detector.media
17.06.2010 12:26
Кондратюк пропонує законодавчо визначити механізм протидії цензурі

Народний депутат Олена Кондратюк пропонує законодавчо визначити механізм протидії цензурі. Про це йдеться у законопроекті № 6447-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі)», зареєстрованому у парламенті.

 

Зокрема, депутат пропонує  доповнити Кримінальний кодекс положеннями, які передбачають кримінальну відповідальності за цензуру, порушення права на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

 

Окрім того, деталізовано положення Кримінального кодексу, згідно з якими передбачено відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.  У законі «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» визначається, що за скоєння злочину проти журналіста у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу (ст. 17).

 

Також у запропонованому законопроекті передбачено відповідальність за вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, якими журналіст користується у зв'язку зі своєю службовою діяльністю.

 

У законопроекті пропонується передбачити на законодавчому рівні, що один із представників Уповноваженого Верховної Ради з прав людини є спеціальним представником з питань свободи слова, який за необхідності на вимогу парламенту чи її органів представляє спеціальну доповідь з окремих питань додержання прав і свобод людини і громадянина.

 

На думку Олени Кондратюк, прийняття  цього законопроекту дозволить удосконалити існуючий законодавчий механізм забезпечення свободи слова і творчості та протидії цензурі, поліпшити правовий захист журналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY