Кондратюк пропонує законодавчо визначити механізм протидії цензурі

17 Червня 2010
16193
17 Червня 2010
12:26

Кондратюк пропонує законодавчо визначити механізм протидії цензурі

16193
Кондратюк пропонує законодавчо визначити механізм протидії цензурі

Народний депутат Олена Кондратюк пропонує законодавчо визначити механізм протидії цензурі. Про це йдеться у законопроекті № 6447-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі)», зареєстрованому у парламенті.

 

Зокрема, депутат пропонує  доповнити Кримінальний кодекс положеннями, які передбачають кримінальну відповідальності за цензуру, порушення права на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

 

Окрім того, деталізовано положення Кримінального кодексу, згідно з якими передбачено відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.  У законі «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» визначається, що за скоєння злочину проти журналіста у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу (ст. 17).

 

Також у запропонованому законопроекті передбачено відповідальність за вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, якими журналіст користується у зв'язку зі своєю службовою діяльністю.

 

У законопроекті пропонується передбачити на законодавчому рівні, що один із представників Уповноваженого Верховної Ради з прав людини є спеціальним представником з питань свободи слова, який за необхідності на вимогу парламенту чи її органів представляє спеціальну доповідь з окремих питань додержання прав і свобод людини і громадянина.

 

На думку Олени Кондратюк, прийняття  цього законопроекту дозволить удосконалити існуючий законодавчий механізм забезпечення свободи слова і творчості та протидії цензурі, поліпшити правовий захист журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16193
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду