detector.media
29.05.2010 10:55
Укра як проект громадського телебачення
Укра як проект громадського телебачення
Аби не базікати про те, чи буде колись в країні громадське телебачення, запропоную варіант готового рішення, може, саме воно невдовзі й стане реальністю.

Бренд громадського телебачення

 

Правильний бренд є визначальним каменем для фундаменту нового громадського телебачення. Бренд ГТ має дистанціювати, виокремлювати канал від загальної маси. Бренд має розкривати «громадянськість» каналу, має асоціюватися з чимсь більш духовним, ніж звичайні комерційні назви, має бути патріотичним.

 

В цьому контексті насправді проривним брендом є «УКРА» (наголос на першу літеру). Вимовте це ім'я, трошки розтягуючи «У» на початку. Як бачите, в цих чотирьох елегантних літерах містяться і громадянськість, і державність, і патріотичність. Немає сумнівів - УКРІ з народження судилося дистанціюватися від загальної маси.

 

Наша спорідненість з державними прапорами, близькість нам блакитного і жовтого зроблять бренд Укра завжди красивим, - погодьтеся, її лого скрізь і в будь-якому виконанні виглядає природно, звично і зручно для нашого ока! І це, помітьте, ще далеко не комерційний, професійний дизайн.

 

 


 

 

Та хочеться розкрити ще одну унікальну сторону Укра - вона є особистістю, це не бренд, це ім'я. Ім'я громадського телебачення. Не можна порівнювати Укру з «Інтером», чи «Плюсами» - вона нескінченно іншої якості. Помітьте, ми навіть зараз називаємо їх «каналами» (умовно чоловічої статі без розбору), а її по імені.

 

Укра - це особистість. Вона може мати власний голос, власне обличчя, власний стиль, власну думку і позицію. Більше того, вона може мати власний настрій, безліч настроїв!

 

Укра - стане справжнім проривом в сучасних ТБ-комунікаціях! В Україні може з'явитися суб'єктний бренд, не звичайна людина, не звичайний канал, а унікальне поєднання характеристик особистості з надпотужними комунікативними можливостями. Вона - це суперлюдина, супергромадянка України, супербренд! Вона - це голос громадянського суспільства.

 

А тепер уявляйте, перед очима ви бачите - «Укра, голос суспільства».

 

Зміст громадського телебачення

 

В пошуку змістовного наповнення ГТ його численні концептуалізатори смикаються з однієї крайності в іншу.

 

Одні чомусь асоціюють ГТ суто з грантоїдськими організаціями нашого бутафорського громадянського суспільства. І з цих міркувань, зрозуміло, роблять висновки, що воно приречене на непопулярність і останні сходинки у рейтингах.

 

Інші вважають що воно по змісту взагалі ніколи не може бути конкурентом  комерційним проектам, і якщо ГТ бажає мати хоч якусь частку аудиторії - то має забивати свій ефір тими ж таки серіалами та поп-ток-шоу, нічим від них не відрізняючись.

 

Поява Укри знімає дефіцит привабливого змісту. Суб'єктність і унікальне позиціонування Укри сформує особливу редакційну політику і кінцевий інформаційний продукт - він буде найцікавішим для глядача  і виграватиме конкурентну війну зі «звичайними» каналами. Укра ще й переграє комерційні канали, побачите!

 

Редакційна політика Укра буде родзинкою вітчизняного інформаційного ефіру. Укра передусім є особистістю, і позиціонує себе голосом українського суспільства та асоціює себе з кожним громадянином. Відтак новини не пасивно і відсторонено висвітлюватимуться - вони ще й будуть рефлексуватися Укрою в прямому ефірі, проходитимуть особистісну обробку - суб'єктні питання «Чи правильне рішення прийнято владою? Чим це добре для мене? Що поганого несе? А як можна було краще зробити?» стануть звичайними для порядку денного.

 

Укра як істинний голос громадянського суспільства працюватиме у найтіснішій зв'язці з громадськими організаціями, аналітичними центрами, фабриками думки - Укра публічно оголосить про пріоритет громадянина над політиком. Можливо, аналітична міць Укри досягне такого рівня, що вона зможе власноруч (з тими ж таки ОГЗ) формувати порядок денний для влади і суспільства. Можливо, саме вона стане комунікаційним майданчиком важливих ідеологічних, економічних змін і реформ. А політики в Укри не у пріоритеті - всі ток-шоу з політиками будуватимуться так, щоб суспільство нарешті зрозуміло і змогло відчути правильне ставлення до політиків, їх діяльності і заяв. Як? Секрет! Самі побачите.

 

Погодьтеся, такий унікальний громадський формат редакційної політики є зараз надзвичайно актуальним (ну кому не набридла поточна популістична маячня?), матиме попит (шалений?) і аудиторію (може навіть найбільшу в країні). Так хто сказав що громадське телебачення неможливе?

 

Фінансування громадського телебачення

 

Досі розглядалося переважно два варіанти.

 

Бюджетне фінансування. Його відкидаємо відразу - в країні криза, дефіцит бюджету доганяє славнозвісний грецький, держава корумпована і бюрократизована. Давайте не будемо будувати нездійсненних мрій.

 

Фінансування з кишень платників податків. Мова йде про запровадження цільового податку наприклад, з продажів телевізорів, чи з ТБ-реклами, які б йшли прямісінько до ГТ. Будемо реалістами - у нас податкова адміністрація наявним податкам дати раду не може, а ще й видумувати новий, думати як в поточній плутанині адмініструвати ще й його... Проїхали.

 

Виникнення ж Укри  відкриває нам оптимальну перспективу громадського телебачення - самофінансування. Укра може стати суперпопулярною. Чому ж тоді вона не зможе стати прибутковою?

 

Укра житиме на прибутки від реклами, як і всі решта комерційних каналів. Таким чином буде забезпечена й незалежність громадського телебачення від держави, неможливість його проституювання.

 

Фактично громадське телебачення Укра - це надзвичайно незвичайний комерційний проект з особливим/унікальним позиціонуванням й редакційною політикою. Це зрештою дуже добре, адже комерційне - найякісніше, а громадське - найцікавіше, і те що Укра хоче стати реальністю, змусить її сформувати конкурентний інформаційний продукт.

 

З Укра-підходом, впевнений, громадське телебачення в Україні цілком можливе. Відбудеться це шляхом ребрендингу вже існуючого каналу, чи створенням Укри  з нуля невідомо. Але так і знайте - Укра ніколи навіть не підійде до проклятої землі і будівлі НТКУ!

 

А щодо поточних реалій з цензурою - давайте на неї не зважати, може влада сама зацікавлена у виникненні конструктивного, а не популістичного, суб'єкта громадянського суспільства, який буде допомагати творити реформи - саме такою Укра і планує бути.

 

***

 

PS: Укра є зареєстрованою на території України торгівельною маркою автора у  таких класах  за міжнародною класифікацією:

 

 

З цікавими пропозиціями звертайтесь сюди - alex.gashinskiy@gmail.com.

 

Щиро Ваш,

 

Гашинський Олексій

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY