Не маніпуляції, а драматургія

31 Травня 2010
21739
31 Травня 2010
17:15

Не маніпуляції, а драматургія

21739
Декілька коментарів щодо статті Отара Довженка зі спробою аналізу програми «Відкритий доступ»
Не маніпуляції, а драматургія

Редакція ТК отримала відгук на статтю Отара Довженка «Без ознак ведучого», присвячену розбору програми «Відкритий доступ» на телеканалі «Україна», від шеф-редактора цього проекту Євгена Самойленка. Друкуємо текст без змін і щиро дякуємо авторові за увагу до наших публікацій.

 

 

Одразу за дужками цієї теми залишаємо домисли, фантазії, пересмикування, особисті образи, суб'єктивні враження автора, висловлені на адресу ведучого. Якщо редакційна політика ТК дозволяє публікувати під виглядом аналізу дописи на кшталт коментарів на форумі - це право видання.

 

Дозволимо собі лише відповісти на «аналіз» автора статті, який стосується виробництва програми.

 

1. Технологія відбору запитань і надання слова глядачам програми повністю повторює технологію Question Time, за форматом якої створюється «Відкритий доступ». У Британії ведучий теж надає слово глядачам у залі, називаючи їхні прізвища. Із тих, хто піднімає руку, надає слово лише небагатьом. Свої питання аудиторія пише за годину до ефіру на спеціальних картках. Редактори їх відбирають і найцікавіші передають ведучому, щоби він мав можливість повертати дискусію в нове русло, коли вона починає «провисати». Це не маніпуляції, а абсолютно нормальна спроба побудувати драматургію програми таким чином, щоби ефір був цікавим глядачеві.

 

2. Аудиторія британської версії шоу також часто ставить наївні і непрофесійні запитання. І в Україні ніхто не буде добирати аудиторію з професорів вишів. У цьому суть формату: прості люди, представники всіх соціальних прошарків, ставлять такі запитання, які можуть. Наївні або безглузді (на чиюсь думку) питання - віддзеркалення думки певної частини населення країни. Такі питання були і будуть. У цьому полягає формат програми.

 

3. Роман Зварич, можливо, і не був сильним опонентом Герман і Затуліну в першій програмі. При всій повазі до нього - він був десятим у списку опозиціонерів, яких ми планували запросити до участі в програмі. Попередні відмовилися.

 

4. Перша програма багатьом здалася антиросійською і незбалансовано критичною стосовно влади. Але виявилося, що комусь і цієї критичності замало. Дехто побачив у ній маніпуляції на користь влади. Якщо істина десь посередині, то можна зробити висновок, що баланс таки був.

 

5. Якби ми запросили мера Львова на другий ефір, то це була б регіональна студія. Ми не змогли б утримати аудиторію від суто місцевих питань і втратили б інтерес телеаудиторії. Формат програми - обговорення загальнонаціональних тем.

 

6. Ведучий навмисно мінімально коментує вислови політиків і ставить мінімум власних запитань. Адже тоді кожна його репліка чи запитання провокуватимуть відповіді гостей, які й без того не малослівні. На запитання глядачів тоді, взагалі, не залишиться часу.

 

7. Скорочення програми викликано технічними моментами. Жодного монтажу, який би спотворював зміст чиїхось слів, не було. Саме тому ми вирізали кілька питань від початку до кінця, а не окремі вислови політиків чи аудиторії.

 

 

З повагою,

Євген Самойленко, шеф-редактор проекту «Відкритий доступ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Самойленко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21739
Читайте також
31.05.2010 17:00
Отар Довженко
25 263
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rider
5091 дн. тому
От народ! Що ви всі чи майже всі приколупались до Отара Довженка? Ну, написав те, що бачив і думав. Комусь не сподобалось, хтось сприйняв критику виваженою. Я також схильний думати, що програма ще не вилюдніла, слабак ведучий... Дивує інше. Одразу в "штики" написане сприймає Євген Самойленко, шеф-редактор проекту «Відкритий доступ». Чому? А може тому, що Отар здебільшого вцілював в "десятку"?
rider
5091 дн. тому
От народ! Що ви всі чи майже всі приколупались до Отара Довженка? Ну, написав те, що бачив і думав. Комусь не сподобалось, хтось сприйняв критику виваженою. Я також схильний думати, що програма ще не вилюдніла, слабак ведучий... Дивує інше. Одразу в "штики" написане сприймає Євген Самойленко, шеф-редактор проекту «Відкритий доступ». Чому? А може тому, що Отар здебільшого вцілював в "десятку"?
спостережливий глядач
5091 дн. тому
Пане Отаре, чи не вважаєте Ви, що Куликов з ICTV вже виконує наказ "партії і правітельства" і тому не запрошує представників БЮТ? Чи не хочете написати і про це?
Маркіян Гудз
5091 дн. тому
Власні слова, які не потрапили в ефір "Відкритого доступу" у Львові підтверджую. Правдивих домислів у статті Отара Довженка більше, ніж щирості у відповіді Євгена Самойленка. І ще один момент: наскільки мені вдалося побачити, Червоненко, Луценко, Караванська, Шуфрич отримали роздрукований текст запитань аудиторії, які перед початком програми написали учасники на карточках. Тобто, "відповідачі" дуже добре знали настрої аудиторії.
Ольга
5091 дн. тому
на моїй пам"яті це чи не вперше керівник проекту отак просто і доступно викладає своє бачення як антитезу до матеріалу ТК. браво!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5091 дн. тому
А хто взагалі міг назвати цю передачу "антиросійською"? Борис Колесніков? Костянтин Затулін? Та й чому? За спробу захистити свою національну гідність, за обурення недостойним вибриком московського гостя? В нормальній країні таких як затулін взагалі б не пускали на ефір, якщо б він припускався таких образ. Затулін завжди на всіх ефірах однаковий. Його місія - паплюжити Україну, ображати українців, зневажати нашу історію і топтати національну ідентичність. Потрібно ж поважати самих себе! Ми що, не розв'яжемо наших питань самі, без російських барінов? І тим більше йому не місце на українських екранах після чергового хамського антиукраїнського випадку! Чому така поведінка російського гостя має бути нормою, сталою системою, а українці неодмінно дякувати за черговий плювок? Так вимога - не ущемлення свободли слова, а елементарна повага до України, її народу, української державності. Геть російського хама з українського екрана!
Леся Ганжа
5091 дн. тому
Єдине горе телекритиків - це коли наше улюблене ТБ знімає лажові програмі. Між іншим, пане 5 зірочок, ви забули підписатися. Це некультурно:)) Тримайтеся.
*****
5092 дн. тому
хаха - і ще рідше зустрічається серед горе-телекритиків
Володимир (Одеса)
5092 дн. тому
...ніхто не буде добирати аудиторію з професорів вишів. У цьому суть формату: прості люди, представники всіх соціальних прошарків.... Це як розуміти, хіба професори, не частина соціального прошарку? Хоча, це я розумію все риторика. Головне - вистава.
Otar Dovzhenko
5092 дн. тому
Дякую за відповідь. І - окремо - за позитивний приклад відкритості і діалогу, що нечасто трапляється серед телевізійників.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду