистий приклад. Я в цій професії, в політичній журналістиці, багато років. Самі тільки «Итоги» на російському ТБ протрималися 11 років. Коли я був молодий, недосвідчений, сентиментальний, романтичний, намагався вибудовувати добрі людські стосунки з деякими відомими російськими політиками. Скажімо, приятелював з Борисом Нємцовим, колишнім главою СПС, колишнім першим віце-прем'єром. Людина він чудова. У той час у нього був найвищий рейтинг серед молодих політиків. Він щойно приїхав до Москви з Нижнього Новгорода. І в ньому реально бачили майбутнього президента Росії. Єльцин бачив.

 

Згодом Борис Юхимович почав припускатися помилки за помилкою. Це були вже його системні помилки. Рейтинг почав знижуватися і, врешті-решт, скотився практично до нуля. І в одній з програм «Итоги» ми зробили спеціальну графіку. Червоними лініями перекреслили обличчя Нємцова. Ніби поставили на ньому «хрест». Цю програму Нємцов згадує й донині. «Як ти міг мене перекреслити?» Хоча минуло стільки років.

 

- Чудова тема для майбутньої «Великої політики». Закономірності й відмінності падіння рейтингів у видатних російських й українських демократів. У Нємцова і в Юлії Володимирівни. Уявімо, що така програма в ефірі, а ви аналізуєте...

- Переконаний, у цьому серйозному питанні політик не має права ігнорувати тенденції громадської думки. Це стосується як давнього сюжету з Нємцовим, так і нинішнього етапу життя Юлії Володимирівни - вже у нас.

 

- Ви сказали - «у нас»?

- Ні, не обмовився. Я сказав «у нас», бо - я український журналіст із російським паспортом. Не раз казав і знову повторю: нікому не спадає на думку називати Володимира Познера, котрий працює на «Первом» у Росії, американським журналістом тільки тому, що у нього паспорт американський.

 

А я живу в Києві, працюю тут. І до Москви їжджу тільки на «побивку» - один-два рази на місяць.

 

- Повернімося до рейтингів.

- Згідно з даними деяких соціологів, більш як половина українських виборців уже не хочуть від опозиції радикалізації дій. Не хочуть. А у мене враження, ніби Юлія Володимирівна сьогодні йде проти таких електоральних очікувань. Хоча ці очікування саме й пов'язані з конструктивністю - з боку опозиції.

 

- Що ви маєте на увазі?

- Опозиція мусить відчувати такі електоральні сподівання. І пропонувати сильніші альтернативні проекти. Тобто не тільки впадати в політичне критиканство чи закликати людей на вулиці. Очевидно, не це сьогодні має бути на «передовій»? А, повторюся, конструктивність. Те, чого й чекає народ.

 

Я, до речі, ще не зустрічав на пострадянському просторі політика, який би, зазнавши нищівної поразки, почав «роботу над помилками». У Росії, можливо, були приклади - Руцкой, Лебедь.

 

- Але вони ж не у «велику політику» повернулися, а радше в зону господарської діяльності.

- І дивно, що той, хто програв, часто не має або не знаходить у собі бажання озирнутися, зважити всі за і проти, різко змінити стратегію, тактику. Можливо, навіть залягти на дно. Поміняти команду, поміняти радників.

 

- «Поміняти себе»? Хіба це можливо?

- На якийсь час - після програшу - комусь, можливо, краще взагалі піти з публічної політики.

 

- Як зіркам у шоу-бізнесі? Які періодично йдуть геть, щоб потім гучно повернутися?

- Тут - свій «шоу-бізнес». Політичний.

 

Якщо ж безпосередньо про Юлію Володимирівну, то є, я в цьому переконаний, люди, які радять їй нестандартні ходи. Але поки це - марно. Припускаю, що їй досі все, що відбулося, здається лише прикрим непорозумінням. А завтра-післязавтра, мовляв, усе заспокоїться, все повернеться.

 

- У фіналі «Великої політики» виникають загадкові «цифри» - нібито підсумки голосування глядачів. Фантастичні подеколи ці підсумки. Вони регулярно - не на користь тієї ж Тимошенко, тієї ж опозиції (вже хоч би якою вона була). Це що - об'єктивність?

- Тут, звісно, проблема. Не секрет, що аудиторія телеканалу «Інтер» - це люди, які раніше дивилися «Первый» російський (часів «Останкіно»). Це здебільшого російськомовна аудиторія, глядач консервативніший. І тому справді виникає і в цих відсотках помітний перекіс у бік Віктора Януковича, Партії регіонів.

 

Але це не навмисне. Тут - специфіка саме цього телеканалу. З другого боку, це ж не соціологічні дані. Ми й не претендуємо на соціологію.

 

- Однак ці ваші цифри «свердлять» мізки народної свідомості. Якщо з програми в програму - одне й те ж «ура-ура!» під 80%.

- Вважаю, в наступному телесезоні спробуємо запропонувати щось інше - в плані глядацьких опитувань. Чи взагалі відмовимося від такої форми. Або подумаємо над нетривіальними запитаннями, які представляли б ширшу аудиторію України.

 

- Сам цей формат - «Велика політика» - це ж багатьом пам'ятна структура прес-клубу, який колись вела на російському ТБ Кіра Прошутинська.

- Не згоден. Ідея програми та її назва - усе це виходило від мене. Коли мене й запросили на «Інтер».

 

- Ви працювали на TBi. І попервах намагалися навіть суміщати обов'язки на кабельному каналі і на «Інтері».

- Так, я працював на TBi. Саме в той час виник конфлікт між двома власниками каналу. Я вирішив, що займати позицію того чи іншого власника - шлях неправильний. Тим більше що я був не просто журналістом, а одним із керівників.

 

Тому запрошення «Інтера» і розрубало гордіїв вузол.

 

- Які програми (з участю конкретних політиків) у поточному сезоні, на ваш об'єктивний творчий погляд, вийшли найбільш тенденційними, просто провальними?

- «Велика політика» народжувалася в досить екстремальних умовах. Я суміщав обов'язки на TBi та «Інтері». І перші програми були дещо рихлими. Політик (або спеціальна тема) - під перехресним вогнем журналістських думок... Мабуть, у цьому й полягало завдання формату - на той період, на початку минулого телесезону.

 

- А в сезоні прийдешньому завдання зміниться?

- Гадаю, в новому телесезоні, зберігши сам принцип, все ж таки спробуємо програму модернізувати.

 

Сподіваюся, з'явиться (окрім уже усталених форм «дискусія» і «інтерв'ю») також форма круглого столу.

 

- В одній з недавніх ваших програм виникла доволі груба публічна пікіровка між журналістом газети «Сегодня», яка належить Рінату Ахметову, і Ганною Герман... Це була ваша «режисура»? Начебто «свої серед своїх» демонструють аудиторії «розгул демократії»?

- Це спонтанно. У журналіста були свої запитання до Ганни Миколаївни. Здається, вона гідно відповіла.

 

Це ніяка не «режисура». Це, коли хочете, свобода слова...

 

...От ви запитуєте про найпам'ятніші телепрограми - припустімо, невдалі. У мене ж часом виникає якийсь чинник роздвоєння свідомості. Пам'ятаю практично всі свої недавні тексти, написані для різних друкованих видань. І абсолютно вивалюються з пам'яті випуски «Итогов», які вів на різних російських телеканалах. І не тільки на НТВ!

 

- Але саме на НТВ - основний період.

- Так, там ця програма найдовше прожила. Та виникла вона на «Першому» - в Останкіно. Це був період, коли на ТБ з «Московских новостей» прийшов Єгор Яковлєв. На жаль, багато хто сьогодні забув про його роль у перетворенні телепростору. А саме він привів на ТБ багатьох тямущих. Завдяки йому на ТБ прийшов Ігор Малашенко (вони познайомилися під час поїздки Горбачова до Мадрида).

 

Яковлєв умів закохуватися в яскравих людей. Він думав, як би їх затягти в своє відомство. Незабаром той же Малашенко став його замом, а фактично - керівником державного телебачення.

 

Коли згодом почали говорити, нібито НТВ створили чи то Гусинський, чи то Кисельов, чи то Добродєєв, чи то Міткова, особисто я завжди підкреслював: саме Малашенко створив цей канал. Без нього ми нічого не зробили б. Просто люблю історичну справедливість.

 

- Ви про Гусинського згадали... Недавно в ЗМІ з'явилась інформація про його бажання повернутися до Росії. І активніше інтегруватися в російський телебізнес. Особисто ви будете позначені в його телебізнесі, якщо він справді туди повернеться?

- Я не маю права говорити за Володимира Олександровича. А сам він інтерв'ю не дає. Гусинський вже давно працює на російський телеринок. Компанії, що належать йому, виробляють сотні годин серіальної продукції. Це бізнес. Прибутковий бізнес. Тому Гусинський вже давно інтегрований в російський телепростір.

 

- Тобто, на вашу думку, його «пробачили»?

- А це - запитання до влади Росії. З боку «Газпрому» претензії до нього зняті. Але, очевидно, в інших структур деякі запитання могли бути. Адже кримінальну справу Гусинського з якихось причин досі не закрито.

 

А далі - тільки хиткий грунт припущень, яких мені не хотілося б робити.

 

- Ще про одного, близького вам політика. Одна з незалежних російських газет недавно звернулася до аналітиків із запитанням: «Що зміниться в Росії, якщо у велику політику повернеться Ходорковський?» Ви як тележурналіст що відповіли б?

- Мені симпатичний Михайло Борисович. А судовий процес над ним - не просто процес, а частина новітньої російської історії. Ця історія твориться на наших очах.

 

Коли були лише свідки звинувачення - це одна історія. Але коли почали приходити на судові засідання вже й свідки захисту... А це Касьянов, колишній глава російського уряду, Геращенко, колишній глава Центробанку... Й інші прийдуть... Це вже зовсім інша історія. Всі вони вимовляють слова, які лягають на папір в протоколи судових засідань. І таким чином «пишеться» нова історія.

 

Я не хотів би «вирішувати» за Михайла Борисовича, в яку сферу діяльності йому повертатися. Сам же він не раз казав, що у нього нема намірів займатися великою політикою. А має намір він займатися просвітою, благодійністю. Тому що це важливо і потрібно - просвіта народу.

 

- Мало що змінилося з часів Некрасова.

- Нині справді безглуздо метати бісер перед тією аудиторією, якій більше десяти років згодовують низькопробну тележуйку, Петросяна, серіали про спецназівців (які мочать), серіали про бандитів (які теж мочать). Багато людей в Росії давно втратили базові громадянські орієнтири. Тому мені зрозумілим і близьким є бажання Ходорковського - опікуватися просвітою.

 

- Можна подумати, дуже відрізняється наш український телепейзаж?! Ті ж спецназівці - «мочать». Ті ж бандити - «мочать у сортирах».

- В Україні все ж таки можна знайти змістовну політичну аналітику - в друкованих ЗМІ, на ТБ. Це є на кількох центральних телеканалах, на кабельних. Хоч як би критикували «репертуар» українського ТБ, але увімкнувши новини - і тут, у нас, все ж таки є і президент, і опозиція.

 

Звісно, із секундоміром можна злічити хронометраж тих чи інших сюжетів: на чию вони користь? Але однаково ці позиції принаймні представлені. А коли ви бачили подібне на російському ТБ? Коли?..

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»

 

Фото -«Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27245
Читайте також
28.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 901
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зарапортовались
5064 дн. тому
Почему пан Киселев и пан Путин считают, что они могут претендовать не роль топ-комментаторов политической сферы, хоть России, хоть Украины? Их мнение — не более, чем частное мнение, по крайней мере, пана Киселева, ну никак не могущего быть эксклюзив-комментатором. Рядовая фигура, журналист, человек, едва ли съевший в этой жизни пуд соли с маргарином
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду